ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων Λάρισας με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και την επιστολή του προέδρου του συλλόγου γονέων του 26ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας για το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων είχαμε τονίσει ως Ένωση γονέων ότι τα προσφυγόπουλα είναι καλοδεχούμενα στα σχολεία και ότι  η εκπαίδευση δεν αποτελεί απλά και μόνο δικαίωμα του κάθε παιδιού αλλά και υποχρέωση της πολιτείας για την παροχή της σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια.

Με την ανακοίνωσή μας αυτή θέλουμε να θίξουμε  ορισμένα από τα ζητήματα που βάζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 26ου δημοτικού σχολείου .

Ισχυρίζεται  ο κ. πρόεδρος ότι δεν μπορεί να εξισώνεται η προσφυγιά των Ελλήνων από τις αλησμόνητες πατρίδες ή την μετανάστευση των Ελλήνων για ανεύρεση εργασίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις,  με την   “παράνομη” είσοδο ανθρώπων στην χώρα μας.

Κρύβοντας την πραγματικότητα ότι  αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή. Ότι είναι  εγκλωβισμένοι στη χώρα μας χωρίς, να μπορούν να μετακινηθούν στις χώρες του τελικού προορισμού τους, εξαιτίας της πολιτικής της Ε.Ε, που αποτελεί δέσμευση και της ελληνικής κυβέρνησης, παραβιάζοντας ακόμα και τις διεθνείς συνθήκες.

Και αλήθεια όταν σε σκοτώνουν, όταν σε  βομβαρδίζουν ποιος είναι ο ¨νόμιμος¨ τρόπος για να γλυτώσεις;

Ανάμεσα στα θύματα αυτών των πολέμων είναι και χιλιάδες παιδιά που αφού κατάφεραν να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, αφού κατάφεραν να περάσουν τα παγωμένα νερά του Αιγαίου (αρκετά δεν τα κατάφεραν …. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το άψυχο κορμί του μικρού Αϊλάν και θα παλέψουμε για να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες εικόνες ) σήμερα ζουν σε άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό στο Κουτσόχερο. Αυτά τα παιδιά ζουν σε ένα χώρο,  κρανίου τόπο, χιλιόμετρα μακριά απ’ την πόλη, γεμάτο φίδια και σκορπιούς, δίπλα σε ενεργό λατομείο με ότι αυτό συνεπάγεται,  μια τεράστια κοντεϊνερούπολη (στήθηκαν κοντέϊνερς 8x3m για 5μελείς-6μελείς οικογένειες), που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν σπίτια μόνιμης ή πολύχρονης διαβίωσης οικογενειών με παιδιά.  Το δε φαγητό που τους δίνεται είναι κυριολεκτικά άθλιο (με  κόστος  κάτω από 4 ερώ το άτομο)

Στην αρχή ο  πρόεδρος μιλούσε  για προβλήματα δημόσιας υγείας, εμβολίων, για κινδύνους στην υγεία των ελληνόπουλων από τη συνύπαρξή τους με τα προσφυγόπουλα κατά τη διάρκεια του ολοήμερου προγράμματος  και τώρα που φαίνεται ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν στέκονται ,  αναφέρεται  με “ενδιαφέρον” για την ταλαιπωρία των προσφυγόπουλων με τη μετακίνησή τους στα σχολεία της πόλης, για το ότι είναι πιο σωστό να ενταχθούν σε πρωινό πρόγραμμα και όχι απογευματινό προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εμποδίσει την φοίτηση των προσφυγόπουλων στο  26ο δημοτικό σχολείο.

Βέβαια οι πραγματικές απόψεις του προέδρου για τους πρόσφυγες και μετανάστες και τα παιδιά τους  φαίνονται στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα είχε ενδιαφέρον να ανατρέξει κανείς.

Εδώ  πρέπει να επισημάνουμε και τις ευθύνες του υπουργείου παιδείας, και της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, για την καθυστέρηση της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία, για την έλλειψη ενημέρωσης των συλλόγων γονέων που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανησυχίες και ερωτήματα στους γονείς αλλά και να καλλιεργούνται ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις εκμεταλλευόμενες ανθρώπινους φόβους και ανησυχίες, που προκαλεί η έλλειψη ενημέρωσης.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα ως γονείς είναι να οργανώσουμε  τον αγώνα μας ενάντια σ’ αυτούς  που αναγκάζουν τους πρόσφυγες να ζουν σε άθλιες συνθήκες, που στερούν στα μικρά προσφυγόπουλα το σχολειό. Να αγωνιστούμε για τα μορφωτικά δικαιώματα και το μέλλον όλων των παιδιών – Ελληνόπουλων, μεταναστών και προσφυγόπουλων ενάντια στην υποχρηματοδότηση των σχολείων, την υποβάθμιση του ολοήμερου προγράμματος , τις ελλείψεις εκπαιδευτικών , τα απαράδεκτα σχολικά βιβλία,   διεκδικώντας  επαρκείς και κατάλληλες σχολικές υποδομές. Ταυτόχρονα θα αγωνιστούμε  ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τους πολεμους ,την προσφυγιά τη μετανάστευση, απαιτώντας ταυτόχρονα να επιτραπεί σους πρόσφυγες να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού τους.

Το μάθημα της αλληλεγγύης να αποτελέσει την πιο ουσιαστική παιδεία για τα παιδιά μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ