ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

“Η ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων αποτελεί το καθοριστικότερο σημείο για την προστασία των αγροτών και του περιβάλλοντος, ενώ η αυστηρή τήρηση των κανόνων και των οδηγιών από επιστήμονες και αρμόδιες υπηρεσίες αποτελούν «ασπίδα» για τους αγρότες αλλά και τον καταναλωτή”.

Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων την Τρίτη στο πλαίσιο ημερίδας για τη σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων και την υγεία, που αποτελεί την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων και ομιλιών με τίτλο «Μαθήματα ζωής και ο μύθος του καρκίνου», που διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας/ Παράρτημα Λάρισας, με συνδιοργανωτές το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών & την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αιματολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Λάρισας.

« Η ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων στη χώρα μας θεωρείται αυτονόητη χωρίς δυστυχώς να εφαρμόζεται κάτι τέτοιο στην πράξη από σημαντικό αριθμό παραγωγών», τόνισε απευθυνόμενος σε ένα πυκνό ακροατήριο που γέμισε την αίθουσα του Επιμελητηρίου, ο  Δρ. Δημήτριος Σταυρίδης προϊστάμενος του Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην εισήγηση του με θέμα «Ασφαλής Διαχείριση Φυτοφαρμάκων», ο οποίος έσπευσε να προσθέσει πως ειδικά τα τελευταία χρόνια και με την ενασχόληση νέων ανθρώπων με τη γεωργία «δείχνει να αλλάζει προς το καλύτερο η σχετική νοοτροπία».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε σειρά θεμάτων, όπως οι απλές λύσεις για πρόληψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τα γεωργικά φάρμακα, που ανέπτυξε ο Δ. Καρπούζας, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ για τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων στα τρόφιμα μίλησε ο Ν. Τσιρόπουλος, καθηγητής (Χημείας, Ανάλυση και προσδιορισμός οργανικών ουσιών) του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Τέλος ειδική αναφορά στη γεωγραφική κατανομή νεοπλασιών στη Θεσσαλία έκανε ο Γ. Βασιλόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας του Π.Γ.Ν. Λάρισας, ενώ στα φυτοφάρμακα και τις νόσους του πεπτικού συστήματος αναφέρθηκε ο Δ. Ζαχαρούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του Π.Γ.Ν. Λάρισας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γ. Γιαννακόπουλος.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ