ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΥΓΕΙΑΣ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών

Συμμετέχουμε στο «καραβάνι υγείας» με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ
 Τέρμα πια στις αυταπάτες, στη λογική της αναμονής και των ψεύτικων υποσχέσεων! Οργανώνουμε τώρα την πάλη μας ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Υγεία

Συνάδελφοι υγειονομικοί

Δεν μας αξίζει η μίζερη ζωή που ζούμε, οι άθλιες συνθήκες δουλειάς. Δεν μας αξίζουν όλα όσα ετοιμάζουν για εμάς και τα παιδιά μας.

Τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτυπώνονται και στον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για το 2017, ο οποίος δείχνει ξεκάθαρα από ποιους τα παίρνει η κυβέρνηση και σε ποιους τα δίνει. Ξεζουμίζει με αβάσταχτους φόρους και περικοπές το εισόδημα των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων, με επιπλέον περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και την ίδια ώρα δίνει νέες επιδοτήσεις και νέες προκλητικές φορολογικές απαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες που ζουν πλουσιοπάροχα από τον ιδρώτα των εργαζομένων.Η κοροϊδία δεν έχει όρια, όπως ακριβώς και τα αντιλαϊκά μέτρα, όσο η κερδοφορία των λίγων κάνει κουμάντο στη ζωή μας και στη χώρα μας.

Αλλά και στον κλάδο της Υγείας – Πρόνοιας αποτυπώνεται η βαθιά ταξική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Όσο βαθαίνει η εμπορευματοποίηση στην Υγεία, τόσο θα την πληρώνουν υγειονομικοί και ασθενείς.

Αυτή είναι η αιτία της άθλιας κατάστασης στην Υγεία και η ολοκλήρωση της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, που είναι σε εξέλιξη, θα οδηγήσει σε ένα εχθρικό, ακόμα πιο ταξικό υγειονομικό σύστημα για το λαό και τους εργαζόμενους.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για μία σειρά άθλιων καταστάσεων που ζούμε στο πετσί μας: υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων ΠΕΔΥ και κλινικών, ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, αύξηση των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα και, τέλος, εφαρμογή του «πλαφόν» στη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων.

Η πολιτική της συγκυβέρνησης για την Υγεία οικοδομείται πάνω σε ένα «μεγαλειώδες» ψέμα. Ότι δήθεν αν ολοκληρωθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει το 3° Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τα έτη 2017- 2018, θα έρθει η «δίκαιη ανάπτυξη» που θα έχει ως αποτέλεσμα και την ουσιαστική βελτίωση των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ανάπτυξη σε ποια βάση; Νοσοκομεία και Κ.Υ. που να λειτουργούν σε επιχειρηματική βάση και να πωλούν υπηρεσίες υγείας σε ασφαλιστικά ταμεία, σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ΠΦΥ με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση για το 2017, προσωπικό που θα μπαίνει να εργαστεί στα νοσοκομεία για λίγο με μειωμένα δικαιώματα και μετά θα πετιέται πάλι στην ανεργία. Νοσοκομεία που μένουν κλειστά τμήματα, χειρουργεία,  κρεβάτια σε ΜΕΘ.

Με μαθηματική ακρίβεια συντηρείται, εδραιώνεται και χειροτερεύει η άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε οι υγειονομικοί και ο λαός σε όλη την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, στα 5 Νοσοκομεία, Κ.Υ., στα ΠΕΔΥ, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συνάδελφοι, υγειονομικοί μην τους πιστεύεις!

Η Υγεία που θέλουν αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό και στο νέο κανονισμό παροχών που ετοιμάζουν με νέες περικοπές.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κάνει το μαύρο άσπρο όσον αφορά τις προσλήψεις. Το ελάχιστο προσωπικό που προστίθεται στους υπηρετούντες είτε αντικαθιστά ένα πολύ μικρό μέρος του μόνιμου προσωπικού που συνταξιοδοτείται, είτε αντικαθιστά επικουρικούς που απολύονται. Χαρακτηριστικά, μόνο το 2015 αποχώρησαν 2.750 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν 593 μόνιμοι υπάλληλοι.

Το σύστημα Υγείας δεν καταρρέει λοιπόν, αλλά εντάσσεται ακόμα περισσότερο στις ανάγκες της οικονομίας των καπιταλιστών, μιας οικονομίας που αντιμετωπίζει την υγεία, την πρόνοια σαν εμπόρευμα για τη συσσώρευση κέρδους.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τις 4.000 προσλήψεις προσωπικού,  έχουν να κάνουν με τη μαζική είσοδο φτηνού ευέλικτου προσωρινού προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Έ., κόντρα στην ανάγκη για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Έχουν να κάνουν με το ότι το κράτος δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ, αλλά θα καλύψει τη μισθοδοσία τους ο ΟΑΕΔ.

Ξέρουμε καλά κάτω από τι δύσκολους όρους θα προσπαθήσει το υπάρχον τσακισμένο υγειονομικό προσωπικό να βοηθήσει στην προσαρμογή των συναδέλφων μας, που μέχρι να προσαρμοστούν, θα δουν την πόρτα της εξόδου!

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Με αυτές τις εξελίξεις και την πολιτική που τις δημιουργεί και τις αναπαράγει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ  λένε για κατάρρευση του ΕΣΥ, ενώ η κυβέρνηση υλοποιεί την ανάπτυξη του Συστήματος Υγείας υλοποιώντας κατευθύνσεις της Ε.Έ.

Η στάση της με τις κινηματικές πρωτοβουλίες γίνονται  όχι για τις ανάγκες των εργαζομένων και των ασθενών, ούτε και για να απαιτήσει η ομοσπονδία τις σύγχρονες ανάγκες μας, αλλά για να ενισχυθούν τα αστικά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.  Αυτά που ζούμε τώρα είναι τα μνημόνια που στήριξε η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ  και λέγανε ότι ¨θα πάρουμε κι αυξήσεις με το ενιαίο μισθολόγιο¨. Γι αυτό δε τους νοιάζει πόσα Δ.Σ. σωματείων συνεδρίασαν, ή πως λειτουργούν, πόσες Γεν. Συν. και με πόσους εργαζόμενους γίνονται πριν από κάθε πανεργατική ή πανυγειονομική απεργία.Ότι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ κάνει τώρα η πλειοψηφία της ομοσπονδίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Η λειτουργία της ομοσπονδίας, αντανακλά την αντίληψη που έχουν για το κίνημα.  Αυτό είναι ισχυροποίηση του κινήματος; Σωματεία χωρίς να έχουν μέλη τους εκατοντάδες συμβασιούχους που δουλεύουν στον κλάδο είναι ισχυροποίηση του κινήματος;

Συνάδελφοι,  νέοι αγώνες είναι μπροστά μας! Η δικαιολογημένη αγανάκτησή σου είναι ανάγκη τώρα να στραφεί ενάντια σε αυτούς που σου μαυρίζουν τη ζωή.

Και η μόνη απάντηση των υγειονομικών πρέπει να είναι αγώνας διαρκείας για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Ο κοινός αγώνας υγειονομικών με το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να διεκδικεί τίποτα λιγότερο από αυτό!

Όλοι μαζί στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών, αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών!

ΔΕΝ  ΤΟΥΣ  ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ  ΠΙΑ !!!

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ

Διεκδικούμε:

  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη Υγεία – Πρόνοια, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων. Αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις. Σύγχρονα δικαιώματα.
  • Επαναλειτουργία, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, των δημόσιων μονάδων(κλινικές, ιατρεία ΠΕΔΥ, Κ.Υγείας) που έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων. Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.
  • Κάτω τα χέρια από το ανθυγιεινό επίδομα. Ένταξη στα Βαρέα – Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ