ΕΚΟΨΕ ΠΙΤΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλειόπιττας του Δικτύου Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας, την  Κυριακή 22  Ιανουαρίου 2017, στη Μουσική Σκηνή Ελασσόνας, με την παρουσία πολλών μελών και φίλων του.

Η εκδήλωση ήταν ξεχωριστή, από κάθε άποψη, για το πλούσιο και ποιοτικό περιεχόμενό της.

Η έναρξη έγινε με τις ευλογίες του παπα-Χρήστου, ως εκπροσώπου του Μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα, και ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου Δρα Κώστα Σαχινίδη, ο οποίος αφού εξέφρασε τις ευχές του για ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ και αφού ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν, έκανε μικρή αναφορά στον απολογισμό της δράσης του Δ.Σ. και τόνισε την ιδιαίτερη σημαντικότητα του έργου που επιτελέστηκε στο χρόνο που πέρασε.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπαιδευτικός-συγγραφέας κ. Σπύρος Μπούμπας, ο οποίος μίλησε για τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα έθιμα του Δομενίκου και της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Ελασσόνας.

Ακολούθως, έγινε σύντομη ομιλία της Δρα Κοινωνικής Λαογραφίας Ευαγγελίας Ράπτου-Στεργιούλα, σχετικά με το έθιμο της Βασιλειόπιττας καθώς και με άλλα τοπικά πρωτοχρονιάτικα έθιμα.

Στη συνέχεια έγινε απαγγελία ενός ποιήματος από τον λαϊκό ποιητή κ. Αλέξανδρο Παρλάντζα, με σατιρικό περιεχόμενο της σύγχρονης πολιτικής κατάστασης.

Ακολούθησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, το οποίο ξεκίνησε με ένα τραγούδι της τάβλας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελασσόνας κ. Αριστείδη Παρλάντζα και συνέχισε με δημοτικό γλέντι υπό τους ήχους του κλαρίνου του συμπατριώτη μας Γιώργου Παπουλιά και τη συνοδεία του Γιώργου Κεσκίνη, στο νταούλι, και του Σπύρου Μπλιώνα, στο τραγούδι.

Η εκδήλωση έκλεισε με ποντιακό γλέντι από τον κορυφαίο της λύρας κ. Νίκο Δημητριάδη και τους χορευτές και τις χορεύτριες του Κέντρου Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης, που ξεφάντωσαν, στην κυριολεξία.

Αξίζει να σημειωθεί οτι όλοι οι μουσικοί καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς, για μια ακόμη φορά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας Σάββας Ναλπαντίδης και Σταύρος Σαχινίδης.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΡΗΤΩΝ  ΕΤΟΥΣ 2016

Κατά το έτος 2016, από το ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ για την ανάπτυξη της επαρχίας Ελασσόνας πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:

  • Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλειόπιττας, στις 23 Ιανουαρίου 2016 στη Μουσική Σκηνή, στην Ελασσόνα, με συμμετοχή γνωστών λαϊκών τραγουδιστών της Ελασσόνας. Έπαιξαν οι μουσικοί: Νίκος Δημητριάδης, λύρα, και Γιώργος Κεσκίνης, νταούλι.
  • Ημερήσια εκδρομή στα ΜΕΤΕΩΡΑ και στο ΠΕΡΤΟΥΛΙ, στις 14 Φεβρουαρίου 2016.
  • Συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του Κέντρου Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης Ελασσόνας. στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσε στις 12 Μαρτίου 2016 το Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων στο Πνευματικό κέντρο Αετορράχης. Επίσης, συμμετείχαν Σύλλογοι από την Κέρκυρα, την Κόρινθο, τη Νάουσα και τη Λάρισα, και παρουσίασαν τα αποκριάτικα δρώμενα «Γιανίτσαροι και Μπούλες», Καντρίλιες Λευκίμης Κέρκυρας, Βλάχικος Γάμος Θεσσαλίας, Γαϊτανάκι και Δρώμενο της Αρκούδας της Κορίνθου.
  • Μουσική βραδιά με τον τίτλο «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ» στις 3 Απριλίου, στη Μουσική σκηνή Ελασσόνας, με το ντουέτο των Στέργιου Τάτσιου (τραγούδι) και Αλεξάνδρας Τσούκη (πιάνο), οι οποίοι παρουσίασαν τραγούδια από 14 χώρες στην ιδιαίτερη γλώσσα της κάθε μιας.

Φιλική συμμετοχή είχαν και οι: Νίκος Δημητριάδης, στη Λύρα, και Γιώργος Κεσκίνης, στο νταούλι, καθώς και γνωστοί Ελασσονίτες τραγουδιστές.

  • Ομιλία του φυσικοθεραπευτή Στέφανου Χριστόπουλου με θέμα: «Αυχενικό σύνδρομο -Αντιμετώπιση», που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Ελασσόνας
  • Παρουσίαση βιβλίου του Θωμά Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «Η Ελλάδα στα δεσμά του χρέους» που πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου, στο Πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης Ελασσόνας, με ομιλητές τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Κώστα Γκιζιάκη και τον Δρα Κώστα Σαχινίδη.
  • Εκδήλωση-Αφιέρωμα στον λογοτέχνη Γιώργο Χειμωνά, στις 2 Μαϊου, στο Δομένικο, με ομιλητές τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Βασίλη Σιουζουλή και Γιώργο Σαράτση.
  • Κινηματογραφική προβολή, στις 13 Μαϊου, στη Μουσική Σκηνή με την Ισπανική ταινία «Η ζωή είναι ωραία με τα μάτια κλειστά».
  • Γιορτές Λόγου και Τέχνης 2016, στις 10, 11 και 12 Ιουνίου 2016, στη Δολίχη, στον Ευαγγελισμό και στην Ελασσόνα αντίστοιχα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε:

–         Διημερίδα με κεντρικό θέμα: «Ο πολιτισμός και οι αρχαίοι λαοί της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας», με ομιλητές τους κ.κ.: Κώστα Κονταξή, καθηγητή του Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Σιουζουλή, εκπαιδευτικό, και Σπύρο Μπούμπα εκπαιδευτικό-συγγραφέα.

–          Συναυλία με την Μικτή Χορωδία «Music Arte» του Μουσικού Συλλόγου Ελασσόνας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κώστα Μάτη.                            – Μουσικοχορευτικές παραστάσεις, με τις χορευτικές ομάδες των Φορέων: Μορφωτικός Σύλλογος Αραδοσιβίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ευαγγελισμού, Κέντρο Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης Ελασσόνας, Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ», Ποντιακή Παρέα Ελασσόνας «Το Παρακάθ’».

–         Έκθεση βιβλίων ντόπιων συγγραφέων περιοχής Ελασσόνας και  Έκθεση Ζωγραφικής.

  • Παράσταση της χορευτικής ομάδας του Κέντρου Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης Ελασσόνας, στον Βαθύλακο Κοζάνης, στις 15 Ιουλίου 2016.
  • Δράσεις στον Όλυμπο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016, στις 30 Ιουλίου 2016, στον Όλυμπο και στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας. Αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων και προώθηση του « ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» και της «ΙΕΡΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ». Διοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν: το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας, ο Σύλλογος Φίλων του Ολύμπου και o Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Επαρχίας Ελασσόνας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε: ορειβασία στο Πάνθεον του Ολύμπου, πομπή στην οποία συμμετείχαν: ο κήρυκας, οι ιέρειες, οι ελανοδίκες, οι αρχαίοι οπλιτών και οι αθλητές. Ακολούθησαν οι αθλητικοί αγώνες με τα αρχαία Ολυμπιακά αγωνίσματα ενηλίκων και παίδων: Δρόμος σταδίου, Δρόμος Διαύλου, Δόλιχος Δρόμος, Πάλη, Δισκοβολία, Ρίψη Ακοντίου και Άλμα εις μήκος.
  • Συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του Κέντρου Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης Ελασσόνας στις εκδηλώσεις του 22ου Διεθνούς Μουσικού-Χορευτικού Πανηγυριού «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2016», που διοργάνωσε το Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων, στις 28 Αυγούστου 2016, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου.

Συνολικά, η Χορευτική ομάδα του Κέντρου Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης Ελασσόνας, κατά το έτος 2016, έκανε πέντε παραστάσεις,

  • Μουσική βραδιά, με τον τίτλο «ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» στις 18 Σεπτεμβρίου 2016, στη Μουσική σκηνή Ελασσόνας, με τον Βέρβερο τραγουδοποιό Yelas, από την Καβυλία της Αλγερίας, και το μουσικό ντουέτο των μουσικών Στέργιου Τάτσιου (τραγούδι) και Αλεξάνδρας Τσούκη (πιάνο), οι οποίοι παρουσίασαν τραγούδια από όλες τις χώρες της Μεσογείου στην ιδιαίτερη γλώσσα της κάθε μιας.

Φιλική συμμετοχή είχαν και οι μουσικοί: Νίκος Δημητριάδης, στη λύρα, και Γιώργος Κεσκίνης, στο νταούλι. Η ίδια συναυλία έγινε και στις 19 Σεπτεμβρίου 2016   στο   Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης, με την αφιλοκερδή προσφορά των καλλιτεχνών.

  • Ημερήσια εκδρομή στο Νυμφαίο όρος και στην Καστοριά, στις 6 Νοεμβρίου 2016.
  • «ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον σκηνοθέτη ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΚΟΒΑ…δύο χρόνια μετά…» στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Μητρόπολης Ελασσόνας, με ομιλητές τους κ.κ. Αποστόλη Βάλλα και Γιώργο Σαράτση και συντονιστή τον δρα Κώστα Σαχινίδη.. Συνολικά προβλήθηκαν τέσσερα ντοκυμαντέρ του αείμνηστου Γιάννη Προκόβα και ιδιαίτερα τα εξής: «Λιβάδι Ολύμπου, η πατρίδα του Γιωργάκη Ολύμπιου», «Η Κοιλάδα των Τεμπών», «Τσαριτσάνη» και «Το κρυφτό στην Ελασσόνα».
  • Λαϊκό γλέντι στην «ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ» στην Ελασσόνα, στις 10 Δεκεμβρίου 2016. Συμμετείχαν οι μουσικοί: Δημήτρης Μιχαλές, στο κλαρίνο, Νίκος Δημητριάδης, στη λύρα, Γιώργος Κεσκίνης, στο νταούλι, και Τιμόθεος Καλαϊτζίδης, στο τραγούδι.
  • Χριστουγεννιάτικη γιορτή στις 23 Δεκεμβρίου 2016, στην αίθουσα χορού, με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και χορούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ