ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Επιμέλεια Ιωάννης Τριανταφύλλου*

Ο σκοπός της αισθητικής οδοντιατρικής είναι η βελτίωση της εμφάνισης του χαμόγελου με αλλαγές στο χρώμα, την θέση, το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών. Μπορείτε να διαλέξετε τις όψεις πορσελάνης, τις στεφάνες πορσελάνης  (χωρίς μέταλλο) και την  λεύκανση των δοντιών για να αποκτήσετε ένα λαμπερό χαμόγελο. Πολλές φορές μικρές παρεμβάσεις είναι αρκετές για να γίνει το χαμόγελο σας πιο όμορφο και ελκυστικό, δίνοντάς σας αυτοπεποίθηση. Εμείς μπορούμε να σας δείξουμε το τελικό αποτέλεσμα στο στόμα σας (τεχνική Mock up), πριν ακόμη ξεκινήσουμε οποιαδήποτε θεραπεία, για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε.

Τεχνική Mock up

aisthitiki_mockup1 aisthitiki_mockup2 aisthitiki_mockup3

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι λεπτές πλάκες πορσελάνης με πάχος περίπου όσο ένας φακός επαφής, που χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν το σχήμα, την θέση, το χρώμα και το μέγεθος των δοντιών. Μετά από την τοποθέτησή τους έχουν μεγάλη αντοχή και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Το πλεονέκτημά τους είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος τροχισμός των δοντιών, για την επίτευξη μακροπρόθεσμου άριστου αισθητικού αποτελέσματος.

aisthitiki_opseis1 aisthitiki_opseis2

Οι όψεις πορσελάνης ολοκληρώνονται σε δύο ραντεβού, ακολουθώντας τις αλλαγές που έχουμε επιλέξει στο διαγνωστικό στάδιο (Mock up). Στο πρώτο ραντεβού προετοιμάζονται τα δόντια, αφαιρώντας ένα λεπτό στρώμα από την επιφάνειά τους, για να δημιουργηθεί χώρος για τις όψεις. Αμέσως μετά, στο ίδιο ραντεβού κατασκευάζονται και τοποθετούνται προσωρινές όψεις σύμφωνα με το διαγνωστικό μοντέλο (Mock up). Έτσι ο ασθενής έχει την ευκαιρία να δεί το τελικό αποτέλεσμα και να κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές θέλει πριν την κατασκευή της πορσελάνης.

Όψεις πορσελάνης

Στεφάνες ζιρκονίου και στεφάνες πορσελάνης (χωρίς μέταλλο)

Οι στεφάνες ζιρκονίου και οι ολοκεραμικές στεφάνες είναι σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούνται κυρίως στα πρόσθια δόντια, λόγω της άψογης αισθητικής και της φυσικότητας τους.

aisthitiki_stefanes2 aisthitiki_stefanes1

Αποφεύγεται επίσης η δημιουργία γκρι απόχρωσης των ούλων που προέρχεται από την ύπαρξη μετάλλου στις κλασικές  στεφάνες μεταλλοπορσελάνης.

aisthitiki_stefanes_metal

Οι ολοκεραμικές στεφάνες χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν  το σχήμα, το μέγεθος, την θέση, το χρώμα ενός δοντιού, για να κλείσουν κένα ή για να προστατεύσουν ένα απονευρωμένο ή αποδυναμωμένο από πολλαπλά σφραγίσματα δόντι.

Λεύκανση

Λεύκανση στο ιατρείο

Η λεύκανση γίνεται με την βοήθεια λευκαντικού υλικού, που τοποθετείται στα δόντια. Χρειάζονται τρία με τέσσερα ραντεβού της μίας ώρας συνήθως για να επιτύχουμε ένα λαμπερό χαμόγελο. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ασφαλής για τα δόντια σας.

aisthitiki_lefkansi_iatreio

Λεύκανση στο σπίτι

Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται με την βοήθεια λευκαντικού υλικού και ατομικού νάρθηκα που κατασκευάζεται να ταιριάζει ακριβώς στα δόντια σας. Σας δείχνουμε πώς να τοποθετείτε το λευκαντικό υλικό στον νάρθηκα και να τον εφαρμόζετε στα δόντια. Η διαδικασία χρειάζεται συνήθως δύο με τρεις εβδομάδες, φορώντας τον νάρθηκα μία ώρα την ημέρα.

aisthitiki_lefkansi_spiti

Bonding

Στην τεχνική Bonding (Συγκόλληση) χρησιμοποιούνται υλικά σφραγίσματος στο χρώμα του δοντιού για να διορθώσουν μικρές ατέλειες, όπως σπασμένες γωνίες, διαστήματα μεταξύ των δοντιών, το μήκος και το εύρος τους, αλλά και για να καλύψουν δυσχρωμίες. Είναι ο πιο εύκολος και συντηρητικός τρόπος να αλλάξετε το χαμόγελό σας. Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής είναι η συντηρητική της φύση (δεν χρειάζεται τροχισμός του δοντιού ή γίνεται πολύ επιφανειακή αδροποίηση της επιφάνειάς του) και ο σύντομος χρόνος ολοκλήρωσης (σε ένα ραντεβού). Συνήθως δεν χρειάζεται καθόλου τοπική αναισθησία.

aisthitiki_bonding1 aisthitiki_bonding2

*Ο Ιωάννης Τριανταφύλλου είναι οδοντίατρος, Κύπρου 2 & Θερμοπυλών, Αμπελώνας, τηλ. 24920 31601, 6980 721747, mail:jodent.lar@gmail.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ