ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ανακοίνωση των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Μπούτα, Αστ. Χαλάτση και Γ. Λούμα

Συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για την ανεργία  διεξήχθη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας της 28ης Νοέμβρη μετά την κατάθεση υπομνήματος από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο νομού Λάρισας.

Σε παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε:

«Είναι γεγονός πως κανείς δεν διαφωνεί με την περιγραφή των προβλημάτων που βιώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Πραγματικά χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία, αφού πάμπολλα εργοστάσια και βιοτεχνίες  έκλεισαν εξαιτίας του αδυσώπητου κυνηγιού του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Έχουμε παραδείγματα και στη Θεσσαλία που οι μεγαλοεργοδότες θησαύρισαν μεταφέροντας τη δραστηριότητα εκτός ελληνικών συνόρων- και μάλιστα με κρατική επιδότηση – ενώ οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο.

Την ίδια τύχη είχαν και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους έπνιξαν η αναδουλειά και τα χρέη, και  προστέθηκαν στη μεγάλη στρατιά των ανέργων.

Ταυτόχρονα ενώ υπάρχουν αντίστοιχες δομές  καταγράφονται τεράστιες  ελλείψεις σε προσωπικό. Δεν κρύβονται τα κενά στα Νοσοκομεία και συνολικά σε δομές Υγείας – Πρόνοιας, σε όλες  τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης, αφού έχουν συρρικνωθεί οι σχολικές μονάδες και τα τμήματα έχουν γίνει 30άρια.. Αντίστοιχες ελλείψεις εκατοντάδων εργατοϋπαλλήλων υπάρχουν στους δήμους, σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους.

Δεν γίνεται όμως αναφορά στις αιτίες και σε εκείνους που φέρουν την κύρια ευθύνη για την κατάσταση αυτή.

Αναφερόμαστε στην πολιτική της ΕΕ  που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και επιδοτεί μέσα από τεράστια κονδύλια την ένταση της εκμετάλλευσης και την κακοπληρωμένη εργασία. Στις πολιτικές που δημιουργούν προϋποθέσεις να βγουν οι όμιλοι από την κρίση με σμπαραλιασμένα λαϊκά δικαιώματα

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική των  κυβερνήσεων,  χτεσινών και σημερινών,  κινείται  και η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας

Προφανώς κι  αυτή βλέπει την οξύτητα του προβλήματος της ανεργίας αφού οι άνεργοι στη Θεσσαλία ξεπερνούν τις 65.000

Κομπάζουν πως ακολουθούν πολιτικές για να μειώσουν το ποσοστό της ανεργίας. Πρωτοστατούν όμως στη καθιέρωση της μερικής και ελαστικής απασχόλησης μέσα από διάφορα προγράμματα που τα αποτελέσματά τους ως προς την αντιμετώπιση της ανεργίας έχουν κριθεί με αρνητικό πρόσημο εδώ και πάρα πολλά χρόνια

Κρύβουν  αριστοτεχνικά ότι αυτό που καταφέρνουν είναι να μοιράζουν  μια θέση εργασίας σε δυο και τρεις εργαζομένους, με πολύ χαμηλούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα. Με μονιμοποίηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Μειώνουν τάχα την ανεργία με  προσλήψεις  εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας δύο μηνών ή με αξιοποίηση του στρατού , όπως  είπε η αντιπεριφερειαρχης Μαγνησίας κ Κολυνδίνη

Ξέρουμε πόσο μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα είναι η ανεργία και ότι  δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά χωρίς ριζική οικονομική, πολιτική και κοινωνική αλλαγή.

Ωστόσο και στις σημερινές συνθήκες μπορούν να προκύψουν θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα:

  • Σε έργα αποχετεύσεων, βιολογικών καθαρισμών, διαχείρισης απορριμμάτων, αντισεισμικής προστασίας, αντιπλημμυρικά που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων λαϊκών περιοχών και  καρκινοβατούν εδώ και χρόνια σε βάρος της υγείας τους.
  • Με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη των χιλιάδων οργανικών θέσεων που είναι κενές στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, στους δήμους.

Εδώ όμως απαιτείται σύγκρουση με τις κεντρικές πολιτικές, απαιτείται αμφισβήτηση των επιλογών της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Καλούμε την περιφερειακή αρχή-αφού  συμφωνεί με την παρέμβαση και τα αιτήματα του ΕΚΛ-να μπει μπροστά. Να πάρει πρωτοβουλίες τουλάχιστον στα σημεία της δικής της αρμοδιότητας.

Οι λογικές που λεν :

«Δεν μας επιτρέπει ο νόμος» ή «δεν μπορούμε  γιατί είναι μνημονική δέσμευση » όχι μόνο δεν συμβάλουν στη ανακούφιση των ανέργων αλλά δημιουργούν προϋποθέσεις για την μεγαλύτερη εκμετάλλευση τους

Για όλα αυτά και για όλα όσα συμβαίνουν σε βάρος του λαού, η Λαϊκή Συσπείρωση  θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ