ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΟΛΛΑΜΕ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ

Την επόμενη φορά που ένας συνεπιβάτης φτερνιστεί κοντά σας το βράδυ στο λεωφορείο, θα ήταν ίσως συνετό να κρατήσετε την αναπνοή σας.

Μια νέα μελέτη δείχνει οτι οι άνθρωποι είναι 10 φορές πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις μετά το σούρουπο σε σχέση με νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Cambridge όλα αυτά οφείλονται στο εσωτερικό μας ρολόι το οποίο συνεχώς κάποιες λειτουργίες τις ενεργοποιεί και κάποιες τις απενεργοποιεί.

Οι Κιρκαδικοί ρυθμοί ελέγχουν τα πάντα, από την ώρα του ύπνου μέχρι τη θερμοκρασία του σώματος, και την απελευθέρωση ορμονών στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να ελέγξουν το παραπάνω οι επιστήμονες σύγκριναν ποντίκια που είχαν μολυνθεί με τον ιό του έρπητα διαφορετικές ώρες της ημέρας. Μέτρησαν τα  επίπεδα της μόλυνσης και της εξάπλωσης του ιού.

Τις χειρότερες λοιμώξεις εμφάνισαν τα ποντίκια που είχαν μολυνθεί με τον ιό του έρπητα το πρωί. Βρήκαν ότι η αντιγραφή του ιού σε ποντίκια που μολύνθηκαν κατά την έναρξη της ημέρας (που ισοδυναμεί με την ανατολή του ηλίου, την ώρα που αυτά τα νυκτόβια ζώα αρχίζουν τη φάση της ηρεμίας τους) ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη από ό, τι σε ποντίκια που μολύνθηκαν δέκα ώρες αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν βρίσκονταν στην ενεργή φάση τους.

Στους ανθρώπους συμβαίνει το αντίστροφο. Οι λοιμώξεις είναι πιο πιθανές τη νύχτα καθώς το σώμα αρχίζει να “κλείνει” το βράδυ και να ετοιμάζεται για ύπνο.

«Η ώρα της ημέρας παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο ευαίσθητοι είμαστε στην ασθένεια, γεγονός που σημαίνει ότι η μόλυνση από κάποιον ιό σε λάθος ώρα της ημέρας θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολύ πιο σοβαρή οξεία λοίμωξη,” είπε ο καθηγητής Akhilesh Reddy, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

“Αυτό είναι σύμφωνο με τις πρόσφατες μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι ο χρόνος της ημέρας που χορηγείται το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να επηρεάσει το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί.”

Τα ευρήματα εξηγούν γιατί όσοι εργάζονται με βάρδιες, των οποίων τα ρολόγια του σώματος διαταράσσονται συνεχώς, είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων και των χρόνιων ασθενειών, και για ποιο λόγο “πρέπει να είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για τα ετήσια εμβόλια γρίπης.”

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στα Proceedings of the National Academy of Sciences.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ