ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝ.Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μετά από 6 χρόνια μνημονίων, η κοινωνία και οι εργαζόμενοι βιώνουν τη συνέχιση νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας με μειωμένες και προβληματικές τις κοινωνικές αντιστάσεις, ενώ βρίσκονται στα όρια της οικονομικής αντοχής, με κυρίαρχο την απογοήτευση, την αναμονή και την ατομικότητα.

Αντικειμενικά έρχεται στο προσκήνιο, επιτακτικά, η αναζήτηση των δρόμων της αντίστασης. Η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, οι καλά οργανωμένοι μαζικοί ενωτικοί αγώνες και οι στοχευμένες κινηματικές δράσεις είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθούν μικρές και μεγάλες νίκες που θα αναζωογονήσουν το κίνημα και την ελπίδα, πείθοντας τους εργαζόμενους ότι αυτές οι πολιτικές μπορούν να ανατραπούν και θα ανατραπούν με τη μαζική συμμετοχή, τη λαϊκή επαγρύπνηση και τους μεγάλους αγώνες.

Στο χώρο της Παιδείας η κυβέρνηση προσπαθεί να συνδυάσει με έναν αποσπασματικό τρόπο μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη το σημερινό σχολείο, με τις μνημονιακές απαιτήσεις των περικοπών, την υποχρηματοδότηση της παιδείας και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία μέτρα του Υπουργείου είχαν σαν βασικό στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού.

Οι μηδενικοί διορισμοί μονίμων και η μείωση του αριθμού των αναπληρωτών  επέβαλαν τις παρεμβάσεις του Υπουργείου (κατάργηση 3ώρου υπευθύνων εργαστηρίων Φυσικής – Πληροφορικής, μείωση των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ, διεύρυνση αναθέσεων, μείωση των ωρών μαθημάτων στο Γυμνάσιο).

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει αντικειμενικά τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (μείωση προσλήψεων αναπληρωτών, μεγαλύτερη κινητικότητα – περισσότεροι σε περισσότερα σχολεία – δραματική μείωση αριθμού μεταθέσεων).

ΤΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΧΟΥΜΕ

Ένα σωματείο στο οποίο δε συσπειρώνονται οι συνάδελφοι, που λειτουργεί δια της ανάθεσης στο σύνολό του. Ένα σωματείο στο οποίο συνελεύσεις των 20,30,40 ατόμων αποφασίζουν για 2000 συναδέλφους. Και που απόλυτα φυσιολογικά οι αποφάσεις είναι πολύ μακριά από τις διαθέσεις των συναδέλφων.

ΤΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΘΕΛΟΥΜΕ – ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Μαζικό, διεκδικητικό, με προτάσεις και όχι μόνο στείρα άρνηση. Ενωτικό, να βρίσκουμε και να προτάσσουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν. Το σωματείο, μαζί με τα μεγάλα πολιτικά επίδικα, οφείλει να παρεμβαίνει και να λύνει και τα «μικρά», που όμως αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας στα σχολεία, καθώς επιβαρύνουν και επιδεινώνουν τις συνθήκες της εργασίας μας. Βασική προϋπόθεση για να έχουν αποτέλεσμα οι διεκδικήσεις μας είναι η συμμετοχή, η παρέμβαση και η ενεργοποίηση όλων, γιατί τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί με την ιδιώτευση ή την ανάθεση. 

ΤΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΕΧΟΥΜΕ

Λαϊκίστικο, σαρκοβόρο, που ισοπεδώνει ανθρώπους και απόψεις, που δεν ανέχεται την άλλη άποψη. Γεμάτο από δεξιούς και αριστερούς Μαυρογιαλούρους. Με προσωπικές επιθέσεις και ψέματα, με στοχοποίηση ανθρώπων που στο μυαλό κάποιων είναι «εχθροί». Οι τραμπουκισμοί, οι ασχήμιες, οι διαρκείς διαστρεβλώσεις στο ιδεολογικό πεδίο δεν έχουν τελειωμό, η ποινικοποίηση κάθε άποψης αντίθετης από αυτήν των «ιδιοκτητών και εργολάβων» του κινήματος είναι φαινόμενα που πυκνώνουν ανησυχητικά.

ΤΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΘΕΛΟΥΜΕ – ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Με ήθος, λογική που να μπαίνει στη διαδικασία να συνθέτει απόψεις, και να προσπαθεί να κινητοποιήσει τους συναδέλφους, που θα απομονώνει όλους όσους «δεν ανέχονται να μεσολαβεί χρόνος ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματοποίηση της επιθυμίας».

Που θα δώσει μάχη να καταπολεμηθούν χρόνιες παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος και για τη δραστηριοποίηση των συναδέλφων. Σε βασικά θέματα, πριν από τα ΔΣ ή τις ΓΣ της ΕΛΜΕ, θα επιδιώκει συνεδριάσεις των συλλόγων για επεξεργασία και διαμόρφωση προτάσεων, έτσι ώστε να λειτουργήσει διαδραστικότερα ο θεσμός των αντιπροσώπων των σχολείων.

Οι άγονες μικροπαραταξιακές αντιπαραθέσεις να δώσουν τη θέση τους σε διαδικασίες που θα ευνοούν την εμπλοκή όλων των συναδέλφων/ισσών στη συζήτηση, στη λήψη των αποφάσεων και στη διεκδίκηση των λύσεων. Πιστεύουμε σε ένα κίνημα εκπαιδευτικό-συνδικαλιστικό με συνείδηση του ρόλου του, σταθερά προσανατολισμένου στην ανάπτυξη των αγώνων που θα ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες, θα επιβραβεύει την πρωτοβουλία, θα δέχεται την αυτενέργεια και θα δοκιμάζει το καινούριο. 

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙ

Η επαναπρόσληψη των 2500 διαθέσιμων εκπαιδευτικών, η επαναφορά των καταργημένων τομέων & ειδικοτήτων της ΤΕΕ, η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης και της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για μαθητικές κινητοποιήσεις, το πάγωμα της αξιολόγησης, η

εκλογή Δ/ντών από το σύλλογο, η κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας, η κατάργηση των υποχρεωτικών μεταθέσεων και μετατάξεων, η επαναφορά των αιρετών στα πειθαρχικά Υ.Σ. , η αναγνώριση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών μετά το 2010, η κατάργηση της διαγραφής τους από τους πίνακες για δύο χρόνια σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας και η επέκταση των αδειών τους, η επαναφορά της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων από το υπ. Εργασίας στο υπ. Παιδείας και ο έλεγχος σε αυθαιρεσίες σχολαρχών – φροντιστηριούχων, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων με αλλαγές στο εξεταστικό, οι αλλαγές στη δομή των ΕΠΑΛ σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου και η πρόσβαση των αποφοίτων τους σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, η μείωση της ύλης και ο περιορισμός των εξετάσεων στα Γυμνάσια, η ενίσχυση μαθημάτων τέχνης, το ανοικτό σχολείο, η ίδρυση 600 ΣΜΕΑΕ και τμημάτων ένταξης, οι τάξεις υποδοχής για προσφυγόπουλα και η νομοθετική ρύθμιση της αναγνώρισης προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα μέχρι 7 χρόνια κ.α.

Πολλές από τις αλλαγές αυτές ωστόσο έγιναν χωρίς ουσιαστικό διάλογο και έρευνα, έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και προϋποθέτουν άλλο επίπεδο προετοιμασίας και την αναγκαιότητα ουσιαστικής επιμόρφωσης των καθηγητών. Ταυτόχρονα οι εργασιακές σχέσεις ενός σημαντικού τμήματος του κλάδου – μετακίνηση σε πολλά σχολεία – αυξημένο ωράριο – πολυπληθή τμήματα δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή τους.

ΤΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ

  • Αύξηση δαπανών για την Παιδεία στο 5% επί του ΑΕΠ – Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπ/κών.
  • Επαναφορά ωραρίου στα επίπεδα του 2013. Επαναφορά μειωμένου ωραρίου στους υπεύθυνους εργαστηρίων. Διασφάλιση οργανικότητας.
  • Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα 20, 15 σε Ομάδες Προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.
  • Μέχρι δύο σχολεία δουλειάς για συμπλήρωση ωραρίου.
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, με στόχο το μισθολογικό ξεπάγωμα και την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Άρση μισθολογικών αδικιών για τους νέους συναδέλφους.
  • Πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα.. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια υπηρεσίας στα 60 έτη.
  • Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών κυρίαρχο όργανο στα σχολεία. Κατάργηση καθηκοντολόγιου.
  • Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση. Αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου με συλλογικές εσωτερικές διαδικασίες και παιδαγωγική- διδακτική στήριξη του εκπαιδευτικού.
  • Πραγματικά 14χρονο δημόσιο, ποιοτικά αναβαθμισμένο σχολείο
  • Στήριξη και αναβάθμιση της ΤΕΕ στη βάση των σύγχρονων αναγκών. 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, οι διορισμοί, η Αξιολόγηση, η Δομή του σχολείου, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι κυρίαρχα ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσει άμεσα το εκπαιδευτικό κίνημα, μέσα από την αξιοποίηση και την εναλλαγή όλων των μορφών δράσης: συσκέψεις– παραστάσεις – συγκεντρώσεις – συλλαλητήρια – απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα είναι αναγκαίος ο συντονισμός και η σύγκλιση όλων των εργαζόμενων σε πανεργατικό και σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο, για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών (με πρόταγμα Στέγη, Παιδεία, Υγεία) και για την αποτροπή των μνημονιακών πολιτικών, των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας και της ενδεχόμενης επίθεσης σε εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Οι ενωτικοί-μαζικοί-αποφασιστικοί αγώνες είναι η μόνη ελπίδα για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής των μνημονίων και να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου, μέσα από την ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας. 

             ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ Δ.Σ. ΕΛΜΕ
     
Βελησσαρίου Χρυσούλα                 ΠΕ 04.01 6ο ΓΕΛ Λάρισας
Γανός – Ράπτης  Δημήτρης            ΠΕ 04.01 Γ/ΣΙ0 Αμπελώνα
Γερασάκη Σταυρούλα                  ΠΕ 06 8ο Γ/ΣΙΟ Λάρισας
Γεωργίου Γιώργιος                       ΠΕ 03 Γ/ΣΙΟ &Λ.Τ. Μακρυχωρίου
Γεωργίου Σταματία                     ΠΕ 05 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Γκουντρουμπής Σάκης              ΠΕ 08 ΓΕΛ Ελασσόνας+Σχολεία Καλλιθέας, Λιβαδίου
Δημόκας Τάσος                          ΠΕ 03 2ο ΓΕΛ Λάρισας
Ευαγγέλου Κώστας                   ΠΕ 04.02 11ο ΓΕΛ Λάρισας
Καλαϊτζή Μαρία                       ΠΕ 09 ΓΣΙΟ & ΛΤ Βερδικούσιας
Καραΐσκος Νίκος                          ΠΕ 09 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου
Καρυώτης Θεόδωρος                   ΠΕ 06 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας
Κοκκάρα Άννα                           ΠΕ 18.10 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας
Κοσμούογλου Χριστίνα            ΠΕ 02  2ο ΓΕΛ Λάρισας
Κουτσοκώστα Κατερίνα           ΠΕ 04.01  9ο ΓΕΛ Λάρισας
Κριαράς Βασίλης                     ΠΕ 04.01  2ο Γ/ΣΙΟ Φαρσάλων
Μαγαλιού Ερμίνα                      ΠΕ 02 ΓΕΛ Αμπελώνα
Μανουλιάς Θανάσης                   ΠΕ 03 1ο ΓΕΛ Ελασσόνας
Μαχαιράς   Τάσος                     ΠΕ 18.21    ΕΠΑΛ Ελασσόνας
Μότσια Βαλεντίνα                          ΠΕ 02 2ο ΓΕΛ Λάρισας
Μπακομιχάλη Μαρία                   ΠΕ 18.07  7ο ΕΠΑΛ Λάρισας
Μπλάντα Γεωργία                           ΠΕ 01 ΠΔΕ Θεσσαλίας
Νικολαΐδης Γιώργιος                  ΠΕ 19 Γ/ΣΙΟ &Λ.Τ. Αρμενίου
Πούρικας Χρήστος                      ΠΕ 17.03 1ο ΕΠΑΛ Ελασσόνας
Σακελλαρίου Δημήτρης                 ΠΕ 02 Γ/ΣΙΟ &Λ.Τ. Αρμενίου
Σαμαρτζή Ντορίνα                       ΠΕ 12.02  1ο Γ/ΣΙΟ Ελασσόνας
Σούρλας Ναπολέων                      ΠΕ 04.05  15ο Γ/ΣΙΟ & Λ.Τ.Λάρισας
Συρόγλου Μάγδα                          ΠΕ 02 2ο Γ/ΣΙΟ Τυρνάβου
Τζημαγεώργης Γιώργιος                  ΤΕ 01.06 1ο ΕΠΑΛ Λάρισας
Τζιότζιου Άννα                                       ΠΕ 16 14ο Γ/ΣΙΟ Λάρισας
Τσακνάκης Γιάννης                  ΠΕ 03 ΕΠΑΛ Φαρσάλων & ΓΣΙΟ+ΓΕΛ Δομένικου
     
     
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
     
Δημητρίου Παναγιώτης         ΠΕ 06 11ο ΓΣΙΟ Λάρισας
Παλούκας Βαγγέλης                   ΠΕ 14.04 6ο Εσπ. ΕΠΑΛ Λάρισας
Τσιόπας Χρήστος                           ΠΕ 17.02 6ο Εσπ. ΕΠΑΛ Λάρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ