ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΕΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Πραγματοποιήθηκε η 4η πανδημοτική Γιορτή Ελιάς του δήμου Τεμπών στους Γόννους το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου στο παλιό δημοτικό σχολείο Γόννων στην κεντρική πλατεία του χωριού .

%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%b12Η ελιά αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πρωτογενούς παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή των Τεμπών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με τη δενδρώδη αυτή καλλιέργεια.

Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η έναρξη της Γιορτής με ημερίδα, η οποία περιελάμβανε ενδιαφέρουσες ομιλίες γ’υρω από την καλλιέργεια, την προστασία, τη μεταποίηση και τη διάθεση της ελιάς και του λαδιού.

Ειδικότερα αναπτύχθηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις:

«Οι ποικιλίες της ελιάς και η προσαρμοστικότητά τους». Χ. Τσαντήλας, Ι. Χαροντάκης,. ΕΛΓΟ ΔΗΜΤΡΑ, Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών.

«Η ελιά στη Π.Ε. Λάρισας – Μέτρα φυτοπροστασίας». Δρ. Δημήτριος Σταυρίδης, Προϊστάμενος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Η μεταποίηση της ελιάς».

«Διάθεση, εμπορία ελαιοπαραγωγής».Γεώργιος Πολύμερος, Εκπρόσωπος Ομάδας Παραγωγών Πουρναρίου.

%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%b14Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν  περίπτερα προβολής από τους τοπικούς φορείς, τους συνεταιρισμούς, τους επαγγελματίες και παραγωγούς με θέμα την ελιά και το λάδι, έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του δημοτικού και νηπιαγωγείου και  έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Παράλληλα προσφέρονταν διάφορα εδέσματα σε όλους από διακεκριμένους σεφ και από τον Αγροτουριστικό συνεταιρισμό γυναικών Γόννων.

Την δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων η έναρξη  πραγματοποιήθηκε με τον καθιερωμένο αγιασμό και ακολούθησαν ομιλίες του Δημάρχου Τεμπών του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη ,του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, του βουλευτή της Ν.Δ Χρήστου Κέλλα και ομιλία του κ. Χρήστου Τσαντήλα για τα συμπεράσματα της ημερίδας του Σαββάτου καθώς και ομιλία του γεωπόνου του Δ.Τεμπών Σπύρου Μπετχαβέ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ :

Η πιστοποίηση ποιότητας του προϊόντος βοηθά να αποκτήσει ο παραγωγός διεθνής καταναλωτές εξασφαλίζοντας ένα καλό εισόδημα. Οργάνωση της παραγωγής .Ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε ομάδες παραγώγων να εκμεταλλευτείτε το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΑΤΟΣ:

%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%b13Σας καλωσορίζουμε στην γιορτή ελιάς που σκοπό έχει να ωφελήσει την οικονομία της περιοχής και να αποτελέσει κοινό τόπο συνάντησης αγροτών ,έμπορων ,ελαιοπαραγωγών , τυποποιητών και επιστημόνων με στόχο να επιτυγχάνεται και αυτή η γιορτή να γίνεται θεσμός .

Να ευχηθούμε σήμερα στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάληψη των καθηκόντων του σε αυτό το νευραλγικό πόστο –δύναμη και κάθε επιτυχία στο ομολογουμένως δύσκολο έργο του .

Ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του Δήμου μας είναι ο πρωτογενής τομέας μας . Σ΄ ένα Δήμο οπού η ποικιλομορφία των καλλιεργειών και ο συνδυασμός παραδοσιακών και δυναμικών καλλιεργειών χρειάζεται στήριξη ,ενίσχυση και διαρκή ανταγωνιστικότητα .

Βέβαια αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η χώρα μας πρέπει να παράγει και πρέπει να δοθούν κίνητρα στον πρωτογενή τομέα για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου . Το νέο πλαίσιο ανάπτυξης που χρειάζεται η πατρίδα μας για την έξοδο από την οικονομική κρίση πρέπει να προσδιορίζεται από:

Μείωση των φορολογικών συντελεστών για την είσπραξη εσόδων

Εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και εισφορών

Τραπεζικό σύστημα που να στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα ,καινοτομία .

Μείωση της γραφειοκρατίας

Ως δημοτική αρχή δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη και την προβολή του εξαιρετικού αγροτικού προϊόντος της ελιάς που παράγει η ευρύτερη περιοχή του Δήμου και θεωρείται μάλιστα άριστης ποιότητας .

Στην περιοχή του Δήμου μα καλλιεργούνται περίπου 1.340.000 ελαιόδεντρα καλύπτοντας 46245 στρέμματα και ο μέσος όρος τριετίας της παράγωγης υπολογίζεται σε 8273 τόνους για την βρώσιμη ελιά και 8850 τόνους για το λαδί .

Αρά καταλαβαίνετε ότι έχουμε μια πολύτιμη καλλιέργεια που μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην μικροοικονομία της περιοχής του Δήμου μας .

Παράλληλα μέσα από αυτή τη διήμερη εκδήλωση αναδεικνύουμε τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής , την πλούσια παράδοση ,τη δημιουργικότητα των κάτοικων ,την εγρήγορση των τοπικών φορέων και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας .

Η καθιέρωση αυτής της γιορτής είναι από μονή της ένα σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της αναπτυξιακής μας πολίτικης .

Έχουμε την χαρά και την τύχη να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους με διάθεση και μεράκι που δεν τους λείπει η διάθεση προσφοράς ,είτε μέσω οργανωμένων τοπικών φορέων είτε μεμονωμένα που δρουν και υποστηρίζουν τον τόπο τους τον τόπο μας .

Αυτήν την προσπάθεια ο Δ.Τεμπών την χαιρετά ,την στηρίζει ,την επιβραβεύει και την επιδιώκει στο μέλλον .Για αυτό το λόγο δίνουμε σημασία στην δημιουργία βασικών υποδομών άρδευσης ,εκπονούμαι και επικαιροποιουμε μελέτες που φιλοδοξούμε να εντάξουμε σε μελλοντικά χρηματοδοτικά προγράμματα ,ενώ αποτελεί διαρκή φροντίδα ο ορθολογισμός αρδευτικών τελών και η συντήρηση αγροτικής οδοποιίας .

Έχουμε κατασκευάσει αρδευτικούς αγωγούς στις πληγείσες περιοχές από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου στη Ελιά των Γόννων ενώ με μεγάλη αγωνία περιμένουμε την καταβολή των αποζημιώσεων μέσω των ΠΣΕΑ στους πληγέντες παραγωγούς .Η παρουσία του συντοπίτη μας Υπουργού εδώ στην σημερινή εκδήλωση ,επιβάλλει για ακόμη μια φορά την επιτακτική διεκδίκηση δίκαιων και άμεσων αποζημιώσεων και για αυτό το λόγο κε υπουργέ αιτούμαστε την άμεση συμπαράσταση και την βοήθεια σας .

Η Δ.Αρχή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων της συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες των ελαιοπαραγωγών ενώ έχουμε την ελπίδα και την βεβαιότητα ότι και η φετινή γιορτή ελιάς θα συντελέσει στην περεταίρω αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των κρίκων στην αλυσίδα της παραγωγής ελιά και ελαιόλαδου με απώτερο σκοπό ένα ποιοτικότερο αλλά και ταυτόχρονα οικονομικό τελικό προϊόν που θα  λειτουργήσει ως μοχλός για την αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας .Μια αναζωογόνηση επιβεβλημένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά .

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε θερμά όσους συμμετέχουν στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης την Περιφερειακή ενότητα Λάρισας –Περιφέρεια Θεσσαλίας ,το ΔΟΠΑΠΕΠ, τις τοπικές κοινότητες του Δήμου μας ,τους μαζικούς φορείς τους ευγενικούς χορηγούς και όλους τους παραγωγούς που με την ευαισθησία και την εργατικότητα τους δίνουν προστιθέμενη άξια σ’αυτό το εκλεκτό προϊόν .

Να ευχαριστήσω και όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας δείγμα πως σ’αυτή τη δύσκολη συγκύρια πρυτανεύει ο εθελοντισμός ,η συνεργασία και η συμμέτοχη.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ:

agorastoseliaΝα καταργηθούν όλες τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μεταφερθούν προσωπικό και αρμοδιότητες στις αιρετές Περιφέρειες, πρότεινε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στην 4η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς στους Γόννους.

«Στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης εμπλέκονται το υπουργείο κεντρικά, το υπουργείο με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του, οι οργανισμοί του υπουργείου, οι περιφέρειες και οι δήμοι. Οι πρόγονοί μας έλεγαν πως όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός και έκρινε επιβεβλημένη την ενίσχυση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

«Τολμείστε να προχωρήσετε σε ουσιαστική αποκέντρωση, τολμείστε να εκχωρήσετε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση το σύνολο των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη.

«Στο ΕΣΠΑ – σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός – έχουμε δώσει εξετάσεις και πετύχαμε. Το παραλάβαμε με απορροφητικότητα 19-20% και την φθάσαμε στο 125%. Να είστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε και στο ΠΑΑ, το λεγόμενο αγροτικό ΕΣΠΑ. Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Τολμείστε και να είστε βέβαιοι ότι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι αγρότες μας».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκρινε επίσης αναγκαία

-Να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να παροχετευθεί χρήμα στην πραγματική οικονομία και να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας.

-Να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους παραγωγής.

-Να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και οι ασφαλιστικές εισφορές.

-να γίνουν παρεμβάσεις στην αγορά για να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και πλήττουν τις υγιείς επιχειρήσεις και τους νομοταγείς αγρότες.

Απευθυνόμενος στους παραγωγούς, ο κ. Κώστας Αγοραστός τους προέτρεψε να συνεργαστούν και να ενταχθούν σε συλλογικά σχήματα, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η περιφερειακή ενότητα Λάρισας είναι μία από τις ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού, που δεν υπάρχει συλλογικό σχήμα παραγωγών στον τομέα του ελαιολάδου. Αυτό πρέπει να αλλάξει, είστε εσείς οι αγρότες που πρέπει να προχωρήσετε, εμείς είμαστε στο πλευρό σας για να σας στηρίξουμε αλλά σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει σε σας».

Παράλληλα, έκρινε επιβεβλημένες «την τυποποίηση του ελαιολάδου μας, τη δημιουργία ταυτότητας (το branding) και την προώθησή του με καλύτερους όρους στην αγορά. Θεωρώ ότι είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, με την παραγωγή μας όχι απλά να καλύπτουμε τις τοπικές ανάγκες (τις ανάγκες της οικογένειάς μας και του συγγενικού, φιλικού κύκλου) αλλά να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Η επιτραπέζια ελιά, η οποία στην περιοχή μας τυποποιείται και εξάγεται είτε ολόκληρη είτε ως πάστα ή με άλλους τρόπους, δείχνει το δρόμο και για το ελαιόλαδο.

Για να έρχεται εισόδημα στη χώρα, πρέπει αυτά που παράγουμε να τα πουλάμε σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές και με όσο το δυνατόν υψηλότερη προστιθέμενη αξία», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Κ. Αγοραστός και χαρακτήρισε «συνεργασία – πρότυπο» τις κοινές προσπάθειες Περιφέρειας Θεσσαλίας – Δήμου Τεμπών για την ανάδειξη και την προβολή των τοπικών προϊόντων.

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

kellaselia«Είστε εδώ, παραγωγοί, που κοπιάζετε 365 μέρες τον χρόνο, κάτω από αντίξοες συνθήκες, ώστε να παράξετε  αυτό το προϊόν που ταξιδεύει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Το λιγότερο λοιπόν, που οφείλει η πολιτεία να σας παρέχει, είναι σταθερό οικονομικό περιβάλλον και συνθήκες ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγής.

Δεν μου αρέσει να κρύβομαι. Έγιναν διαχρονικά, πολλά και σημαντικά λάθη στην αντιμετώπιση του πρωτογενούς τομέα, αυτό που συμβαίνει όμως, σήμερα, δεν έχει προηγούμενο».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον χαιρετισμό του, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 4ηςΠανδημοτικής Γιορτής Ελιάς του Δήμου Τεμπών, στους Γόννους.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη του διοργανωτές γιατί έχουν καταφέρει να κάνουν την συγκεκριμένη Γιορτή, θεσμό, για ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο, αναφέρθηκε εκτενώς στην Κυβερνητική πολιτική, λέγοντας:

«Η επίθεση που δέχεται ο πρωτογενής τομέας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι απίστευτης αγριότητας.

Καταργούν τον ΟΓΑ

Τριπλασιάζουν τις ασφαλιστικές εισφορές

Αυξάνουν το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια

Καθυστερούν τις αποζημιώσεις

Καταργούν την επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο

Φορολογούν τις επιδοτήσεις

Δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να συνεχιστούν οι αποζημιώσεις για τις συνέπειες από το Ρωσικό εμπάργκο

Αυξάνουν το ΦΠΑ στο κρασί

Αυξάνουν υπέρμετρα την φορολόγηση των αγροτών.

Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι,από τη μια το μέγεθος της απάτης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και από την άλλη, το σύνολο των προσπαθειών, που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να διατηρηθούν αυτά που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένα».

Αναφερόμενος τέλος, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στον πρωτογενή τομέα, επεσήμανε:

«Η ελιά, σύμβολο της Ελλάδας και των Ελλήνων, παρά την οικονομική κρίση, αντιστέκεται και αντέχει, όπως και όλοι οι Έλληνες.Το θέμα λοιπόν είναι,όχι μόνο πως θα αντέξουμε, αλλά κυρίως  τι θα πρέπει να γίνει ώστε να “φύγουμε μπροστά”.Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα υπάρχουν. Η “ανθεκτικότητα” των προϊόντων μας εν μέσω κρίσης, δείχνει τον δρόμο. Είναι πλέον στο χέρι του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας,ή να συνεχίσουμε με ιδεοληψίες και αυταπάτες ή να γυρίσουμε σελίδα, μέσα από σκληρή δουλειά και αλήθειες, ώστε να ξαναβρούμε τον δρόμο μας».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την εμφάνιση των χορευτικών του Μορφωτικού Συλλόγου Γόννων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοτική σύμβουλος κα Γεωργία Τσιόπα .

%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%b16 %ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%b15

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ