ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νεώτερα στοιχεία για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού «Αριάδνη» και την κακοκαιρία που θα προκαλέσει δίνονται στη συνέχεια:

Όπως έχουμε αναφέρει εδώ και δύο ημέρες, την Πέμπτη 05/01, η «Αριάδνη» θα βρίσκεται στο Ιόνιο, προκαλώντας από το απόγευμα ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι βροχοπτώσεις θα είναι πιθανότατα πολύ ισχυρές σε περιοχές της Δυτ. Πελοποννήσου. Μέσα στη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όπως η «Αριάδνη» θα κινείται πάνω από την ηπειρωτική χώρα  γρήγορα προς τα ανατολικά,  οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα επηρεάσουν περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και στο Αιγαίο, με τα ισχυρότερα φαινόμενα σε περιοχές της Θράκης από το απόγευμα της Πέμπτης.  Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στα πελάγη, με σταδιακή στροφή σε θυελλώδεις βόρειους στο Ιόνιο.

Τις πρωϊνές/μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 06/01, καθώς η «Αριάδνη»θα βρίσκεται πάνω από το ΒΑ. Αιγαίο (Χάρτης 1), τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένονται κυρίως στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, στις Κυκλάδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να αναμένονται στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, ενώ θα σημειώνονται χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους σε όλο το Αιγαίο, ενώ πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα καλύψουν όλη τη χώρα. Από αργά το βράδυ της Παρασκευής υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για χιονοπτώσεις και στην Αττική.

Χάρτης 1: Η “Αριάδνη” το πρωί της Παρασκευής 06/01 πάνω από το Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο 07/01 και την Κυριακή 08/01, κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα, ενώ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά στη Β. Ελλάδα, αναμένεται ότι η θερμοκρασία μέσα στο Σαββατοκύριακο θα παραμείνει συνεχώς σε πολύ χαμηλά επίπεδα (αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν).

Η παρακάτω διαφάνεια δίνει περιληπτικά τα εντονότερα φαινόμενα ανά περιοχή για το επόμενο τριήμερο.

Τονίζεται ότι παρόλο που η γενική εικόνα της κακοκαιρίας έχει σχηματιστεί, πιο ακριβείς προγνώσεις για τις περιοχές με τα εντονότερα φαινόμενα (βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις) και για τη διάρκεια τους δεν είναι ακόμα διαθέσιμες. Οσον αφορά στην Αττική, παρόλο που αναμένονται χιονοπτώσεις την Παρασκευή 06/01 και πιθανόν και το Σάββατο 07/01, η έντασή και η διάρκεια τους δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί με ικανοποιητική ακρίβεια.

Θα ακολουθήσουν νεώτερες ανακοινώσεις με πιο λεπτομερή στοιχεία για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη-Σ. Ντάφης

meteo.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ