“ΒΛΕΠΟΥΝ” ΤΟΝ ISIS ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το ανθρωποκυνηγητό στην Τουρκία για τον εντοπισμό και σύλληψη του ενόπλου που επιτέθηκε στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, λίγο μετά την έλευση του 2017.

Το κίνητρο της επίθεση αυτής δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, ενώ οι υποψίες της τουρκικής αστυνομίας οδηγούν στο Ισλαμικό Κράτος, που οργάνωσε τουλάχιστον δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, το 2016.

Χθες (Κυριακή 1/1) το απόγευμα η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία νεαρού άνδρα ως υπόπτου, που όμως αποδείχθηκε ότι ήταν… λάθος(!), καθώς ο εν λόγω είναι πολίτης του Καζακστάν και βρίσκεται στην Τουρκία για επαγγελματικούς λόγους. Ο δράστης δεν κατονομαζόταν, αλλά περιγραφόταν ως προερχόμενος από το Ανατολικό Τουρκμενιστάν ή το Αφγανιστάν ή την Τσετσενία και οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες θεωρούσαν ότι είναι μέλος του βραχίονα του ISIS στο Ανατολικό Τουρκμενιστάν.

Τι συνέβη στο Reina

Ο μακελάρης εισέβαλε στο κλαμπ περίπου στη 1 π.μ. την Πρωτοχρονιά, πυροβολώντας κατά πάντων με ένα καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα 39 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 69 να τραυματιστούν (οι 4 σε σοβαρή κατάσταση).

Ο μακελάρης γάζωνε επί ώρα τους θαμώνες του κλαμπ, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να πέσουν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν (σύμφωνα με πηγές, μάλιστα, 6 άτομα από τα 39 πνίγηκαν). Ο δράστης της επίθεσης φαίνεται πως άλλαξε πέντε γεμιστήρες για να σκορπίσει τον θάνατο, ενώ φορούσε σκούρο σακάκι όταν μπήκε στο κλαμπ Reina και βγήκε με λευκό. Εδειχνε αρκετά ψύχραιμος, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ εκτιμάται ότι πριν από την επίθεση έκανε διερεύνηση του χώρου.

Σημαντικό στοιχείο είναι η μαρτυρία κάποιων θαμώνων ότι ο δράστης φώναζε «Αλλαχού Ακμπάρ» κατά τη διάρκεια της επίθεσης, εντείνοντας τις υπόνοιες ότι το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πίσω από την πρωτοχρονιάτικη επίθεση.

Παράτησε το όπλο στο κλαμπ

Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο μακελάρης άφησε το όπλο του στο σημείο της επίθεσης, πριν διαφύγει. Επίσης, ο κ. Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε ότι ο ένοπλος δεν ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές. Ο δράστης παραμένει ασύλληπτος μέχρι στιγμής και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνητό για τον εντοπισμό του.

Το κλάμπ Reina είναι το πιο γνωστό νυχτερινό κλαμπ της Κωνσταντινούπολης, με εισιτήριο εισόδου 200 ευρώ, και συγκεντρώνει την υψηλή κοινωνία της Τουρκίας, την κοσμοπολίτικη ελίτ αλλά και τα γνωστότερα ονόματα της τηλεόρασης, του ποδοσφαίρου και του τουρκικού κεφαλαίου.

Ο δράστης έφτασε στο κλαμπ λίγη ώρα μετά την αλλαγή του χρόνου, σκότωσε τον μοναδικό φρουρό στην είσοδο και άλλον ένα πολίτη και στη συνέχεια «θέρισε» με το καλάσνικοφ που μετέφερε όσους θαμώνες μπορούσε.

Ερντογάν: Θέλουν να προκαλέσουν χάος

Ο πρόεδρος Ερντογάν σε γραπτή του ανακοίνωση ανέφερε ότι «κάποιοι θέλουν τα προκαλέσουν χάος στης χώρα», όμως «είμαστε αποφασισμένοι να χτυπήσουμε στη ρίζα τους τις απειλές και τις επιθέσεις», όπως είπε. Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ με θέμα την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σημειωτέον ότι η σύσκεψη πραγματοποιείται δίπλα από τα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, όπου βρίσκεται και το γραφείο του πρωθυπουργού που είναι πολύ κοντά στο κλαμπ Ρέινα αλλά και στο στάδιο της Φενερμπαχτσέ, στόχος και αυτό φοβερής διπλής βομβιστικής επίθεσης πολύ πρόσφατα.

Αν και κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη της επίθεσης, τα βλέμματα είναι στραμμένα προς το Ισλαμικό Κράτος, ως αντίποινα για την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του ISIS μαζί με τη Ρωσία αλλά και με τις δυνάμεις της συμμαχίας. Η σημερινή επίθεση, εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της τρομοκρατίας που εφαρμόζουν οι τουρκικές αρχές και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και με δεδομένο ότι ειδικά για τις ημέρες αυτές 25.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή στην περιοχή, ύστερα και από την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεβείας στην Άγκυρα ότι υπήρχε φόβος τρομοκρατικής επίθεσης την Πρωτοχρονιά.

iefimerida.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ