«ΑΡΙΑΔΝΗ» ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ

Μέσα στη νύχτα της Τετάρτης 11/01 τελειώνει η κακοκαιρία που ξεκίνησε την παραμονή των Φώτων (05/01) με το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό του έτους, την «Αριάδνη» να σχηματίζεται στο Ιόνιο.

Στη συνέχεια, οι πολικές αέριες μάζες που κάλυψαν τη χώρα, σε συνδυασμό με δευτερεύοντα βαρομετρικά χαμηλά που δημιουργήθηκαν στη περιοχή μας, προκάλεσαν εξαιρετικά δυσχερείς καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολύ σημαντικών προβλημάτων. Η κακοκαιρία εξελίχθηκε σε 4 στάδια, όπως περιγράφεται συνοπτικά στη συνέχεια:

1η φάση: Η Αριάδνη, το βράδυ της Πέμπτης 05/01 βρισκόταν στο Ιόνιο, ενώ μετακινήθηκε γρήγορα την Παρασκευή 06/01 στο ΒΑ Αιγαίο, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις στη Β. Ελλάδα.  Με την εισβολή των πολύ ψυχρών αερίων μαζών την Παρασκευή 06/01, σημειώθηκαν χιονοπτώσεις στα πεδινά πολλών περιοχών, ακόμα και δίπλα στη θάλασσα, ενώ σημειώθηκαν σφοδρές χιονοπτώσεις στις Σποράδες και στην Εύβοια.

2η φάση: Το Σάββατο 07/01 τα φαινόμενα παρουσίασαν σταδιακά παροδική εξασθένιση στα ηπειρωτικά ενώ συγχρόνως σημειώθηκε πολύ ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά και πάγωσαν οι επιφάνειες σε όλες σχεδόν τις λίμνες της Β. Ελλάδας, αλλά και στις ακτές του Θερμαϊκού στην Πιερία.  Από το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής 08/01, δευτερεύον χαμηλό στο ΝΑ Αιγαίο προκάλεσε ισχυρές χιονοπτώσεις στην Κρήτη, ακόμα και σε μηδενικό υψόμετρο στις βόρειες περιοχές του νησιού.

3η φάση: Τη Δευτέρα 09/01 νέο δευτερεύον χαμηλό στο Ν. Αιγαίο προκάλεσε  βροχοπτώσεις στα νότια της χώρας, ενώ συνεχίστηκαν οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά. Από αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκαν χιονοπτώσεις και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, με χιονόστρωση σε όλες τις περιοχές.  Το πρωί της Τρίτης  10/01 οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν σε περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων, ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, με βελτίωση από το μεσημέρι/απόγευμα της Τρίτης.

4η φάση: Μετά από μια παροδική βελτίωση του καιρού το απόγευμα της Τρίτης 10/01, από το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη 11/01 και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, νέο βαρομετρικό χαμηλό προκάλεσε σφοδρές χιονοπτώσεις στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στην Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης όπου για δεύτερη ημέρα χιόνισε έντονα) και αργότερα μέσα στην ημέρα στη Θράκη, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα προβλήματα. Από τη Λαμία  και νοτιότερα, οι ισχυροί νότιοι άνεμοι ανέβασαν τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να σημειωθούν  ισχυρές βροχές στις νοτιότερες περιοχές της χώρας.  Σημειώνεται επίσης ότι σε αρκετές περιοχές σημειώθηκε την Τετάρτη παγωμένη βροχή.

H “Αριάδνη» μας δίδαξε πολλά: καταρχάς από επιστημονικής πλευράς επιβεβαίωσε το πώς μια αποκομμένη ψυχρή μάζα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας που στροβιλίζεται επί 6 ημέρες πάνω από την περιοχή μας μπορεί να προκαλέσει διαδοχικές κυκλογενέσεις με αποτέλεσμα την πληθώρα των φαινόμενων που είδαμε, μερικά εκ των οποίων μας εξέπληξαν (πχ. οι χιονοπτώσεις σε παραλιακές περιοχές της Κρήτης). Η «Αριάδνη» κατέδειξε επίσης ότι το γεγονός ότι «βαφτίστηκε» βοήθησε στην καλύτερη προειδοποίηση των πολιτών, αλλά και στη εγρήγορσή τους  ώστε να προστατεύσουν αποτελεσματικά και στο μέτρο του δυνατού, τη ζωή τους και την περιουσία τους.  Όπως σημειώσαμε και τις προηγούμενες ημέρες, η ονοματοδοσία σοβαρών διαταραχών θα συνεχιστεί, βέβαια δεν περιμένουμε ότι όλες αυτές οι διαταραχές θα έχουν την ένταση και την εμμονή της «Αριάδνης»!

Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη, Τετάρτη 11/01/2017, ΕΑΑ-Πεντέλη

meteo.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ