ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Το 2ο εξάμηνο του 2017 θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους 6 χλμ., ενώ επόμενες πόλεις εντός του έτους θα είναι η Ελασσόνα, η Καλαμπάκα και το Βελεστίνο

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΕΠΑ Θεσσαλίας και συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κλεάνθης Σιαμπάκος, ο Αναπ. Γενικός Διευθυντής κ. Λεωνίδας Μπακούρας και ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, συζητήθηκαν οι επιμέρους λεπτομέρειες για την έναρξη των απαιτούμενων ενεργειών με σκοπό την τροφοδότηση του Τυρνάβου

από το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων ανακοινώσεων της εταιρείας για το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου διανομής στη Θεσσαλία την περίοδο 2017 – 2021.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Κλεάνθης Σιαμπάκος, σημείωσε ότι η ΕΠΑ Θεσσαλίας, τηρώντας πάντα το νομικό & ρυθμιστικό πλαίσιο, προχωρά από 01/01/2017 με απόλυτο σεβασμό στην υλοποίηση των διατάξεων της νομοθεσίας για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό. Επίσης αναφέρθηκε στο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας από το 2017 έως το 2021.

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, καθώς οι πολίτες του Τυρνάβου θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα καύσιμο οικονομικό, πρακτικό και  φιλικό προς το περιβάλλον. Παράλληλα υπογράμμισε ότι μετά από  μια προσπάθεια τριών ετών η πόλη του Τυρνάβου μπαίνει σε τροχιά ενεργειακού πολιτισμού.   Τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι πολύ σημαντικά και θα υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα καθώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας.

Στις επιμέρους λεπτομέρειες σχετικά με την τροφοδότηση της περιοχής του Τυρνάβου αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής κ. Μπακούρας Λεωνίδας που τόνισε ότι  αναμένεται στο επόμενο διάστημα η έναρξη των ενεργειών λήψης αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ακόλουθα, η έναρξη της κατασκευής του δικτύου χαμηλής πίεσης 5,97 χιλιομέτρων που θα πραγματοποιηθεί το Β’ εξάμηνο του 2017.

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα ο κ. Μπακούραςανέφερε ότιπρογραμματίζεται για την περίοδο 2017-2021 η κατασκευή νέων δικτύων φυσικού αερίου σε υφιστάμενες και νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης & της Θεσσαλίας, συνολικού μήκους πάνω από 438 km και ύψους επενδύσεων άνω των 90,7 εκατ. €.

Προβλέπεται η ίδρυσητης ενιαίας Εταιρίας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης & Θεσσαλίας και μίας νέας Εταιρίας Παροχής Αερίου πανελλαδικής εμβέλειας για τη δραστηριότητα της Προμήθειας, οι οποίες εκτός από διαφορετικά νομικά πρόσωπα θα είναι και λειτουργικά διαχωρισμένες,όπως σε ότι αφορά τα κτίρια, την εταιρική ταυτότητα και το ανθρώπινο δυναμικό.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, η υπό ίδρυση ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας),συνέταξε το πενταετές Επενδυτικό Πρόγραμμα για την περίοδο 2017-2021,σε συνέχεια των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφορικά με την έγκριση του Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικής Δραστηριότητας Διανομής και με την έγκριση Τιμολογίου για την Χρέωση της Βασικής Δραστηριότητας Διανομής Φυσικού Αερίου του Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης &Θεσσαλίας, σε δύο διακριτές Περιουσιακές Βάσεις.

Ειδικά στη Θεσσαλία προβλέπεται εντός της πενταετίας η κατασκευή νέων δικτύων μήκους 184 km με ύψος επενδύσεων 32,1 εκατ. €.

Οι νέες  περιοχές ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής, οι οποίες αναμένεται να τροφοδοτηθούν εντός του 2017 είναι: ο Τύρναβος,η Ελασσόνα, η Καλαμπάκα και το Βελεστίνο.

Για την περίοδο 2018-2021 ο προγραμματισμός της εταιρείας στοχεύει στην τροφοδότηση των περιοχών: Αγιάς, Παλαμά, Σοφάδων, Μουζακίου, Δήμου Τεμπών, Νέας Αγχιάλου και Φαλάνης.

Για την τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών και μεμονωμένων δυνητικών πελατών, προβλέπεται η χρησιμοποίηση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), καθώς ήδηστο Δίκτυο Διανομής της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας έχουν συνδεθεί και τροφοδοτηθεί οι σταθμοί συμπίεσης της ΔΕΠΑ και ιδιωτών προμηθευτών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ