ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ Δ.Α. ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ Ο Π.ΣΑΡΧΩΣΗΣ

Σε ένα μικρό ακροατήριο από το οποίο απουσίαζαν οι παρατάξεις του πρώην δημάρχου Ν.Μαλάκου και η Δράση Πολιτών του Στ. Ροντούλη, ο δήμαρχος Τυρνάβου στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης παρουσίασε τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.

Ο κ. Σαρχώσης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως η συγκεκριμένη συνεδρία με θέμα τον απολογισμό της δράσης της δημοτικής αρχής πέρα από μια θεσμική υποχρέωση, είναι και μια πράξη ουσιαστικής δημοκρατίας, γιατί δίνεται η δυνατότητα στα πλαίσια μια «δημόσιας» συνεδρίασης, να πραγματοποιηθεί μια εποικοδομητική διαβούλευση και να τοποθετηθούν οι δημοτικές παρατάξεις, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων, καθώς και εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες.

Αναφέρθηκε επιγραμματικά στις βασικές στοχεύσεις που καθορίζουν και περιγράφουν την πολιτική και τις επιλογές της δημοτικής αρχής στην συγκεκριμένη περίοδο, οι οποίες είναι:

  • οργάνωση του Δήμου με στόχο έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που να ανταποκρίνεται στις αναγκαιότητες της περιοχής. Βελτιώνοντας τις υπηρεσίες προς τον πολίτη
  • υλοποίηση παρεμβάσεων για την συντήρηση και λειτουργία των υποδομών, προκειμένου να κρατηθεί το επίπεδο διαβίωσης σε ικανοποιητικό επίπεδο
  • σχεδιασμός και πραγμάτωση βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης για το Δήμο και την περιοχή, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το νέο ΕΣΠΑ

“Η χώρα, ο Δήμος, η περιοχής μας μπορούν να αλλάξουν και να ελπίσουν σ’ ένα καλύτερο μέλλον, δημιουργώντας ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά εκείνο που είναι βασικό τούτη την ώρα είναι να κρατηθούμε όρθιοι.

Με αυτές λοιπόν τις απόψεις και μ’ αυτούς τους στόχους πήραμε την πρώτη απόφαση. Οτι χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε μέσα από τις τακτικές χρηματοδοτήσεις του Δήμου, στο σύνολο της πενταετίας θα τα κατευθύνουμε στο να κρατηθούν όρθιες οι υποδομές μας, οι ανάγκες της ίδιας μας της ζωής, η καθημερινή μας λειτουργία.

Ξέρουμε ότι δεν φθάνουν ακόμα και γι’ αυτό, ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα, αλλά με ιεράρχηση και αξιολόγηση των αναγκών παρεμβαίνουμε από τη πρώτη μέρα, σε δρόμους και πεζοδρόμια, στην αγροτική οδοποιία και στους κοινόχρηστους χώρους, στα σχολεία και τις κτιριακές υποδομές, στους αθλητικούς χώρους και στους χώρους αναψυχής.

Μπορεί μια τέτοια απόφαση να φαίνεται ότι βλάπτει την εικόνα της Δημοτικής Αρχής, γιατί δεν εξαγγέλλει έργα. αλλά ένα είναι βέβαιο μ’ αυτά τα χρήματα ούτε έργα μπορούν ολοκληρωθούν, ούτε η ζωή μας πρέπει να υποθηκευθεΙ

Στη συνέχεια ξεκίνησε να μιλά για τις υπηρεσίες του Δήμου και ήταν πολύ καυστικός για τις προηγούμενες δημοτικές αρχές στο θέμα των οχημάτων του Δήμου και ιδιαίτερα των απορριμματοφόρων λέγοντας:

“Έχουμε σε κυκλοφορία απορριμματοφόρα 27 ετών, είκοσι και δεκαεπτά ετών. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, εκτός του ότι δεν μερίμνησαν για την ανανέωση του στόλου, δεν φρόντισαν ούτε να ανανεώσουν τις άδειες και να εγγράφουν τα οχήματα στο νέο Δήμο. χαρακτηριστικό ότι υπάρχει όχημα που είναι καταχωρημένο στην κοινότητα Αμπελώνα.

Σημαντικό όμως παράγοντα στο σχεδίασμό και στην αντιμετώπιση των ζητημάτων διαχείρισης των σχέσεων πολιτών με το Δήμο και τις προσφερόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες είναι η οργάνωση και ο καθορισμός των όρων που διέπουν αυτές τις σχέσεις. Αναρωτιέμαι έπρεπε να περάσουν είκοσι χρόνια που άλλαξαν εντελώς την πραγματικότητα για να λειτουργούμε με ένα σύγχρονο κανονισμό καθαριότητας”.

Κλείνοντας το θέμα της καθαριότητας και της σημασίας που του αποδίδει η δημοτική αρχή σημείωσε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μείζον ζήτημα στο άμεσο μέλλον και γι’αυτό σχεδίασε την μελλοντική διαχείριση εκπονώντας το «Τοπικό Σχέδιο Αποβλήτων Δήμου Τυρνάβου» ένα σχέδιο που περιγράφει – προδιαγράφει την διαχείριση των αποβλήτων από τη αποκομιδή έως την επεξεργασία με σκοπό την επανάκτηση υλικών και ενέργειας.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην υπηρεσία πρασίνου έθιξε την έλλειψη προσωπικού λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπήρχαν μέρες που οι προϊστάμενοι ήταν περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Παρά ταύτα όμως έγιναν παρεμβάσεις ουσίας και μόνιμου χαρακτήρα όπως τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος σε πολλά πάρκα, δημιουργία νέων χώρων πρασίνου κοπή επικίνδυνων δένδρων κ.λπ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των αδέσποτων ζώων λέγοντας πως η πρωτοπόρα- καινοτόμος δράση μαζικών στειρώσεων άνοιξε δρόμο για τη διαχείριση των αδέσποτων και τη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου.

Η αγροτική οδοποιία επίσης παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα και μάλιστα σε άλλη λογική με διαπλάτυνση των δρόμων αλλά και την εκπόνηση εργολαβίας για ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων.

Πολλές μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις έγιναν σε όλο το Δήμο με έργα όπως στα κοιμητήρια στα σχολεία στους κοινόχρηστους χώρους και όπου αλλού χρειάσθηκε.

Ο δήμαρχος επιτέθηκε στη προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία όπως υποστήριξε δεν άφησε καμία παρακαταθήκη σε μελέτες και έργα που θα μπορούσαν να συνεχιστούν.

Για το λόγο αυτό η Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες του Δήμου τρέχοντας καταρτίζουν και υποβάλουν μελέτες για πολλά έργα τα οποία πρέπει να υποστηριχθούν από χρηματοδοτικά εργαλεία. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη παράκαμψη Τυρνάβου στην υδροδότηση Βοτανοχωρίου σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης αλλά και σε έργα αστικών αναπλάσεων , αθλητικών και σχολικών εγκαταστάσεων.

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου ασκείται οργανωμένα με όρους πιστοποίησης των ωφελούμενων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όσων συμπολιτών μας την χρειάζονται πραγματικά Με περιοδικότητα και συστηματικά μοιράζονται τρόφιμα και άλλα είδη στους πολίτες σε όλες πς κοινωνικές δομές του Δήμου: Κοινωνικό παντοπωλείο, προγράμματα βοήθειας απόρων, αστέγων, κοινωνικό φαρμακείο αλλά και υπηρεσίες όπως στο κοινωνικό φροντιστήριο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην λειτουργία των σχολικών επιτροπών που κατάφεραν να διευθετήσουν και να διαχειριστούν τα οικονομικά των σχολείων έτσι ώστε να λειτουργούν χωρίς ελλείψεις και προβλήματα.

Στα δύσκολα ήμασταν εδώ είπε ο κ. Σαρχώσης. Σε δύο περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων αντιδράσαμε γρήγορα και επαναφέραμε τις υποδομές σε άριστη κατάσταση, αλλά και βοηθήσαμε στην προστασία του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου της περιοχής μας.

Με έμφαση αναφέρθηκε στην πολιτιστικά δράση του Δήμου λέγοντας πως “στο σύγχρονο κόσμο η σχέση πολιτισμού – κοινωνίας – πολιτικής είναι κυρίαρχη και η πολιτική στο πολιτισμό καλείται να διαχειριστεί πέρα απο την πολιτισμική κληρονομιά και τις τέχνες το σύνολο των πολιτισμικών πόρων που προκύπτουν από την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ζωή.

Στο τέλος ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σπς μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται στις επιχειρήσεις του Δήμου ΚΕΔΗΤ, ΔΕΣΠΤΑ και ΔΕΥΑΤ. Η ΔΕΥΑΤ για παράδειγμα ενέταξε στο νέο ΕΣΠΑ τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου Δίκτυα Ακαθάρτων Αμπελώνα προϋπολογισμού 8.100.000 ευρώ. Επίσης στο νέο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η συνέχιση του Βιολογικού Καθαρισμού Αμπελώνα προϋπολογισμού 813.000 ευρώ.

Τέλος δεν απέφυγε να αναφερθεί σπς αποχωρήσεις συναδέλφων από την παράταξη και τόνισε πως αυτό σποτελεί ένα πολιπκό γεγονός που πλήγωσε την παράταξη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αυτό το γεγονός που παράγεται από την κρίση,  επιδεινώνει περισσότερο τις επιπτώσεις της κρίσης σε τοπικό επίπεδο.

Κριτική

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στ. Χατζηκράχρη, για την οποία θα υπάρξει εκτενές ρεπορτάζ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ