ΤΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΑ Γ.Α.Κ. ΑΓΙΑΣ

Στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στο ΓΑΚ Αγιάς,που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Νοέμβρη του 2017, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 5ου Γυμνασίου Λάρισας παρακολούθησαν το τρίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

3«Το αρχείο πάει στη Βουλή», που αναφορικά με το γυμνάσιο είναι προσαρμοσμένο στο αναλυτικό πρόγραμμα του αντίστοιχου μαθήματος, καθώς και του μαθήματος  της Ιστορίας της Γ’ τάξης.

Η κ. Τσάπου Ελένη, αποσπασμένη στα Γ.Α.Κ. Αγιάς για το σχολικό έτος 2016-2017 ξενάγησε τους μαθητές στο χώρο του Γ.Α.Κ., τους ενημέρωσε σχετικά με τα .ΓΑ.Κ. και ειδικότερα το Γ.Α.Κ. Αγιάς και στη συνέχεια υιοθετώντας ενεργητικές συμμετοχικές τεχνικές που στηρίζονται σε διαδραστικές δραστηριότητες – «Worldcafé», «Κάνε τις ιδέες σου  να  πετάξουν», «Διάδρομος της συνείδησης» και «Πάρε θέση» – σε συνεργασία και με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου εισήγαγε στα παιδιά τις έννοιες: σύνταγμα, νόμος, βουλή, δικαίωμα, υποχρέωση και δημοκρατία.

Αμέσως μετά οι ομάδες των παιδιών είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν αποσπάσματα από τα πρακτικά της Βουλής (από το 1954 έως το 1986) από το προσωπικό αρχείο του Δημήτρη Καρδάρα, Βουλευτή Αγιάς, με θέματα σχετικά με:

1(α) τον πολιτισμό, (β) τη σχολική ζωή (κατάργηση ποδιάς, καθιέρωση μικτών σχολείων, 9/χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση..) και (γ) το οικογενειακό δίκαιο στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων (επίθετο παιδιών, επίθετο γυναικών, προίκα κ.αλ.). Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να κατανοήσουν την νομοθετική εξουσία της Βουλής και τον τρόπο αξιοποίησής των πρακτικών ως ιστορική πηγή.

Το πρόγραμμα έκλεισε με επίσκεψη των μαθητών στο παλιό παρθεναγωγείο,το σημερινό πολιτιστικό κέντρο του Μεταξοχωρίου, όπου υπάρχουν αντίγραφα τοιχογραφιών από το αρχοντικό των Φαβρ και πλούσιο λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό που φωτίζει πτυχές της παράδοσης της περιοχής.

Οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο πλούσιοι σε γνώσεις, εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα που γέννησε η ενεργητική μαθησιακή διαδικασία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ