Η ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ιδίως οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι σε θέση να έχουν ηλιακή ενέργεια στο ήμισυ του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Για τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χτίζονται από το μηδέν, η ηλιακή γίνεται γρήγορα η πιο φθηνή πηγή ενέργειας σε πολλά μέρη του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από τον παγκόσμιο ερευνητικό οργανισμό Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Η έκθεση BNEF εξετάζει το κόστος ενέργειας σε 58 οικονομίες αναδυόμενων αγορών στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και το Μεξικό.

Διαπίστωσε ότι η τιμή της ηλιακής ενέργειας μειώθηκε από 6.000.000 $ ανά μεγαβάτ (MW) το 2010, σε 1.650.000 $ ανά μεγαβάτ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Για πρώτη φορά, οι ηλιακές μονάδες είναι ελαφρώς φθηνότερες για να χτιστούν από την αιολική ενέργεια (1.660.000 $ ανά MW) .

Ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους, σε χώρες όπως η Ινδία και η Χιλή, η ηλιακή ενέργεια τώρα προσφέρεται στους χρήστες σε περίπου το ήμισυ της τιμής του λιγνίτη ανά MW / ώρα.

Το κόστος μειώνεται εν μέρει επειδή, επειδή οι ηλιακοί συλλέκτες γίνονται όλο και λιγότερο δαπανηροί στην κατασκευή, και είναι πιο εύκολο να εγκαταστήσει κάποιος μεγάλο αριθμό από αυτούς, από το να χτίσει αιολικά πάρκα ή μονάδες που καίνε ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Fortune.

Η ηλιακη ενέργεια είναι πιο ανταγωνιστική σε χώρες που έχουν «εξαιρετικά ηλιόλουστες συνθήκες”, δήλωσε ο Ethan Zindler, επικεφαλής ανάλυσης της πολιτικής των ΗΠΑ στο BNEF.

Ο Zindler, δήλωσε ότι το κόστος, επίσης, πέφτει, επειδή οι εταιρείες προσπαθούν να εγκατασταθούν σε αγορές όπου υπάρχουν άφθονες δυνατότητες ανάπτυξης.

Όσον αφορά την επίδραση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η έκθεση επισημαίνει ότι τόσο η Ινδία και η Κίνα (δύο από τους τέσσερις κορυφαίους παραγωγούς CO2, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ) έχουν δεσμευθεί για μειώσεις σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο στην πραγματικότητα θα τους επιτρέψει να αυξήσουν τις εκπομπές τους σημαντικά και να εξακολουθούν να πετυχαίνουν τους στόχους που τέθηκαν το 2015 στο Παρίσι, στη συνθήκη για το κλίμα.

Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες έχουν περιοχές όπου το φως του ήλιου δεν είναι τόσο ισχυρό, η ηλιακή ενέργεια εξακολουθεί να έρχεται πίσω από την αιολική. Και οι δύο πηγές είναι φθηνότερες από το λιγνίτη ή την πυρηνική, αλλά εξακολουθούν να έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να καλύψουν τη διαφορά με το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ (Energy Information Administration).

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ