Η Δ.Α. ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΤΗΝ ΑΓΡΟΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗ HELEXPO

Ανακοίνωση των δ.σ. της “Νέας Λάρισας” Ντ. Διαμάντου, Μ. Ξηρομερίτη και Κατ. Ζιαζιά – Σουφλιά

Στο ΔΣ της εμφανιζόμενης ως «στρατηγικής συνεργασίας» του Δήμου με την Helexpoεμείς θέσαμε συγκεκριμένους προβληματισμούς που δεν απαντήθηκαν και έτσι, δεν συναινέσαμε στην εκχώρηση της Γεωργικής-Κτηνοτροφικής Περιβαλλοντικής  Έκθεσης.

Στο ίδιο ΔΣ η δημοτική αρχή ομολόγησε κυνικά την αδυναμία της να διοργανώσει εκ νέου και να αναβαθμίσει τον πετυχημένο θεσμό που παρέλαβε από τη θητεία Τζανακούλη.

Δυστυχώς, η υπόθεση εξελίσσεται με βάση τους προβληματισμούς μας και όχι τις αβάσιμες και αόριστες διαβεβαιώσεις. Και αυτό γιατί διαπιστώσαμε ότι:

Στην ιστοσελίδα της HELEXPO υπάρχει ήδη ιστότοπος με τα στοιχεία της Έκθεσης – Στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά.

Δεν έχει ανακοινωθεί –μέχρι τώρα τουλάχιστον- η εξασφάλιση ΚΑΜΙΑΣ σημαντικής διακριτής συμμετοχήςστην Έκθεση(κυρίως εκτός Ελλάδος) που να προσδώσει ενδιαφέρον αλλά, και ουσία ενημέρωσης νέων πρακτικών, μεθόδων, μηχανημάτων και άλλων προς το τοπικό παραγωγικό δυναμικό και να δώσει ευκαιρία συνεργασίας στο τοπικό επιχειρηματικό δυναμικό.

Στον Γενικό Κανονισμό της Έκθεσης ο Δήμος Λαρισαίων απλά… ούτε καν αναφέρεται.

Στον Γενικό Κανονισμό της Έκθεσηςο … «συνεργάτης- Δήμος» απουσιάζει και το «αφεντικό» που αποφασίζει είναι … μόνο η HELEXPO. Αυτή λοιπόν με τα δικά της κριτήρια και την απόφαση του ΔΣ (όπου μετέχουν φορείς της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και όχι της Λάρισας και της Θεσσαλίας αποφασίζει για παράδειγμα:

Κατά το άρθρο 3.3.3. «κατά την κρίση της, δικαιούται να κάνει

ανακατατάξεις των εκθετηρίων χώρων της, χωρίς να δίνεται στον εκθέτη τοδικαίωμα για αποζημίωση εξαιτίας της ανακατάταξης αυτής.

Κατά το άρθρο 3.3.4. αποφασίζει τελικά αν και σε ποιον θα παραχωρηθεί χώρος και μάλιστα, «Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν παραχωρηθεί τελικά ο αιτούμενος χώροςστον ενδιαφερόμενο, τότε η Δήλωση Συμμετοχής του εκθέτη θεωρείται τελεσίδικα ότιδεν έγινε δεκτή από τη ΔΕΘ-HELEXPO A.E. και τα ποσά που κατέβαλε για

προκαταβολή και δικαίωμα προβολής επιστρέφονται χωρίς άλλη διαδικασία. Ηαπόρριψη της Δήλωσης Συμμετοχής δεν δίνει δικαίωμα στον ενδιαφερόμενο γιαοποιαδήποτε αποζημίωση από τη ΔΕΘ-HELEXPO A.E.».

Η «τιμολογιακή πολιτική» της Έκθεσης-2017 (από 24,0 – 77,0 ευρώ / μ2) είναι πιο ακριβή ανά μ2 από εκείνη του 2015 (13,0 – 58,0 ευρώ / μ2) με το ΦΠΑ. Συν το «καπέλο» του παραβόλου εγγραφής 50 ευρώ για κάθε εκθέτη που δεν υπήρχε το 2015. Τότε επίσης, ο Δήμος παρείχε σε όλους την κατανάλωση ρεύματος και μία ελάχιστη υποδομή και όχι μόνο στους μεγάλους εκθέτες που η HELEXPOευνοεί.

Έτσι, η Έκθεση-2017 θέτει επιπλέον επιβαρύνσεις(ιδιαίτερα σε μικρομεσαίους εκθέτες) του «τύπου 1» όπως:κόστος παροχής & σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος & κόστος ηλεκτρολογικού σχεδίου & κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος 20,0 ευρώ/KWκαθώς και, κόστος εξοπλισμού του χώρου (έπιπλα, φωτισμό, πρίζες κλπ)

Τελικά, πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα και η συμμετοχή του Θεσσαλικού παραγωγικού δυναμικού;

Πως διασφαλίζεται η φωνή και η ενεργή συμμετοχή ως πρωταγωνιστής των Επιστημονικών, Παραγωγικών Φορέων και των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Λάρισας και της Θεσσαλίας;

Πως προωθείται η επιζητούμενη αναβάθμιση του ήδη πετυχημένου θεσμού;

Εμείς την ονομάσαμε «εκχώρηση». Η δημοτική αρχή «στρατηγική συνεργασία». Τελικά ήταν μία «άνευ όρων παράδοση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ