ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

Η Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία διοργανώνουν στην Λάρισα, 16 -17 Δεκεμβρίου 2016 την 8η Πολυθεματική Διημερίδα με θέμα: «ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΕΣ (MULTIMODALITY) ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ».

Στην Χειρουργική Ογκολογία του Πεπτικού τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν προκύψει εντυπωσιακές εξελίξεις και στις εγχειρητικές τεχνικές και στην χρησιμοποιούμενη τεχνολογία.

  1. Η λαπαροσκοπική προσπέλαση χρησιμοποιείται πλέον, επί συγκεκριμένων ενδείξεων και στη χειρουργική του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, των επινεφριδίων κλπ. Οι λαπαροσκοπικές τεχνικές προσφέρουν το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι η ταχεία ανάρρωση επιτρέπει και την ταχεία εφαρμογή της συμπληρωματικής ή προφυλακτικής αγωγής.
  2. Με την έγκαιρη διάγνωση συχνά υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμόζονται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η αφαίρεση μικρών όγκων του παχέος εντέρου δια του πρωκτού ή τμηματικές γαστρεκτομές με μικρή τομή για πρώιμες νεοπλασίες στομάχου.
  3. Συσκευές νέας τεχνολογίας, όπως τα ραδιοκύματα, τα μικροκύματα και εργαλεία ηλεκτροθερμικής συγκόλλησης αγγείων παρέχουν την δυνατότητα να διενεργούνται ηπατεκτομές με ελάχιστη απώλεια αίματος, εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί και ταυτόχρονες εκτομές γειτονικά διηθημένων οργάνων (en bloc αφαίρεση πολλών οργάνων μαζί), επιτυγχάνοντας συχνά ριζική εξαίρεση και μακροχρόνια επιβίωση.
  4. Η χρήση των ραδιοκυμάτων και των μικροκυμάτων, επιτρέπει επίσης και την πλήρη νέκρωση και καταστροφή εκείνων των όγκων που σε πρώτη φάση δεν είναι εφικτή η ριζική αφαίρεσή τους. Συχνά, η καταστροφή αυτή γίνεται με κατευθυνόμενη παρακέντηση ή λαπαροσκοπικά. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου μερικές φορές (ιδίως σε μικρούς όγκους) πλησιάζουν εκείνα της ριζικής αφαίρεσης. Όλες αυτές οι τεχνικές και τεχνολογικές εξελίξεις στην χειρουργική όμως αποδίδουν τα μέγιστα στην πρόγνωση των ασθενών όταν εφαρμόζονται σε συνδυασμό με τις διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις και άλλων ειδικοτήτων. Έτσι, είναι πλέον καταξιωμένη, επιστημονικά, κλινικά και νομικά, η στρατηγική της επιλογής των θεραπευτικών χειρισμών μετά από την ουσιαστική συνεργασία συναφών ιατρικών ειδικοτήτων (multimodality, multidisciplinary approach).

Σε αυτή την εκπαιδευτική διημερίδα-σεμινάριο θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν, από τους πλέον ειδικούς Έλληνες ιατρούς πολλών ειδικοτήτων, οι σύγχρονες εξελίξεις της πολυδύναμης αντιμετώπισης των συχνότερων νεοπλασμάτων του πεπτικού συστήματος.

Η θεματολογία των διαλέξεων και των στρογγυλών τραπεζιών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων καθώς και στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μας.

Αποτελεί λοιπόν σημαντική ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια πολύπλευρη  Διημερίδα που σκοπό της έχει να καλύψει θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα και να δρομολογήσει εκείνο το γόνιμο διάλογο που αναδεικνύει τις ανησυχίες και τα διλλήματα αλλά ταυτόχρονα προτείνει εναλλακτικές λύσεις και προοπτικές.

Η είσοδος στη Διημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό και για την ιατρική κοινότητα η συμμετοχή είναι δωρεάν.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ