ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, από θέση αρχής, στέκεται πάντα αλληλέγγυο στους πρόσφυγες-μετανάστες που γεννά ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών και η ταξική εκμετάλλευση, για χάρη των κερδών τους, όπως και σε κάθε εκμεταλλευόμενο και κατατρεγμένο από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.

Οι πρόσφυγες-μετανάστες δεν είναι εχθροί της εργατικής τάξης, αλλά θύματα του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος που εμάς μας στερεί το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, που τσακίζει τους μισθούς και τις συντάξεις μας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, που μας φορτώνει όλο και περισσότερους φόρους, εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την υγεία, την παιδεία και όλες τις ανάγκες μας.  Αυτό το σύστημα κάνει και τον πόλεμο για τα κέρδη των λίγων, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Επομένως με αλληλεγγύη και κοινό αγώνα έλληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι και φτωχά λαικά στρώματα, μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την βαρβαρότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της προσφυγιάς και της ταξικής εκμετάλλευσης.

Το ΕΚΝΛ, όπως και η πλειοψηφία της εργατικής τάξης, καλωσορίζουμε τα προσφυγοπούλα στα σχολεία.

Καταγγέλουμε τους εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής και άλλων τέτοιων οργανώσεων, που σπέρνουν το δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού απέναντι στους πρόσφυγες, ακόμα και στα μικρά παιδιά, για να βγάζουν λάδι το εκμεταλλευτικό σύστημα και τους ιμπεριαλιστές που με τους πολέμους και τις επεμβάσεις, τους μετέτρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες σε πρόσφυγες και να έρθουν εδώ, παραμένοντας εγκλωβισμένοι εδώ σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ενώ ήθελαν να πάνε σε άλλες χώρες για ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, κάθε γονιό, να απομονώσει τα φασιστοειδή αυτά και να εκφράσει ενεργά την στήριξη συμμετοχής των προσφυγόπουλων στην δημόσια εκπαίδευση και παράλληλα να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σπέρνουν το θάνατο και την προσφυγιά.

Nα εξασφαλιστεί η ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων, όλων των ηλικιών και ανεξάρτητα από τον χώρο στον οποίο φιλοξενούνται (καταυλισμοί ή ξενοδοχεία/διαμερίσματα) στη δημόσια εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση, με ευθύνη του κράτους. Να παρθούν γι΄ αυτό το σκοπό τα απαραίτητα μέτρα (εμβολιασμοί, μεταφορά, προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού).

Να διαμορφωθεί νέος κατάλληλος ανοικτός χώρος για μετεγκατάσταση των προσφύγων που είναι στο ακατάλληλο πρώην στρατόπεδο στη περιοχή της Μάνδρας-Λάρισας, με ανθρώπινες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας, όπως και σε όλη τη χώρα, που θα λειτουργούν με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τώρα τον χειμώνα να εξασφαλιστεί η θέρμανση για όλους, ειδικά κλινοσκεπάσματα και ρουχισμός που να προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την κακοκαιρία.  Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση, που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα.

Να αναλάβει την ευθύνη των υπηρεσιών Υγείας το κράτος, η Διεύθυνση Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής και όχι οι ΜΚΟ. Να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές με προσωπικό και χρηματοδότηση. Να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών, εμβολιασμού κ.α. Να προσληφθούν οι αναγκαίοι διερμηνείς και μεταφραστές.

Απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.

Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση όλων των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα προς τις χώρες που θέλουν να πάνε.

Άμεση μετακίνηση των προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

Να υπάρξουν μόνο κέντρα υποδοχής και καταγραφής.

Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Να ανατραπούν οι αποφάσεις Ε.Ε και κυβέρνησης, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου σε οποιαδήποτε παραλλαγή του, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της Ε.Ε.

Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση ή σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους.

Να εξασφαλισθεί πρόσβαση σε δίκαιες & αξιόπιστες διαδικασίες ασύλου, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ