ΌΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ. ΜΕΤΡΑ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΒΕ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις ότι το 2017 θα είναι καλύτερο από το 2016, αποδείχτηκαν νέα απατηλά λόγια, αφού με την είσοδο του 2017, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξαπέλυσε νέα φοροληστεία σε βάρος του ήδη λεηλατημένου εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων, μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ,

προκειμένου να συγκεντρώσει νέο ζεστό χρήμα για τις ανάγκες στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Συγκεκριμένα από 1 Γενάρη 2017, αυξήθηκαν τα χαράτσια ή επιβλήθηκαν νέα στις παρακάτω κατηγορίες:

Καύσιμα κίνησης. Ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξήθηκε κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 67 στα 70. Στο πετρέλαιο κίνησης κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 33 στα 41. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης κατά 10 λεπτά, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Στη σταθερή τηλεφωνία, νέο τέλος 5% σε κάθε λογαριασμό, επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τιμολογίων. Πάνω σε αυτό θα φορτώνεται και ο ΦΠΑ, με την τελική επιβάρυνση να φτάνει στο 6%.

Ανατιμήσεις στον καφέ. Επιβλήθηκε ΕΦΚ, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι λιανικές τιμές από 10% μέχρι 20%.

Ανατιμήσεις στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού, με την αύξηση του ΕΦΚ, με την αναμενόμενη αύξηση να ξεπερνά το 0,50 ευρώ στο πακέτο.

Χαράτσι 10 λεπτά ανά ml υγρού, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με την επιβολή ΕΦΚ στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

ΦΠΑ στα νησιά. Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα από αυτά.

Την ίδια ώρα, σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλιά γύρω από τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών προς τον κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Από 1 Γενάρη 2017, η ρύθμιση για αποπληρωμή μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις θα χάνεται με οποιασδήποτε καθυστέρηση εξόφλησης νέων οφειλών.

Σ’ αυτό το φόντο, οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, οι πλειστηριασμοί και άλλα μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης», θα πάρουν το επόμενο διάστημα μαζικότερες διαστάσεις. Και βέβαια, για να βελτιώσει την «εισπραξιμότητα» η κυβέρνηση, στοχεύει στη συγκέντρωση νέων και ληξιπρόθεσμων «οφειλών» από τα λαϊκά νοικοκυριά και όχι βέβαια στην πάταξη της επίσημης φοροδιαφυγής, στην οποία επιδίδεται αδιάλειπτα το μεγάλο κεφάλαιο. Μάλιστα, με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, έχει προβλεφθεί η καρατόμηση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ

Η  νέα φοροεπιδρομή, σε συνδυασμό με τα άλλα προβλήματα οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρούς ΕΒΕ και αγρότες, που δεν μπορούν να πληρώσουν. Δραματική είναι η κατάσταση των ανέργων που με βάση τα τεκμήρια, αν έχουν ένα σπίτι ή και ένα αυτοκίνητο, πρέπει να πληρώσουν, όπως και υπερχρεωμένες οικογένειες που ενώ δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό δάνειο, τους έρχονται τώρα και νέα φορολογικά βάρη.

Η αγανάκτηση για τη νέα φοροεπιδρομή και όλα τα άλλα προβλήματα, πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία, στους χώρους δουλειάς, με μαζικοποίηση των σωματείων, αλλά και στις γειτονιές με όλες τις μορφές και με δυνάμωμα της αλληλεγγύης.

Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε φρένο στη φοροληστεία και σε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα. Να πληρώσει  η πλουτοκρατία.

Παλεύουμε  μαζί  εργατοϋπάλληλοι,  συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Διεκδικούμε ανυποχώρητα:

Αύξηση  του  αφορολόγητου ορίου για το ζευγάρι 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί για τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στο εισόδημα μέχρι 40.000 για το ζευγάρι και 5.000 για κάθε παιδί, καθώς και του ΕΕΤΗΔΕ για την κύρια και την πρώτη εξοχική κατοικία.

Άμεσα την πλήρη απαλλαγή των ανέργων από τη φορολογία για ατομικό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί που προκύπτει είτε από τα τεκμήρια διαβίωσης είτε από το ελάχιστο εισόδημα τους.

Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης στα αγροτικά εφόδια, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.

Κατάργηση των φόρων και τελών για Δήμο και ΕΡΤ.

Απαγόρευση με νόμο κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινά αντικειμενικά κριτήρια αξίας 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τμ για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια

Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη.

Κατάργηση κάθε φοροαπαλλαγής του μεγάλου κεφαλαίου από τον ΕΦΚ στα καύσιμα και από τον ΦΠΑ στην Τροφοδοσία Πλοίων.

Κατάργηση της κάθε είδους φόρο – ασυλίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου (φόρος εισοδήματος, φόρος υπεραξίας, φόρος κληρονομιάς, φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου, κ.α.)

Αύξηση άμεσα του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος του μεγάλου κεφαλαίου τουλάχιστον στο 45%.

Κατάργηση κάθε ειδικής ευνοϊκής φορολόγησης του Τραπεζικού κεφαλαίου.

Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ