ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ

Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές για τον πρόεδρο του ΣΘΕΣ και πρόεδρο του ANIMUS

Προκαλεί ο πρόεδρος του Σ.ΘΕ.Β και πρόεδρος του Ομίλου ΑΝΙΜΟΥΣ, όταν μιλάει για συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων οι οποίες αποσκοπούν στο να μειώσουν το κόστος ζωής των εργαζομένων τους, όταν ο ίδιος έχει επιβάλει στις επιχειρήσεις του σημαντικές μειώσεις μισθών, αφού δεν εφαρμόζει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση,

αλλά τον κατώτερο μισθό των 586 ευρώ, τη μερική απασχόληση, εργαζόμενους με μπλοκάκι και εντατικοποίηση της δουλειάς με τον φόβο της απόλυσης.

Είναι πρόκληση να απευθύνεται σ’ αυτούς τους εργαζόμενους που εκμεταλλεύεται αλλά και γενικότερα, και να τους λέει ότι είναι απόλυτη ουτοπία να διεκδικούν σήμερα ΣΣΕ και αυξήσεις στους άθλιους μισθούς, την ώρα μάλιστα που παρουσιάζει κέρδη και κάνει νέες επεκτάσεις εγκαταστάσεων.

Δηλαδή θέλει, όπως και όλοι οι μεγαλοεργοδότες, τους εργαζόμενους να δουλεύουν για ένα άθλιο μισθό, χωρίς δικαιώματα για να βγάζουν αυτοί όλο και περισσότερα κέρδη και αφού μας αρπάζουν το καρβέλι να μας πετάνε, όπως κάνει ο ίδιος κάποια ψίχουλα απ’ αυτό.

Είναι γνωστή η άποψη των εργοδοτών ότι οι εργαζόμενοι αποτελούμε κόστος για τις επιχειρήσεις. Μόνο που τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Χωρίς τους εργαζόμενους δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία επιχείρηση, χωρίς αφεντικά μπορούμε. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που παράγουν με την σκληρή τους εργασία τα κέρδη των επιχειρήσεων και όχι τα «καλά» αφεντικά.

Για τον πρόεδρο του ομίλου ΑΝΙΜΟΥΣ, είναι «ουτοπία», οι εργαζόμενοι να διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ, αλλά απολύτως ρεαλιστικό να ζουν με 500 ευρώ μισθό, με 4ωρα και συμβάσεις με μπλοκάκια, για να κερδίζει αυτός και θέλει να του είναι και υποχρεωμένοι εργαζόμενοι που τους πετά κάποια ψίχουλα.

Αλήθεια πιστεύουν ότι τα «δωράκια» τους, μπορούν να καλύψουν αυτά που αφαίρεσαν από τους εργαζόμενους;

Ακόμα και αυτά δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αφού είναι στη διακριτική τους ευχέρεια και μπορεί να τα πάρουν πίσω όποτε θέλουν και πολλαπλά.

Θέλουν να μας επιβάλουν να εργαζόμαστε και να ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας, όχι με ΣΣΕ, μισθούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας και με δικαιώματα, αλλά με εξευτελιστικούς μισθούς και με την «φιλανθρωπία» τους.

Ουτοπία είναι να νομίζει κανείς, ότι οι επιχειρήσεις δίνουν κάτι χωρίς να κερδίζουν πολλαπλάσια από αυτή την ενέργεια.

Οι εργαζόμενοι και στον όμιλο ΑΝΙΜΟΥΣ και γενικότερα, δεν πρέπει να ξεγελαστούν ότι τους δίνει κάτι παραπάνω, (με τα κινητά, τα συμβόλαια με εταιρείες ηλεκτρισμού, κάρτες μετακίνησης όσων πάνε με το αστικό), να μην θεωρούν ότι η εργοδοσία νοιάζεται για τη ζωή τους που αυτή την έκαναν δύσκολη, με τις περικοπές μισθών, την διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η αύξηση των κερδών τους.

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΑΝΙΜΟΥΣ και σε όλες στις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, να μη χαρίσουν τίποτα σε κανέναν εργοδότη. Τους καλούμε να οργανωθούν στο σωματείο των Ιδιωτικών Κλινικών και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την αποκατάσταση όσων μας αφαίρεσαν με βίαιο τρόπο από μισθούς και δικαιώματα τα τελευταία χρόνια εργοδότες και κυβερνήσεις, να επανέλθει άμεσα ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, οι ΣΣΕ, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που ψήφισαν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, οι οποίοι ευνοούν τα αφεντικά και να διεκδικήσουμε την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις.

Αυτά που χάνουν οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΑΝΙΜΟΥΣ ετησίως από την μη εφαρμογή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είναι πολλαπλάσια από το  «…..όφελος της τάξης των 1.150 ευρώ για κάθε εργαζόμενο…» που δηλώνει ο πρόεδρος του ΑΝΙΜΟΥΣ και του Σ.ΘΕ.Β.

Αν νοιάζεται για τους εργαζόμενους που απασχολεί στις επιχειρήσεις του, ας ξεκινήσει να τους πληρώνει με τους όρους της (Διαιτητικής Απόφασης) 1/2015 και 3/2015 που προβλέπει τους όρους αμοιβής των εργαζομένων στα κέντρα αποκατάστασης και τις μικρές κλινικές, έστω και για το χρονικό διάστημα που ήταν σε ισχύ. Δεν το κάνει όμως γιατί ξέρει ότι θα αναγκαστεί να δώσει πολλά περισσότερα από το  «όφελος των 1.150 ευρώ για κάθε εργαζόμενο…» ετησίως, όπως ο ίδιος δηλώνει.

Γνωρίζει καλά το αντεργατικό οπλοστάσιο που έφτιαξαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρονών και το χρησιμοποιεί στο έπακρο. Από την επιβολή των ατομικών συμβάσεων, τα 4ωρα, τις συμβάσεις με μπλοκάκια, την δημιουργία και διάλυση εργοδοτικών συνδέσμων (Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Αποθεραπείας Ελλάδος στο οποίο ήταν πρόεδρος) για να αποφεύγει την δέσμευση εφαρμογής των Διαιτητικών Αποφάσεων, έως και την επιβολή στον κάθε εργαζόμενο που εργάζεται σ’ αυτόν να υπογράφει στη σύμβαση πρόσληψης του ότι δεν είναι μέλος του σωματείου μας, το οποίο είναι μέλος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας για να πληρώνει με το κατώτερο μισθό.

Είναι φανερά ενοχλημένος από το γεγονός ότι το Σωματείο μας, καταγγέλει τις αντεργατικές πρακτικές του, ότι δεν συναινεί σ’ αυτές και γι’ αυτό επιτίθεται με διάφορους πλάγιους και ανοιχτούς τρόπους στο ταξικό σωματείο μας, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, ανιδιοτελώς και μαχητικά. Πολύ θα ήθελε να έχει απέναντι του ένα σωματείο και συνδικαλιστές υποταγμένους στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των εργοδοτών, για να επιβάλουν την συναίνεση και την υποταγή στα σχέδια τους. Λάθος πόρτα χτύπησε. Το Σωματείο μας δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την υπεράσπσιη των ταξικών συμφερόντων των εργαζόμενων, ούτε με επιθέσεις, ούτε με συκοφαντίες, ούτε με καλοπιάσματα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις της εργοδοσίας, να μην απεμπολούν τα δικαιώματά τους, αλλά να συσπειρωθούν στο σωματείο των Ιδιωτικών Κλινικών και από κοινού να παλέψουμε για τα ταξικά μας συμφέροντας. Η ιστορία της εργατικής τάξης, μας έχει δείξει, ότι δικαιώματα κέρδισε, ήταν αποτέλεσμα της σκληρής πάλης ενάντια στην εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και το κράτος της και όχι χάρισμα απ’ αυτούς. Αν εμείς δεν παλέψουμε για τα δικαιώματα μας, δεν θα μας σώσει κανείς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ