ΤΟ ΥΠΕΞ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΑΝΑΠΑ

Ο υφ. Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, μίλησε στη Λάρισα, σε εκδήλωση για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Την στήριξη του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην αδελφοποίηση της Λάρισας με την πόλη Ανάπα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας, το πρωί του Σαββάτου, σε εκδήλωση για τις σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας και με αφορμή την αδελφοποίηση της Λάρισας με την πόλη Ανάπα της Ρωσίας.

Στην  εκδήλωση – ημερίδα,  που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα,  παρέστησαν εκτός του κ. Αμανατίδη, ο εκπρόσωπος του πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα κ. Φ. Καλαίντοφ, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αποστολος Καλογιάννης, η αντιπροσωπεία της Ανάπα με επικεφαλής το δήμαρχο της πόλης κ. Σεργκέι Σεργκέγιεβ, στελέχη της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ Αθαν. Παιδής, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Χρ. Τοπαλίδης, εκπρόσωποι   του ελληνορωσικού επιμελητηρίου και του Ελληνο – ρωσικού συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ Γιάννης Αμανατίδης, εξέφρασε την ένθερμη στήριξη του ΥΠΕΞ στην αδελφοποίηση της Λάρισας με την Ανάπα, τονίζοντας επίσης ότι «οι σχέσεις μεταξύ των κρατών αποτελούν μείγμα πολιτικών συσχετισμών και κοινών στόχων, ενώ επιθυμητή είναι η ύπαρξη κοινού αξιακού συστήματος, όπως αυτό εκφράζεται στην κοινή παράδοση και ιστορική τύχη κρατών και λαών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αμανατίδης και στα αποτελέσματα του αφιερωματικού έτους «Ελλάδος-Ρωσίας 2016», τονίζοντας ότι με την αποτίμηση της κοινής αυτής πρωτοβουλίας,  διαπιστώνουμε την ιδιαίτερη σημασία των πολιτιστικών δράσεων ως επιτυχέστατο εργαλείο εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων και της επαφής ανάμεσα στον ελληνικό και τον ρωσικό λαό.

Και συνεχίζοντας επεσήμανε τα εξής: «Συνδεόμενοι με μακραίωνη ιστορία και αντιλαμβανόμενοι την αξία της κοινής αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, Ελλάδα και Ρωσία, στη δεύτερη χιλιετία φιλικών σχέσεων, απολαμβάνουν προνομιακών παραδοσιακών δεσμών στη βάση της κοινής Ορθόδοξης πίστης και του μακραίωνου πολιτισμικού τους πλούτου.

Η ελληνική παρουσία στην σύγχρονη Ρωσική επικράτεια χάνεται στα βάθη του 6ου αιώνα π. Χ. Η Ορθοδοξία, καθώς και το Κυριλλικό αλφάβητο, αποτελούν για τη Ρωσία εθνικό κεφάλαιο. Αυτοί οι δεσμοί ήπιας δύναμης, αλλά ιδιαίτερης ισχύος, αποτελούν εγγύηση του πνεύματος συνεργασίας και της αμοιβαίας εκτίμησης που διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.

Ο ιδιαίτερος πολιτιστικός δίαυλος μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί άριστη βάση για την ανάπτυξη κοινών δράσεων σε όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων. Το ολοένα και αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού, αποτελούν, άλλωστε, έμπρακτη απόδειξη των ωφελημάτων που απορρέουν από την καλλιέργεια της κοινής πολιτισμικής μας παράδοσης, η οποία αποτυπώνεται σε απτά οικονομικά αποτελέσματα προς όφελος Ελλάδας και Ρωσίας. Το φετινό, αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας, αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να επικαιροποιηθούν οι κοινοί μας δεσμοί.»

…Οι σχέσεις άμεσης συνεργασίας, οι οποίες θεμελιώθηκαν με την ευκαιρία του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδος-Ρωσίας 2016, με σημαντικά –παγκοσμίου εμβελείας – ρωσικά Μουσεία, οι επιτυχείς συστημικές δικτυώσεις και οικοδόμηση επαφών, ιδίως μεταξύ Περιφερειών για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, όπως και η υπογραφή σειράς Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ αρμοδίων φορέων σε ποικίλους τομείς όπως Έρευνας και Τεχνολογίας, Ανανεώσιμης Ενέργειας, Εκδόσεων και Μεταφράσεων κ.ά. αποδεικνύουν την ισχυρή πολιτική βούληση για πραγματικές συνέργειες.

Επιπρόσθετα, η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας στο ρωσικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως και το αυτοτελές τμήμα ρωσικής γλώσσας και φιλολογίας που εγκαινιάστηκε στο ΕΚΠΑ, αποδεικνύουν την επιθυμία διατήρησης του πολιτιστικού διαύλου μεταξύ των δύο χωρών, ως άριστη βάση ενίσχυσης των διμερών μας πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η καθιέρωση σταθερής πρακτικής ελληνορωσικών «Ετών» με το ελληνορωσικό «Έτος Τουρισμού» να διαδέχεται το παρόν αφιερωματικό έτος απαντά στην ανάγκη της περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή του για την αδελφοποίηση της Λάρισας με την πόλη Ανάπα, εκφράζοντας τη βούληση η αδελφοποίηση αυτή να προχωρήσει σε στερεή βάση και με σταθερό βηματισμό, ξεκινώντας από πολιτιστικές και αθλητικές πρωτοβουλίες, με στόχο στο κοντινό μέλλον να προκύψουν και οικονομικές συνεργασίες.

Μίλησε με θερμά λόγια για το δήμαρχο κ. Σεργκέγιεβ, και τα μέλη της αποστολής καθώς και για τη δραστήρια ελληνική κοινότητα της περιοχής Κράσνονταρ, που αριθμεί περίπου 3.500 μέλη.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Ανάπα κ. Σεργκέι Σεργκέγιεβ, παρουσίασε βασικά στοιχεία της πόλης Ανάπα, που αποτελεί τουριστικό θέρετρο και λουτρόπολη στην περιοχή του Κράσνονταρ και έδρα της επαρχίας Ανάπσκι στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Η Ανάπα συνδέεται με την νεώτερη, αλλά και την αρχαία ελληνική ιστορία και ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. ο βασιλιάς Γόργιππος ίδρυσε στον τόπο αυτό Ελληνική αποικία με το όνομα Γοργιππία.

Στην πόλη της Ανάπα, δραστηριοποιείται Ελληνική κοινότητα που αριθμεί περίπου 3.500 Έλληνες. Η κοινότητα είναι ιδιαίτερα δραστήρια ενδιαφέρεται για την διατήρηση των παραδόσεων και την ισχυροποίηση των δεσμών με την Ελλάδα.

Ο κ. Σεργκέγιεβ, εξέφρασε τη χαρά του για την αδελφοποίηση με τη Λάρισα και τη βεβαιότητά του ότι η αδελφοποίηση θα έχει θετικά αποτελέσματα για τις δυο πόλεις.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Θαν. Παιδής, ο οποίος τόνισε την αμέριστη στήριξη  και συμπαράσταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην αδελφοποίηση, ενώ με θερμά λόγια για την αδελφοποίηση μίλησε και   ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ Χρήστος Τοπαλίδης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ