ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ 96 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΠΝΙΓΜΟ

Με μια αγκαλιά και μια απότομη κίνησή του έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από βέβαιο θάνατο, καθώς πνίγονταν όταν κάποιο ξένο σώμα -συνήθως φαγητό- έφραζε τους αεραγωγούς τους.

Ο δρ Χένρι Χάιμλιχ (φωτό), ο γιατρός που εισήγαγε τη μέθοδο που πήρε το όνομά του -Heimlich maneuver- άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 96 ετών. Υπέκυψε ύστερα από επιπλοκές εμφράγματος που υπέστη πριν από μία εβδομάδα.

Ο φημισμένος επιστήμονας ήταν το 1974 επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής στο Jewish Hospital του Σινσινάτι, όταν εμπνεύστηκε την τεχνική για την απόφραξη των αεραγωγών από ξένο σώμα, ώστε να αποφευχθεί ο πνιγμός. Η μέθοδός του αποδείχτηκε αποτελεσματική για περισσότερους από 50.000 ανθρώπους μόνον στις ΗΠΑ.

Πρώτες βοήθειες

Μεταξύ αυτών, οι Ρόναλντ Ρέιγκαν, Σερ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Γκόλντι Χον και Τζακ Λέμον. Ολα ξεκίνησαν το 1972, όταν ο 52χρονος τότε γιατρός αντιμετώπιζε πολλά περιστατικά πνιγμών, συνήθως εξαιτίας κομματιών τροφής. Αποφάσισε λοιπόν να αναζητήσει τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Μαζί με ομάδα συναδέλφων του άρχισαν να μελετούν το θέμα, για να φθάσουν δύο χρόνια αργότερα στη διατύπωση και την εφαρμογή της πρώτης βοήθειας για τέτοιες περιπτώσεις.

Μαζί με την αναγνώριση της μεθόδου του ήρθε και η δική του, με τον γιατρό να γίνεται διάσημος στις ΗΠΑ, με δεκάδες εμφανίσεις στην τηλεόραση. Για τελευταία φορά την εφάρμοσε ο ίδιος σε 87χρονη συγκάτοικό του, πριν από λίγο καιρό, στον οίκο ευγηρίας όπου ζούσε.

espressonews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ