ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Περίπου 8.500 άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και μέχρι στιγμής έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι περισσότερες ιστορίες τρόμου με καταιγίδες περιλαμβάνουν κεραυνούς. Αλλά μια άγρια καταιγίδα που έπληξε την Μελβούρνη, την περασμένη εβδομάδα έγινε θανατηφόρα με διαφορετικό τρόπο: με την πρόκληση κρίσεων άσθματος.

Σύμφωνα με το Associated Press, “η καταιγίδα της Δευτέρας προκάλεσε την έκρηξη των μουσκεμένων κόκκων της γύρης της ήρας οι οποίοι στη συνέχεια απλώθηκαν πάνω από την πόλη, με αποτέλεσμα τα μικροσκοπικά σωματίδια της γύρης να διεισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες.” Περίπου 8.500 άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και μέχρι στιγμής έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αλλά πώς μπορεί ένα συνηθισμένο καιρικό φαινόμενο να πυροδοτήσει κρίσεις άσθματος σε τόσους πολλούς ανθρώπους;

Δεν είναι ο κεραυνός ή η αστραπή, λέει ο Clifford W. Bassett, MD, ιδρυτής και ιατρικός διευθυντής του Allergy and Asthma Care of New York. Είναι τα μοτίβα ροής του αέρα σε μια καταιγίδα που οδηγούν στη λεγόμενη «καταιγίδα άσθμα.»

“Οι κόκκοι της αλλεργιογόνου ήρας σηκώθηκαν από τον αέρα και διαλύθηκαν, απελευθερώνοντας γύρη που μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος,” λέει ο Δρ Bassett. Η βροχή και η μεγάλη ορμή του ανέμου βοήθησαν στην εξάπλωση της γύρης.

Για όποιον έχει γενετική προδιάθεση στο άσθμα, η έκθεση σε μια τέτοια υψηλή συγκέντρωση αλλεργιογόνων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αντίδραση, λέει, ακόμη και σε εκείνους που ποτέ δεν είχαν κρίση άσθματος πριν. Το AP ανέφερε ότι περίπου το ένα τρίτο των ασθενών στη Μελβούρνη ανέφεραν ότι αυτή ήταν η πρώτη κρίση άσθματος που είχαν.

Ενώ η «καταιγίδα άσθμα» είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, έχουν αναφερθεί περιστατικά και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Δρ Bassett πιστεύει οτι το φαινόμενο θα γίνει πιο συχνό, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί πλέον σε ζεστές εποχές που διαρκούν περισσότερο, οι οποίες θα επιτρέπουν την μεγαλύτερη έκθεση στη γύρη, και ως εκ τούτου θα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων και συμπτωμάτων άσθματος.

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε άσθμα, υπάρχουν τρόποι προστασίας από αυτό το αλλόκοτο φαινόμενο, λέει ο Δρ Bassett. Προτείνει την επίσκεψη σε έναν αλλεργιολόγο και την έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ