ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 26ου Δ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Με μια επιστολή που περιλαμβάνει παράλογες απαιτήσεις που ουσιαστικά απορρίπτουν τη συνάντηση με το δήμαρχο Λαρισαίων απάντησε ο πρόεδρος του δ.σ. του συλλόγου γονέων του 26ου δ.σ. Λάρισας στην πρόσκληση του κ. Καλογιάννη για συνάντηση μαζί τους,  υποστηρίζοντας ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων 5 από τα 6 μέλη της διοίκησης.

Αυτό ουσιαστικά ακύρωσε την προσπάθεια της δημοτικής αρχής για να ενημερώσει το σύλλογο ενόψει της έναρξης των μαθημάτων των 43 προσφυγόπουλων στο σχολείο το απόγευμα της Τεταρτης.

Στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:

“Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Λαρισαίων, κ. Απόστολε Καλογιάννη, Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκλησή σας, με την οποία μας καλείτε σε συνάντηση για να συζητήσουμε το θέμα της φοίτησης των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας, μετά από την απόφαση που έλαβε ο σύλλογός μας στις 26/01/2017, την οποία έχετε λάβει γνώση.

Η απόφαση, σχετικά με την ανωτέρω πρόσκλησή σας, των έξι (6) από τα επτά (7) μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας (πλην της κας Ιωάννας Γκονέλα), εκφράζεται ως ακολούθως:

Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις ενέργειες του συλλόγου μας και με βάση την απόφαση που πάρθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των 187 γονέων που συμμετείχαν στην πρόσφατη έκτακτη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας (με ποσοστό 94.6%),

Αντιλαμβάνεστε ότι για να θεωρηθεί ουσιαστική η πρότασή σας αυτή, θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες αυτονόητες ενέργειες από εσάς.

Συγκεκριμένα,

  • Όπως ήδη γνωρίζετε, έχουν υπάρξει πλήθος συκοφαντικών δημοσιευμάτων εναντίον μας, πολλά από τα οποία αποδίδονται και σε εσάς (;), όπου είτε ευθέως είτε έμμεσα, συκοφαντούμαστε ως μία μικρή ακραία, ρατσιστική, φασιστική, κα. ομάδα γονέων στο σχολείο μας.
  • Όπως ήδη γνωρίζετε, έχει πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία στον σύλλογό μας, στις 11/12/2016, από το προηγούμενο Δ.Σ. του συλλόγου μας. Και σε αυτήν την περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία (επί 128 ψηφισάντων) αποφάσισε να μην γίνουν δεκτά για φοίτηση προσφυγόπουλα στο σχολείο μας προτού γίνει πραγματικός διάλογος για το ζήτημα και προτού δοθούν έγγραφες απαντήσεις και εγγυήσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς του συλλόγου μας, σχετικά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, θεωρούμε πως κάθε καλόπιστος άνθρωπος, σύλλογος, ένωση, αλλά και οι επίσημες αρχές του τόπου μας, δεν μπορούν να μας συκοφαντούν, διότι πιστεύουμε ότι:

  • Γνωρίζετε τις έννοιες του ακραίου, του ρατσιστή και του φασίστα, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα λεξικά της ελληνικής γλώσσας.
  • Γνωρίζετε, ότι ο σύλλογός μας έχει αναφέρει τη Διευθύντρια του σχολείου μας δύο (2) φορές στην υπηρεσία της, διότι, κατά την άποψή μας, η ίδια έχει διασπείρει ψευδείς ειδήσεις στα μέσα επικοινωνίας που μας συκοφαντούν.
  • Γνωρίζετε ότι στις 26/01/2017 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη και μοναδική σύσκεψη για το ζήτημα, με πρωτοβουλία του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Βούλγαρη. Όλη η συνάντηση ηχογραφήθηκε με συναίνεση των συμμετεχόντων σε αυτή, ώστε να μην έχουμε και πάλι νέες συκοφαντίες εναντίον μας. Σε αυτή τη συνάντηση, η Διευθύντρια του σχολείου μας αρνήθηκε να διαψεύσει τα συκοφαντικά προς εμάς δημοσιεύματα, με αποτέλεσμα να μην γίνει κανένας διάλογος για το ζήτημα.

Πιστεύουμε ότι για να εξασφαλιστούν τα ελάχιστα εχέγγυα για την πραγματοποίηση της προτεινόμενης από εσάς συνάντησης, ώστε αυτή να γίνει με όρους ισοτιμίας και δημοκρατίας,

πριν γίνει αυτή, θα θέλαμε, προστατεύοντας πρώτιστος το κύρος σας ως Δήμαρχος της πόλης μας, αλλά και εμάς, να απευθυνθείτε στα μέσα ενημέρωσης αναφέροντας τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή, όχι μόνο δεν είμαστε μικρή ακραία, ρατσιστική, ξενοφοβική, φασιστική, κα., ομάδα γονέων στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, αλλά τουναντίον, είμαστε ένας σύλλογος που λειτουργεί καθόλα δημοκρατικά και όχι με κραυγές και απειλές, συκοφαντώντας ανθρώπους με αντίθετες απόψεις, χωρίς κανένα στοιχείο. Ειδάλλως, θα θεωρήσουμε ότι τα υιοθετείτε, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για εμάς, είναι καθοριστικής σημασίας η προστασία, αφενός της τιμής και της υπόληψής μας και αφετέρου όλων των γονέων του συλλόγου μας.

Εάν λοιπόν είστε διατεθειμένος να πραγματοποιήσετε έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί μας, μέσα από τον οποίο θα απαντήσετε συγκεκριμένα για όλες τις ενστάσεις που έχουν τεθεί από τους γονείς αναφορικά με την φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο μας, αναλαμβάνοντας εγγράφως την ευθύνη, τότε με χαρά μπορούμε να προσέλθουμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί σας, έναν διάλογο που θα έχει αποτελέσματα και όχι ανακοινώσεις μονομερών αποφάσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρούμε ότι μας προτείνετε έναν προσχηματικό διάλογο για θέματα που ήδη έχετε αποφασίσει (έχει μοιραστεί την Παρασκευή 27/01/2017 στα παιδιά μας σχετική ενημερωτική επιστολή, υπογεγραμμένη από το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Βούλγαρη και τη Διευθύντρια του σχολείου μας, κα Σταγιάννη), αγνοώντας πλήρως τις αποφάσεις του συλλόγου μας για το ζήτημα, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη των πράξεών σας.

Πιστεύουμε, πως και εσείς εάν ήσασταν στη θέση μας, δεν θα αποδεχόσασταν τους άκρως συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς εναντίον μας (π.χ. μικρή ακραία, ρατσιστική, φασιστική ομάδα γονέων στο σχολείο μας), χαρακτηρισμοί που θίγουν την τιμή και την υπόληψη μας και θα λάβουν την πρέπουσα νομική απάντηση”.

Η δημοτική αρχή

Με αφορμή την απάντηση του συλλόγου σε ανακοίνωση του δήμου αναφέρονται τα παρακάτω:

“Αυτές τις ημέρες, βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη, οι διαδικασίες  ένταξης των προσφυγόπουλων της ανοικτής δομής φιλοξενίας Κουτσοχέρου, στις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, που λειτουργούν σε σχολεία της Λάρισας.

Ολη η σχετική διαδικασία σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και τις διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Ωστόσο και ενόψει της ένταξης 43 παιδιών προσφύγων στη Δομή Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, που θα λειτουργήσει στο 26ο Δημοτικό Σχολείο της Λάρισας και  τις σχετικές ανακοινώσεις, που έχουν αποσταλεί και στο Δήμο  από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ανέλαβε πρωτοβουλία και κάλεσε τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου σε συνάντηση στο γραφείο του, για σήμερα (Δευτέρα) το μεσημέρι. Μια ενέργεια που κινείται στο πλαίσιο του θεσμικού  ρόλου του δημάρχου αλλά αποσκοπεί και στην πληρέστερη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και της διαπαραταξιακής επιτροπής.

Πιστεύουμε πως μια τέτοια συνάντηση θα βοηθούσε, προκειμένου να διατυπωθούν με σαφήνεια τα ζητήματα που απασχολούν τους γονείς και στο βαθμό που χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις να απαντηθούν είτε διοικητικά, είτε επιστημονικά.

Πρώτιστο καθήκον της δημοτικής αρχής είναι η ηρεμία και η ομαλή λειτουργίας της πόλης. Οι αντιπαλότητες και οι ακραίες εκφράσεις που ακούστηκαν το προηγούμενη διάστημα δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση τόσο σοβαρών ζητημάτων.

Στην πρόσκλησή του δημάρχου, διαπιστώσαμε πως ο πρόεδρος του Συλλόγου με επιστολή του θέτει όρους και προϋποθέσεις που οδηγούν στην ακύρωση της συνάντησης. Ωστόσο, επιμένουμε ότι υπάρχει ανάγκη δημοκρατικού διαλόγου και αλληλοενημέρωσης. Αντιπαρερχόμαστε τέτοιες τοποθετήσεις και επειδή οι στιγμές απαιτούν αίσθημα ευθύνης και ξεκάθαρο λόγο, ο δήμαρχος Λαρισαίων απευθύνει εκ νέου ανοικτή πρόσκληση για συνάντηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή τη φορά τα μέλη του Συλλόγου θα ανταποκριθούν και μάλιστα άμεσα.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ