ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ε.Ε. ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το προσφυγικό

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι Λαρισαίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση, καταδικάζουν τη νέα ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής, προχτές στο σχολείο του Περάματος. Επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τον ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης και προκαλεί τη λαϊκή κατακραυγή.

Οι ναζιστές έβαλαν στο στόχαστρο παιδιά – θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και επιτέθηκαν τραμπουκίζοντας γονείς και εκπαιδευτικούς που αντιστάθηκαν στο ρατσιστικό τους δηλητήριο. Διπλά προκλητικό είναι το γεγονός ότι επικεφαλής της επίθεσης ήταν υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής, που κατηγορείται για εμπλοκή στις δολοφονικές επιθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης στο Πέραμα και το Κερατσίνι.

Όπως στην περίπτωση των επιθέσεων σε πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, έτσι και τώρα στα σχολεία, οι ναζιστές δρουν στο έδαφος που δημιουργούν η πολιτική εγκλωβισμού χιλιάδων κατατρεγμένων από τις πατρίδες τους, η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την κυβέρνηση και την ΕΕ, με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η πραγματική αιτία του προβλήματος

Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των προσφύγων είναι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, δέσμιοι των απαράδεκτων συμφωνιών του Δουβλίνου, της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΕΕ, είναι συνυπεύθυνες για το ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες ζουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας κάτω από άθλιες συνθήκες, αλλά και για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Συρία και αλλού που δημιουργούν το πρόβλημα. Στο βωμό του κέρδους και των αδυσώπητων μονοπωλιακών ανταγωνισμών, εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια, δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα καταδικάζονται αυτή τη στιγμή να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι βέβαια και η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α. αλλά και οι υπόλοιπες δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου (οι περισσότεροι στελέχη της ΝΔ) οι οποίοι αθωώνουν τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους σχεδιασμούς τους. Έτσι αθωώνουν το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά φτώχεια και πολέμους, αποκρύπτοντας την πραγματική αιτία της προσφυγιάς και καλλιεργώντας το έδαφος για το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η δομή στο Κουτσόχερο – Οι συνθήκες διαβίωσης

Το στρ/δο στο Κουτσόχερο που επαναλειτουργεί ως «πρότυπος καταυλισμός» σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα αποτελέσει στην ουσία μία τεράστια κοντεϊνερούπολη 1.500 προσφύγων (στήθηκαν κοντέινερ 8x3m για 5μελείς-6μελείς οικογένειες), με χρηματοδότηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τη διαμεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες που επέστρεψαν και διαμένουν σ’ αυτό το χώρο φιλοξενίας του πρώην στρ/δου, εξακολουθούν να είναι από κακές έως απαράδεκτες παρά τις όποιες βελτιώσεις, την αλληλεγγύη και τον αφιλοκερδή λαϊκό εθελοντισμό. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένος, ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, δεν πρέπει να υπάρχει εκεί δομή φιλοξενίας. Είναι κρανίου τόπος, χιλιόμετρα μακριά απ’ την πόλη, γεμάτος φίδια και σκορπιούς, δίπλα σε ενεργό λατομείο με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ μέσα στη δομή οι πρόχειροι χώροι για παιχνίδι, άθληση, πολιτισμό, είναι ανεπαρκείς και ακατάλληλοι. Όλες οι δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα πάνω σ’ αυτό το ζήτημα.

Για το Φαγητό

Η σίτιση των προσφύγων που έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση σε ιδιώτες, από άποψης ποιότητας και ποσότητας, είναι απαράδεκτη, όταν κοστολογείται περίπου 4 € ημερησίως (μέσα σ’ αυτό και το εργολαβικό κέρδος). Η εξαγγελία της κυβέρνησης, δια στόματος κ. Βίτσα, για αλλαγή του τρόπου σίτισης (με παροχή κουπονιών) δεν λύνει το πρόβλημα, απ’ τη στιγμή που η χρηματοδότηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Η αιτιολογία, ότι με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η τοπική οικονομία, είναι επικίνδυνη, γιατί κλείνει το μάτι σε κάποιους που βλέπουν τους πρόσφυγες ως πηγή εκμετάλλευσης και κέρδους.

Ιατρική φροντίδα,  η σχολική εκπαίδευση και οι ΜΚΟ

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαφίεται κατά κύριο λόγο στις ΜΚΟ, στον εθελοντισμό, τον Ερυθρό Σταυρό και το στρατό, όπου αυτός έχει τη δυνατότητα να συνδράμει. Το κρατικό σύστημα υγείας περιορίζεται, σε κάποιες περιπτώσεις, στη διάθεση γιατρού για κάποιες ώρες και του ΕΚΑΒ για διακομιδές στα νοσοκομεία, ενώ πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη, με την ενίσχυση των δημόσιων δομών σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.  Μεγάλο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη μεταφραστών στα νοσοκομεία όταν απευθύνονται οι πρόσφυγες σε αυτά. Ακόμη και οι πρόσφατοι εμβολιασμοί που έγιναν στα παιδιά (λόγω της επικείμενης ένταξής τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα), διενεργήθηκαν απ’ τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

 

Η σχολική εκπαίδευση για πάνω από 20.000 προσφυγόπουλα καθυστέρησε σημαντικά, αφήνοντας τα περισσότερα στην τύχη τους και στο έλεος των ΜΚΟ, οι οποίες χρηματοδοτούνται απλόχερα, όπως η DRC που έχει αναλάβει εργολαβικά τις δομές της Θεσσαλίας. Ακόμα και τώρα, που ξεκινάει η φοίτηση αυτών των παιδιών στα σχολεία, η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την κυβερνητική πολιτική που δεν εξαντλεί τα μέτρα που θα μπορούσαν να ακυρώσουν την προσπάθεια των φασιστοειδών να παρέμβουν για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, αξιοποιώντας γι’ αυτόν το σκοπό και τις αντιδράσεις ορισμένων γονέων, που αναπαράγουν το ρατσιστικό παραλήρημα, είτε συνειδητά είτε από φόβο είτε από άγνοια.

Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της πόλης μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης, χρειάζεται να δυναμώσουν τη δράση τους για τους πρόσφυγες και μαζί με τους πρόσφυγες, για :

  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν συγκοινωνιακή σύνδεση με την δομή φιλοξενίας και η οδική ασφάλεια. Να χαρακτηριστεί ακατάλληλος ο χώρος στο Κουτσόχερο και να διαμορφωθεί νέος κατάλληλος ανοικτός χώρος για μετεγκατάσταση των προσφύγων.
  • Να εξασφαλισθούν άμεσα οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση και να δημιουργηθούν κατάλληλες αίθουσες μέσα στις δομές, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
  • Να υπάρχει σε μόνιμη βάση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ με πρόσληψη και διάθεση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων και υλικών. Να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες. Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τις εγκύους, τα ΑΜΕΑ και τους χρόνια πάσχοντες.
  • Να υπάρχουν διερμηνείς που να καλύπτουν τις ανάγκες (π.χ. νοσοκομεία).
  • Να βελτιωθεί η ποιότητα και ποσότητα του φαγητού.
  • Να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται αρκετές οικογένειες που τους έχουν τελειώσει τα χρήματα.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (χειμωνιάτικα ρούχα, ειδικά κλινοσκεπάσματα κλπ.)».
  • Απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.
  • Να ανατραπούν οι αποφάσεις Ε.Ε και κυβέρνησης, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου σε οποιαδήποτε παραλλαγή του, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της Ε.Ε.
  • Να υπάρξουν μόνο κέντρα υποδοχής και καταγραφής.
  • Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ