ΥΠΕΞ ΣΕΡΒΙΑΣ: «ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ» ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε την Δευτέρα πως ήταν σημαντικό λάθος της Σερβίας η αναγνώριση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η υποστήριξη της ένταξής της στην Unesco, καθώς, όπως σημείωσε, αυτό δημιούργησε προβλήματα στην ίδια τη χώρα του.

«Η Σερβία έκανε ένα τεράστιο λάθος. Ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιεί την ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), και (με την αναγνώριση) χτυπήσαμε πισώπλατα τους φίλους μας Έλληνες, και τώρα περιμένουμε να μην αναγνωρίσουν το Κόσσοβο. Όταν αναγνωρίσαμε την Μακεδονία, προσβάλαμε τους Έλληνες, και αυτοί (η πΓΔΜ) τώρα ψηφίζουν υπέρ του Κοσσόβου. Οφείλω να ομολογήσω πως είμαστε ανόητοι», δήλωσε ο Ίβ. Ντάτσιτς.

Ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Meta, πρόσθεσε πως στις διμερείς σχέσεις Βελιγραδίου και Σκοπίων θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας, αλλά σε πολυμερές επίπεδο η Σερβία θα χρησιμοποιεί το όνομα που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή το πΓΔΜ. Συμπλήρωσε μάλιστα πως αυτό δεν αποτελεί εκδίκηση, αλλά υπεύθυνη στάση του κράτους και της εθνικής πολιτικής.

«Η Σερβία δεν είναι το παιχνίδι κανενός για να παίζει μαζί της. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ταπεινώσει. Εάν κάποιοι δεν νοιάζονται για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας στο Κόσσοβο και τα Μετόχια, τα όποια κάηκαν και καταστράφηκαν, και δεν είναι αρκετό αυτό για κάποιους στην Unesco, τότε οφείλω να θέσω υπό αμφισβήτηση της σχέση μας» συμπλήρωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

thepressproject.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*