ΌΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΓΚΕΤΟ, ΘΕΡΙΖΕΙ ΦΑΣΙΣΜΟ

Ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας που καλεί σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στη Λάρισα, σήμερα Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, θα βρεθεί ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Βίτσας και λοιποί παρατρεχάμενοι, με σκοπό την πραγματοποίηση «εγκαινίων» του ανακατασκευασμένου στρατοπέδου στο Κουτσόχερο.

«Δομή φιλοξενίας προσφύγων», το αποκαλούν, όμως η σημειολογία του τόπου (πρώην στρατόπεδο),  η  αρχιτεκτονική και η λειτουργία όλων αυτών των τόπων εγκλεισμού, όπου δοκιμάζονται τεχνικές καθημερινού ελέγχου του σώματος, των σχέσεων και των αναγκών των εγκλείστων, αναδεικνύει τον φυλακτικό χαρακτήρα τους, που ολοκληρώνεται με την αστυνόμευση και το πρόσχημα της προστασίας και της ασφάλειας.

Όπως κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης, οι σκηνές στο στρατόπεδο αντικαταστάθηκαν με οικίσκους και η νέα δομή θα φιλοξενεί πάνω από 2.000 πρόσφυγες. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση Σύριζα εξακολουθεί να κατασκευάζει φυλακές και γκέτο, ξοδεύοντας εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της ΕΕ και των ισχυρών της Δύσης.

Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται μια αδιόρατη αλληλεγγύη και τάχα κόπτεται για το καλό των προσφύγων, ενώ στην πραγματικότητα μονιμοποιεί και εντείνει το καθεστώς εξαίρεσης στο οποίο βρίσκονται οι πρόσφυγες.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!!! Με πολύ λιγότερους πόρους θα μπορούσε να είχε στηρίξει ανοικτά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών,  μέσα στον αστικό ιστό, στοχεύοντας στην ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία. Το θέμα όμως δεν είναι  η υποκρισία, αυτή έτσι και αλλιώς χαρακτηρίζει όλη την πολιτική της κυβέρνησης, μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η πολιτική  είναι βαθιά ρατσιστική και επιβεβαιώνει τις ξενοφοβικές και φασιστικές φωνές που εμφανίζονται μειοψηφικά στις τοπικές κοινωνίες.

Χρυσό κλουβί, υγρό κλουβί, λίγο το νοιάζει το πουλί…

Αντικαθιστώντας τις σκηνές με οικίσκους, προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» για χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους. Είτε με σκηνές, είτε με οικίσκους, το Κουτσόχερο και το κάθε Κουτσόχερο, παραμένουν στρατόπεδα απομόνωσης, εξαθλίωσης και ανελευθερίας.

Αντί να ανοίγουν νέες φυλακές, τα παιδιά των μεταναστών θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στα σχολεία!

Η γκετοποίηση οδηγεί στον αποκλεισμό, στον χωρικό διαχωρισμό, στην αορατότητα, επιτείνει την ξενοφοβία, γίνεται εμπόδιο για τη μόρφωση, την ένταξη  και την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων.

Δεν πρόκειται να δεχτούμε την στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας και το καθεστώς απομόνωσης που προωθεί η κυβέρνηση. Σήμερα μπορεί να βάζει στόχο τους μετανάστες, αύριο στη θέση τους θα είναι οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες.

Επειδή όμως εμείς δεν καταγράφουμε απλώς την πραγματικότητα, αλλά ανήκουμε σε εκείνη την ενοχλητική για την εξουσία κατηγορία ανθρώπων που θέλουν και να την αλλάξουν, θα ενώσουμε τις φωνές μας, σήμερα  Τετάρτη , το απόγευμα στις 6.30 μμ, έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, Δευκαλίωνος και Πατρόκλου.

Διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και ντόπιους, λέμε όχι στο καθεστώς εξαίρεσης.

Να κλείσει τώρα το Κουτσόχερο, θέλουμε τους μετανάστες στις γειτονιές και τα σχολεία μας.

Απαιτούμε το δικαίωμα στην εργασία, στην ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα στη στέγη για όλους και όλες.

Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος, να ανοίξουν τα σύνορα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ