ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ – ΩΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Θα πραγματοποιηθούν εργασίες τεκμηρίωσης ύψους 175.000 ευρώ με χρηματοδότηση του Δήμου, μέσω της ΔΕΥΑΛ

Νέα ώθηση στην υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, στην πορεία ένταξης έργων στο νέο ΕΣΠΑ, δίνει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου Λαρισαίων για τη χρηματοδότηση εκ μέρους του Δήμου και μέσω της ΔΕΥΑΛ, εργασιών τεκμηρίωσης ύψους 175.000 ευρώ.

Η εν λόγω προγραμματική σύμβαση, υπεγράφη στο Δημαρχείο, το μεσημέρι της Πέμπτης από το δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, προκειμένου  να υπογραφεί στη συνέχεια και από η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη.

Η ολοκλήρωση των εργασιών, που προβλέπονται στη συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση και η παράλληλη εκπόνηση της μελέτης αναστύλωσης που υλοποιείται με χρηματοδότηση του σωματείου «Διάζωμα», θα ολοκληρώσει την «ωρίμανση» του φακέλου των αναγκαίων έργων για το Αρχαίο Θέατρο της πόλης, ώστε αυτό να καταστεί σε ορατό χρονικό ορίζοντα «λειτουργικό».

Σε δηλώσεις τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Λαρισαίων αλλά και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Στ. Σδρόλια, χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερη σημαντική την υπογραφή της σύμβασης.

Αναλυτικά, ο δήμαρχος  Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, στις δηλώσεις του επεσήμανε τα εξής:

«Σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για το Αρχαίο Θέατρο και το Δήμο Λαρισαίων.

Ο Δήμος Λάρισας, μέσω της ΔΕΥΑΛ χρηματοδοτεί έργα τεκμηρίωσης  ύψους 175.000 ευρώ για την υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου.  Όπως έχω πει, η υπόθεση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας , έχει καθοριστικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Η υπογραφή της σύμβασης, γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία στο προηγούμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενέταξε σημαντικά έργα για το Αρχαίο Θέατρο. Σήμερα βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της ολοκλήρωσης του παλιού χρηματοδοτικού προγράμματος και ενόψει της έναρξης του νέου. Θεωρήσαμε ως πολύ σημαντική, αυτή τη περίοδο προκειμένου να εργαστούμε, με αυτή την προγραμματική, για την ολοκλήρωση των μελετών,  ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε σε ορατό χρονικό ορίζοντα, ίσως μέσα στο καλοκαίρι του 2018, να είναι έτοιμο για μια διαφορετικού τύπου παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο, σε σχέση με όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Νομίζω ότι η συνεργασία όλων, της Περιφέρειας, του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Πολιτισμού  είναι σημαντική για την εξέλιξη του έργου.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την προετοιμασία της προγραμματικής σύμβασης, παρά τις μικρές καθυστερήσεις που  σημειώθηκαν λόγω γραφειοκρατικών και νομικών προβλημάτων. Εύχομαι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, με την συνεργασία και τη συμβολή όλων να ολοκληρώσει το μελετητικό πρόγραμμα, ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για τις χρηματοδοτήσεις αυτού του σημαντικού έργου.»

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης  κ. Κ. Αγοραστός, επεσήμανε τα εξής:

Είναι σημαντική η βοήθεια του Δήμου Λαρισαίων, μέσω της ΔΕΥΑΛ, για να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες για το Αρχαίο Θέατρο, το οποίο δεν είναι μνημείο της Λάρισας, είναι μνημείο της χώρας, είναι μνημείο του Πολιτισμού, είναι μνημείο του κόσμου. Το Αρχαίο Θέατρο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αλλά και χρονοδιαγράμματα. Νομίζω ότι είμαστε εκτός χρονοδιαγράμματος. Δεν αναφέρομαι στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, αλλά από την αρχή της εξέλιξης των έργων. Τα βήματα έπρεπε να ήταν γρηγορότερα. Υπάρχουν έργα που τα ολοκληρώνεις ώστε να γίνουν λειτουργικά και υπάρχουν έργα που μπαίνεις για να μείνεις. Εμείς θέλουμε να είμαστε στην πρώτη κατηγορία. Γι΄ αυτό με το δήμαρχο συμφωνήσαμε και κάθε μήνα θα έχουμε συνάντηση για να διαπιστώνουμε την πορεία υλοποίησης. Αναμένουμε βεβαίως και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία θα προκαλέσει επιτάχυνση των εργασιών  και ταυτόχρονα επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε ένα μνημείο του κόσμου.

Επίσης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας  κ. Σταυρούλα Σδρόλια, σημείωσε τα εξής:

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό για μας, που ο Δήμος Λαρισαίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι τόσο αφοσιωμένοι στην προσπάθειά που καταβάλλουμε για το μνημείο του Αρχαίου Θεάτρου. Το έργο είναι τόσο μεγάλο που η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν θα μπορούσαν να το φέρουν εις πέρας. Ηδη αυτή τη στιγμή εργάζονται μελετητές , με πολύ καλό όνομα στην αναστύλωση Μνημείων και με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα, πιστεύω ότι όλα θα τρέξουν  γρήγορα και θα είμαστε έτοιμοι εγκαίρως, ώστε να μπορέσουμε όλοι να χαρούμε το Θέατρο να  καθίσουμε στα εδώλια και να εκτιμήσουμε αυτό το σημαντικό μνημείο.»

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με τις εργασίες τεκμηρίωσης που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκπόνηση της συνολικής μελέτης για την αποκατάσταση του Μνημείου, που χρηματοδοτήθηκε από το Διάζωμα. Οι εργασίες τεκμηρίωσης θα βοηθήσουν ώστε να είναι απολύτως πλήρης η μελέτη αποκατάστασης, ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί όταν ανοίξουν οι σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης,  είναι οι εξής:

  • Ενοικίαση γερανοφόρου οχήματος με εμπειρία σε μετακινήσεις αρχιτεκτονικών μελών σε ανάλογα έργα το οποίο θα τοποθετηθεί στο χώρο της ορχήστρας.
  • Λεπτομερής σχεδιαστική αποτύπωση του κυρίως Θεάτρου και των αναλημμάτων προκειμένου να συνταχθεί η μελέτη αποκατάστασής του, Εργασίες αποτύπωσης του περιβάλλοντα χώρου του κυρίως Θεάτρου προκειμένου να συνταχθεί η στατική μελέτη.
  • Ψηφιακή καταγραφή του συνόλου των αρχιτεκτονικών μελών στο χώρο του κυρίως Θεάτρου και στο χώρο των διάσπαρτων  ( δημιουργία καρτέλας μέλους με στόχο την ηλεκτρονική διαχείριση ). ψηφιοποίηση σχεδίων και ψηφιακή επεξεργασία του φωτογραφικού αρχείου.
  • Μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης κτιριακών καταλοίπων αρχαιολογικών χώρων προκειμένου να συνδεθούν σε ενιαία διαδρομή με το Αρχαίο Θέατρο.
  • Εργασίες Αεροφωτογράφισης, και φωτογράφισης των έργων στους αρχαιολογικούς χώρους .
  • Διερευνητικές εργασίες για την σύνταξη γεωτεχνικής μελέτης
  • Εκτύπωση σχεδίων και φωτογραφιών για την διευκόλυνση των παραπάνω εργασιών, εκτυπώσεις προβολής και ανάδειξης του συνόλου του έργου.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Β. Πινακάς, ο οποίος θα είναι μέλος της επιτροπής παρακολούθησης, η γενική διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων κ. Λ. Γιοβρή, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου κ. Αρ. Κωστούλας και ο Τμηματάρχης Μελετών Έργων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, αρχιτέκτονας κ. Δημ. Καραγκούνης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ