ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Πέτρου Κρίκη και Γιώργου Παζιάνα

Η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α. ψήφισε την Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016 έναν ακόμη αντιλαϊκό προϋπολογισμό, με την συγκατάθεση και ανοχή των κ.κ. Τζανακούλη και Διαμάντου.

Βασικά χαρακτηριστικά  και αυτού του προϋπολογισμού αποτελούν η ένταση της φοροληστείας του λαϊκού εισοδήματος, το περαιτέρω  ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, η εξυπηρέτηση στρατηγικών συμφερόντων του κεφαλαίου σε κλάδους μεγάλου ενδιαφέροντος όπως πχ.  ο τουρισμός.

Από την συζήτηση αναδείχτηκαν  η υποκρισία της δημοτικής αρχής αλλά και η προσπάθεια της να αντιστραφεί η πραγματικότητα. Η δημοτική αρχή της «πρώτης φοράς αριστερά» εναρμονισμένη πλήρως με το «true story» του κ. Τσίπρα, έκανε «φιλότιμη» προσπάθεια να εξαπατήσει το λαό καλλιεργώντας προσδοκίες για ανάκαμψη, στην λογική ότι «οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο». Παρουσίασε σαν «φυσικό φαινόμενο» τις νέες μειώσεις στους ΚΑΠ (κρατική επιχορήγηση), που για το δήμο θα φτάσει τα 3,8εκ, όπως και τη νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων που φτάνει τα 12,9 δις.  Παρά τις «φλυαρίες» του δημάρχου κ.α. για τις μνημονιακές πολιτικές, στο δια ταύτα κατέθεσαν και ψήφισαν έναν προϋπολογισμό εναρμονισμένο πλήρως με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις της λιτότητας και των μνημονιακών επιταγών, ισοσκελισμένο και σε πλήρη εποπτεία από το παρατηρητήριο, σύννομο με τον «Καλλικράτη» και τις επιταγές του κουαρτέτου.

Είναι τέτοια η διάσταση λόγων και έργων της δημοτικής αρχής που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΛΑΕ κ.α. στην Λάρισα, που πραγματικά αποτελεί αντανάκλαση τους, καθώς τους συναγωνίζεται σε «κωλοτούμπες» και αφερεγγυότητα. Όχι μόνο δεν προβλέπεται καμιά ελάφρυνση δημοτικών τελών στα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει αυξήσεις 15% τουλάχιστον, με ένταση του φοροκυνηγητού και στόχο την αυξημένη απόδοση χρεών παρελθόντων ετών (ΠΟΕ), ενώ το 2016 εισπράχθηκαν 30% παραπάνω τέλη και φόροι. Την στιγμή μάλιστα που η δημοτική αρχή Λαρισαίων αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων για μείωση  φόρων και τελών πχ. νερό, επικαλούμενη την  βιωσιμότητα και την «υγεία» των οικονομικών του δήμου, την ίδια στιγμή σπεύδει να ικανοποιήσει αμέσως τις απαιτήσεις των ντόπιων βιομηχάνων και επιχειρηματιών, με διευκολύνσεις και μειώσεις τελών.

Πράγματι δεν είναι υποκρισία να μιλάει κανείς για κοινωνική πολιτική, όταν την ίδια στιγμή εξαπολύει πογκρόμ διακοπών νερού η ΔΕΥΑΛ σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά για χρέη μερικών δεκάδων ευρώ; Δεν αποτελεί μήπως πρόκληση να διακηρύχνεις μειώσεις τελών σε ευπαθείς ομάδες και την ίδια στιγμή να εμφανίζεις αυξημένες αποδόσεις κατά 184% !!! στα τροφεία των παιδικών σταθμών; Δεν αποτελεί προσβολή για τους ανθρώπους του μόχθου να ισχυρίζεσαι ότι η πολιτική «πτωχοκομείου» των συσσιτίων και των «κοινωνικών παντοπωλείων» αποτελεί διέξοδο για την αντιμετώπιση της επίθεσης που εξαπολύει κυβέρνηση και Ε.Ε. για λογαριασμό του κεφαλαίου;

Ο προϋπολογισμός του 2017 εντείνει το πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό του δήμου. Η σταθερή και μόνιμη εργασία αντικαθίσταται προοδευτικά με προσωρινούς εργαζόμενους μέσα από διάφορα προγράμματα πχ. «κοινωφελούς εργασίας», «εθελοντική εργασία», ανάθεση έργου (μπλοκ),  όπως και το νεοφυές σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ. Όλος ο προγραμματισμός στηρίζεται σε προσλήψεις προσωπικού εις βάρος ανταποδοτικών τελών, σε πρόσκαιρες και λειψές προσλήψεις, με απλήρωτη εργασία και ομηρία για εργαζόμενους που συνδέονται με ευρωπαϊκά προγράμματα και με εντατικοποίηση της εργασίας.

Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2017 εγγράφονται έργα κυρίως από ίδιους πόρους, πράγμα που ενισχύει την λογική της ανταποδοτικής λειτουργίας του δήμου. Ότι έργο σχεδιάζεται θα γίνει με χρήματα από το «ματωμένο αποθεματικό» ύψους 24εκ ευρώ, αποτέλεσμα της βαριάς τοπικής φορολόγησης των Λαρισαίων, που προστίθεται σ’ αυτήν  της  κυβέρνησης. Η ΣΑΤΑ τείνει να καταργηθεί (-67%), οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι χάνονται και η δημοτική περιουσία παραδίδεται σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η συντήρηση των σχολικών κτηρίων είναι πλημμελής, το 2016 ήταν -33%, το 2017 προβλέπεται νέα μείωση 17% και φορτώνεται στις πλάτες των γονιών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού οδικού δικτύου και των υποδομών στις κοινότητες παραμένει ασυντήρητο και επικίνδυνο. Η ουσία είναι ότι για άλλη μια χρονιά απουσιάζουν έργα ουσίας όπως η αντισεισμική θωράκιση, κατασκευή σχολικών κτηρίων κτλ. Ο προγραμματισμός για νέες υποδομές σε σχολεία, αθλητικές-πολιτιστικές εγκαταστάσεις κτλ. παραπέμπεται στις καλένδες του ΕΣΠΑ, όπου για το 2017 δεν υπάρχουν πόροι για κανένα έργο.

Η συζήτηση στην συνεδρίαση του Δ.Σ. για τον προϋπολογισμό του Δ. Λαρισαίων επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την στρατηγική σύμπλευση όλων των άλλων δυνάμεων, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους το αποδεικνύουν περίτρανα με την παράταξη του πρώην δημάρχου κ. Τζανακούλη να υπερψηφίζει λέγοντας ότι «οι τωρινοί συνεχίζουν το έργο του». Ο κ. Διαμάντος ψηφίζοντας Λευκό, εξέφρασε επιμέρους ενστάσεις σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός, ευθυγραμμιζόμενος με τους «διαφωνούντες» κ.κ. Καραλαριώτου, Νασιώκα, που μίλησαν για «αναπτυξιακό έλλειμμα» της δημοτικής αρχής. Δηλαδή ο πόνος για το πώς το κεφάλαιο θα ευνοηθεί ακόμη περισσότερο από τις ασκούμενες πολιτικές της δημοτικής αρχής. Κατά την άποψή μας δεν θα έπρεπε να έχουν παράπονο. Γιατί από την παραπάνω ανάλυση του προϋπολογισμού αποδεικνύεται ότι μόνο για τις πλάτες του λαού είναι τα βάρη, το κεφάλαιο θα συνεχίζει να βλέπει νέα επενδυτικά πεδία για κερδοφορία. Όσο για την «ευαισθησία» τους στην κατανομή των βαρών,  μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί, καθώς  οι ίδιοι και οι πολιτικοί χώροι (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) που τους στήριξαν συγκαλυμμένα ή ανοιχτά έχουν σοβαρές ευθύνες και μερίδιο στην εφαρμογή ανάλογων αντιλαϊκών πολιτικών.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ, καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης και το τεχνικό πρόγραμμα του 2017. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα μέσα από τα εργατικά σωματεία και τις Λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, για την διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Για να μην μείνει κανένας μόνος του στην κρίση, για να γίνουν  έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης. Για να μην επιτρέψουμε την φοραφαίμαξη μας από την πολιτική της δημοτικής αρχής των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α. διεκδικώντας την μείωση και κατάργηση των ανταποδοτικών τελών σε κατοικία και νερό, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό χωρίς ανταποδοτικότητα. Να απαιτήσουμε την κατάργηση των φόρων κατοικίας (ΤΑΠ), να φρενάρουμε το φοροκυνηγητό που θα εξαπολύσουν κυβέρνηση και δημοτική αρχή για να εισπράξουν χρέη και πρόστιμα παρελθόντων ετών. Για να εμποδίσουμε την παράδοση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών σε ιδιώτες μέσα από τα ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, κ.α. Για να υπερασπιστούμε τη  μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, να απαιτήσουμε νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να εμποδίσουμε νέες απολύσεις.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ