ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Προ ημερησίας διάταξη συζήτηση για το αγροτικό στη Βουλή και πέρα από τις κορώνες και τις προσπάθειες να πείσουν ότι προσέφεραν και προσφέρουν στην προσπάθεια ανάπτυξης του αγροτικού τομέα οι πολιτικοί αρχηγοί δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα στον εθνικό στόχο που είναι η δημιουργία ενός πρωτογενούς τομέα ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας.

Αντίθετα ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαροι ότι με το μόνο που δεν θα ασχοληθούν κυρίως τα κόμματα εξουσίας είναι με τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών που είναι και το 95% του τομέα.

Οι στρατηγικοί στόχοι του κ. Τσίπρα για στήριξη και επιμόρφωση των νέων αγροτών, για μεταποίηση προϊόντων και για ποιοτική γεωργία είναι χιλιοειπωμένες ευχές που ελάχιστα εφαρμόστηκαν και ακόμη λιγότερο βοήθησαν.

Την ίδια ώρα η επιχειρηματική γεωργία που είναι ο στόχος του κ. Μητσοτάκη μόνο φοβίζει και δείχνει ότι αν έλθει στην εξουσία η ΝΔ τότε οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα έχουν να περιμένουν τίποτα. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των μπλόκων λέγοντας: «Τέλος η άναρχη διαβούλευση με τα εκάστοτε μπλόκα αγροτών».

Η κ. Γεννηματά παρουσίασε 12 μέτρα – ευχολόγια χωρίς ουσία και αποτέλεσμα.

Οσο για τον κ. Κουτσούμπα επέμεινε να αναδεικνύει τις καταστροφικές πολιτικές και να καλεί τον αγροτικό κόσμο σε νέους αγώνες που θεωρεί μονόδρομο για τη σωτηρία των αγροτών.

Ειδικότερα:

Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι:

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες, μέχρι το τέλος Γενάρη θα πιστωθούν τα 150 εκατ. ευρώ για την επιστροφή αγροτικού πετρελαίου στους αγρότες.

Θα επανεξεταστεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, η μείωση του ΦΠΑ στο 13% κυρίως για τη ζωική παραγωγή, ο ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και η θέσπιση εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η αύξηση της απασχόλησης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και η ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας, αποτελούν τις τρείς στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Τέλος έκανε απολογισμό των όσων έγιναν μέχρι σήμερα λέγοντας:

– Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που πιστώθηκε μέσα στο 2016 ήταν ύψους  3,7 δις ευρώ.

–  Δεσμευθήκαμε σε φορολογική ελάφρυνση των αγροτών, εξασφαλίσαμε αφορολόγητο ύψους 10.000 ευρώ μαζί με τις ενισχύσεις φθάνει στα 12.000 ευρώ «πιστεύετε ότι είναι λίγο, ασήμαντο», διερωτήθηκε. Αφορά την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών το 95% των αγροτών. Το 2017 δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο αλλά θα έχει και επιστροφή.

– Στο ασφαλιστικό, για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, το οφέλη από τη μείωση της φορολογίας υπερκαλύπτουν ή και υπερβαίνουν τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν πάνε στο βρόντο.

–  Θεσμοθετήσαμε την κατώτατη σύνταξη στα 385 ευρώ.

–  Θεσμοθετήσαμε το πλαίσιο για τους Συνεταιρισμούς

–   Θεσμοθετήσαμε την Κάρτα του Αγρότη

–   Διαχείριση Ακινήτων

–   Νόμος για Βοσκήσιμες Γαίες

–  Νομοθετική ρύθμιση για την χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα.

–  Ρύθμιση για της έγκαιρες και χωρίς μεσάζοντες πληρωμές στους αγρότες.

–   Ρύθμιση για τις λαϊκές αγορές

Ο κ. Μητσοτάκης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ απαιτούνται 9 θεσμικές παρεμβάσεις, ως εξής:

  1. Ενθάρρυνση της σύσταση ΟΠ όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε οι παραγωγοί να δουν τα οφέλη της εμπορικής συγκέντρωσης και διάθεσης στα δίκτυα. Σήμερα σε εφαρμογή στη χώρα μας βρίσκεται μόλις το 11% των Ομάδων, παρά τα μεγάλα οφέλη της εμπορικής συγκέντρωσης και διαμοιρασμού των εξόδων. Σημαντικά παραδείγματα οι ΟΠ στην Ημαθία για το ροδάκινο
  2. Ενεργοποίηση τάχιστα όλων των μέτρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας
  3. Διασφάλιση επενδυτικών κεφαλαίων για επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα σε συνεργασία με ελληνικές και διεθνές τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, ενώ συνεχίζουμε και την εφαρμογή της Κάρτας του Αγρότη
  4. Κάλυψη ζημιών μέσω του ΕΛΓΑ
  5. Εφαρμογή διαδικασιών καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή και αξιοποίηση των αγροτικών αποβλήτων για ενέργεια
  6. Σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους, όχι μόνο με τον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και τη χημική βιομηχανία και βιομηχανία καλλυντικών και τροφίμων
  7. Στήριξη στην ορεινή κτηνοτροφία, αιγοπροβατοτροφία με έμφαση στο γίδινο γάλα.
  8. Καθιέρωση ενός τακτικού δομημένου διαλόγου με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις κάθε προϊόντος, με όλους τους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδες,
  9. Δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, με συνολικό θεσμικό ρόλο εκπροσώπησης των αγροτών, στα πλαίσια της Γαλλίας. Τέλος η άναρχη διαβούλευση με τα εκάστοτε μπλόκα αγροτών, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ