ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ Λάρισας

Θέλουμε να επισημάνουμε ορισμένα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των εκλογών. Είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία.

Οι παρατάξεις της εκπαιδευτικής αριστεράς, παρά τις υπαρκτές διαφωνίες μας, αποτελούμε την πλειοψηφία και έχουμε ευθύνη  να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε οι συνάδελφοι να συσπειρωθούν στο σωματείο και να μαζικοποιηθούν οι συλλογικές διαδικασίες.

Πιστεύουμε επίσης πως οι υπόλοιπες παρατάξεις της εκπαιδευτικής αριστεράς πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να σταματήσουν να εστιάζουν τη κριτική τους μόνο στις ΣΥΝΕΚ.  Δυστυχώς, όλο το προηγούμενο διάστημα, ο κύριος και μοναδικός αντίπαλός τους ήταν οι ΣΥΝΕΚ με αποτέλεσμα να αφήνουν στο απυρόβλητο τη ΔΑΚΕ και ότι αυτή εκπροσωπεί.

Οι συνάδελφοι ανέδειξαν τις ΣΥΝΕΚ στη 2η θέση από την 3η θέση των περσινών εκλογών. Δώσαμε τον αγώνα με ήθος και αξιοπρέπεια. Όπως και τη προηγούμενη χρονιά θα προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν.

Ως παράταξη θεωρούμε αρνητική εξέλιξη τη ανάδειξη της ΔΑΚΕ  πρώτη σε ψήφους. Η παράταξη αυτή εκφράζει τον πιο ακραίο φιλελευθερισμό πλευρές του οποίου οι συνάδελφοι βίωσαν στο πετσί τους τα προηγούμενα χρόνια. Οι διαθεσιμότητες, η τιμωρητική αξιολόγηση, οι περικοπές στην παιδεία, ο αυταρχισμός, η πελατοκρατία, το ρουσφέτι είναι αυτά ακριβώς που την εκφράζουν. Το Νεοφιλελεύθερο μοντέλο εκπαίδευσης που υποστηρίζει η ΔΑΚΕ στηρίζεται σε ένα  αντιδραστικό- νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα για την ουσία, τη δομή και το ρόλο της εκπαίδευσης   που στην πραγματικότητα δεν θεωρεί την Παιδεία Δημόσιο αγαθό. Ένα μοντέλο εκπαίδευσης  που είναι μέρος του Νεοφιλελεύθερου μοντέλου διάρθρωσης της κοινωνίας που προτείνεται από τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας ,μοντέλο που  θα επιφέρει πολλές  αρνητικές συνέπειες για το Δημόσιο σχολείο, τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Οι παρατάξεις ΠΕΚ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τη δεύτερη να καταλαμβάνει θέση στο Δ.Σ.

Θεωρούμε θετικό που αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν με περισσότερο πολιτικό πολιτισμό χωρίς τα ψέματα, τις αήθεις επιθέσεις και την εκτεταμένη διασπορά συκοφαντικών σχολίων, συμπεριφορές στις οποίες κατά την εκτίμησή μας ο κλάδος γύρισε την πλάτη.

Είμαστε ικανοποιημένοι διότι καταφέραμε οι εκλογές να γίνουν  με τρόπο που συνάδει με την αξιοπρέπεια του κλάδου, σπάζοντας ένα περίεργο αντιδημοκρατικό προηγούμενο στο οποίο συνέπρατταν με τις αποφάσεις τους ως μέλη του ΔΣ οι ΔΑΚΕ/ΠΕΚ/ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.

Αυτοκριτικά, βλέπουμε τις όποιες αδυναμίες και παραλείψεις, μαθαίνουμε από τα λάθη μας  στη συνεχή προσπάθειά μας να γινόμαστε καλύτεροι και πιο χρήσιμοι στους συναδέλφους.

Επισημαίνουμε τέλος, πως θέση μας για τη συγκρότηση προεδρείου στην ΕΛΜΕ παραμένει το αναλογικό – αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Οι θέσεις του προεδρείου είναι μεν θέσεις ευθύνης αλλά τις αποφάσεις τις παίρνει κατά πλειοψηφία όλο το Δ.Σ. Κατά συνέπεια τίποτα δεν αποκλείει τις συγκλίσεις των παρατάξεων σε θέματα που συμφωνούν.

Παραθέτουμε τα αποτελέσματα των εκλογών:

  ΓΙΑ Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΓΙΑ Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ
ΨΗΦΙΣΑΝ 1489     1488    
ΛΕΥΚΑ/ΑΚΥΡΑ 113 7,59%   135 9,07%  
ΕΓΚΥΡΑ 1376 92,41%   1353 90,93%  
ΔΑΚΕ 483 35,10% 3 469 34,66% 13
ΣΥΝΕΚ 325 23,62% 2 312 23,06% 9
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΣΥΝΕΡΓ. 316 22,97% 2 312 23,06% 8
ΠΕΚ 130 9,45% 1 142 10,50% 4
ΑΓ. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ 122 8,87% 1 118 8,72% 3

Εκλέγονται στο Δ.Σ. ΕΛΜΕ οι συνάδελφοι:

Μαγαλιού Ερμίνα, Τσακνάκης Γιάννης από τις ΣΥΝΕΚ

Παναγιώτου Νίκος, Κωστόπουλος Κώστας, Μπατσίλα Δάφνη από τη ΔΑΚΕ

Παπαδόπουλος Δημήτρης, Κοντελές Δημήτρης από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Ντελής Χρήστος από την ΠΕΚ

Σωκράτους Σωκράτης από την ΑΓΩΝ. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ