ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας

Για άλλη μία φορά η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τον αριθμό του μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού που υπηρετεί στο νομό Λάρισας και που είναι υπεύθυνο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του.

Το σωματείο μας εδώ και πολλά χρόνια αναδεικνύει το πρόβλημα της μικρής δύναμης μονίμων πυροσβεστών, σε σχέση πάντα με τον πληθυσμό, την έκταση και τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής μας (βιομηχανίες ,εργοστάσια, νοσοκομεία, ιατρικά και εμπορικά κέντρα, τριτοβάθμιες σχολές, μεγάλος οδικός και σιδηροδρομικός άξονας, φυσικό αέριο, προσφυγικοί καταυλισμοί, απέραντες γεωργικές εκτάσεις, ορεινός δασικός όγκος, μεγάλες πόλεις με πυκνή δόμηση, αεροδρόμιο, στρατιωτικές μονάδες κ.α).Με ένα μεγάλο αριθμό εγγράφων και επιστολών προς την εκάστοτε πολιτική και φυσική ηγεσία του Π.Σ, τοπικούς βουλευτές και όργανα της αυτοδιοίκησης καθώς και με κατ’ιδίαν συναντήσεις, ζητάμε συνεχώς την άμεση ενίσχυση του νομού Λάρισας με προσωπικό.

Τον τελευταίο μήνα μία νέα εξέλιξη ήρθε να επιδεινώσει το πρόβλημα με το πυροσβεστικό προσωπικό και συγκεκριμένα η δρομολογούμενη έναρξη λειτουργίας Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην περιοχή του Πυργετού, ενός κλιμακίου που θα είναι υπεύθυνο αποκλειστικά για την ασφάλεια εντός των σηράγγων των Τεμπών και τμήματος της νέας  εθνικής οδού.

Η λειτουργία Πυροσβεστικού Σταθμού Εθνικών Οδών αποτελούσε αίτημα του σωματείου μας και υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά μας όταν, για λόγους που μόνο οι ίδιοι οι υπεύθυνοι γνώριζαν, κατά το σχεδιασμό και την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρίας την προηγούμενη δεκαετία, υπερπήδησαν όλο το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που διασχίζει το νομό Λάρισας και δημιούργησαν σταθμούς εθνικών οδών στο νομό Μαγνησίας και Πιερίας. Με την λειτουργία των σηράγγων στα Τέμπη που παραδίδονται τον ερχόμενο Μάρτιο και την επίσπευση της έναρξης του κλιμακίου στον Πυργετό, αποδεικνύεται ο τότε λανθασμένος σχεδιασμός και η δίκαιες διαμαρτυρίες και ενστάσεις από πλευράς της ΕΥΠΣΠΘ.

Η ένστασή μας ως ΕΥΠΣΠΘ δεν πηγάζει  φυσικά από τη λειτουργία του νέου κλιμακίου αλλά εξ’αιτίας του τρόπου στελέχωσής του αφού ,σύμφωνα πάντα με πληροφορίες καθώς επίσημη διαταγή δεν έχει υπογραφεί ακόμα, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο πιθανότατα θα στελεχωθεί από το υπάρχων προσωπικό που υπηρετεί στο νομό Λάρισας με αποτέλεσμα την περεταίρω αποδυνάμωση των σταθμών και κλιμακίων του νομού, με ότι συνεπάγεται αυτό για το βαθμό της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας καθώς επίσης και για τις συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών οι οποίοι θα κληθούν με λιγότερο προσωπικό και πιθανότατα με συνεχόμενες επιφυλακές να διαχειριστούν τα συμβάντα.

Ως Ε.Υ.Π.Σ.Π.Θεσσαλίας ζητάμε το αυτονόητο ,να επανδρωθεί δηλαδή το νέο πυροσβεστικό κλιμάκιο ως νεοϊδρυθείσα υπηρεσία με εκδήλωση ενδιαφέροντος μετάθεσης  πυροσβεστών που υπηρετούν εκτός του νομού Λάρισας και επιθυμούν να μετατεθούν στον τόπο καταγωγής τους με ταυτόχρονη δημιουργία οργανικών θέσεων στο νομό Λάρισας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αποδυναμωθούν οι υπάρχουσες υπηρεσίες και ο βαθμός ασφάλειας των πολιτών.

Το αίτημα έχει διαβιβαστεί στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και είναι θέμα ίσως και ημερών να παρθεί η τελική απόφαση για τον τρόπο στελέχωσης του νέου Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Με το δελτίο τύπου γνωστοποιούμε τον κίνδυνο αποδυνάμωσης του πυροσβεστικού προσωπικού που προστατεύει τους συμπολίτες μας, αναμένοντας πρωτοβουλίες και από φορείς του νομού Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ