ΠΕΡΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Ανακοίνωση της Δράσης Πολιτών με ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή

Επειδή κάποιοι «γνωστοί ανεύθυνοι» προσπαθούν, με «στημένα» δημοσιεύματα, να σπεκουλάρουν γύρω από το ζήτημα της «έλευσης» του φυσικού αερίου στον Τύρναβο, παρακαλούμε θερμά να δημοσιοποιηθούν ορισμένα καίρια ερωτήματα που τίθενται για το εν λόγω ζήτημα από τη δημοτική παράταξη «Δράση Πολιτών».

Υπογραμμίζουμε, μάλιστα, το γεγονός ότι τα ερωτήματα αυτά ετέθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον επικεφαλής της παράταξής μας Στέλιο Ροντούλη, χωρίς δυστυχώς να δοθούν οι δέουσες απαντήσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Ερώτημα Πρώτο: Το φυσικό αέριο του Τυρνάβου θα συνδέεται με το κύριο δίκτυο του φυσικού αερίου; Η απάντηση είναι όχι. Απλώς, θα υπάρξουν κάποιες δεξαμενές, τροφοδοτούμενες με συμπιεσμένο αέριο, και μια γραμμή, περίπου 6 χλμ., που θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα σημεία.

Ερώτημα Δεύτερο: Σε ποιο τεμάχιο γης θα τοποθετηθούν οι εν λόγω δεξαμενές; Το τεμάχιο αυτό θα εκποιηθεί ή θα εκμισθωθεί από την εταιρεία του φυσικού αερίου και έναντι ποιου τιμήματος; Ακόμη περιμένουμε απαντήσεις.

Ερώτημα Τρίτο: Πλην κάποιων προεπιλεγμένων σημείων, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η γραμμή του φ. α. θα εξυπηρετεί και την ευρεία κατανάλωση; Προφανώς η απάντηση είναι όχι, διότι, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, στο όλο εγχείρημα θα επικρατούσε η λογική της διασύνδεσης με το κύριο δίκτυο του φ. α. και όχι η λογική των δεξαμενών.

Ερώτημα Τέταρτο: Σε περίπτωση που κάποιος δημότης θελήσει να συνδεθεί, έστω με τη σχεδιαζόμενη γραμμή φ. α., ποιος θα κληθεί να καταβάλλει το κόστος και σε ποιο ύψος θα ανέρχεται αυτό; Προφανώς ο δημότης θα αναγκασθεί να πληρώσει ένα υπέρογκο κόστος σύνδεσης, όταν σε άλλους δήμους το φ. α. περνά μπροστά από την πόρτα των πολιτών με ένα ελάχιστο ανεκτό κόστος σύνδεσης. Γιατί το γεγονός αυτό τεχνηέντως αποκρύπτεται από τους δημότες του Τυρνάβου;

Ερώτημα Πέμπτο: Γιατί η δημοτική αρχή του Τυρνάβου δεν πίεσε προς την κατεύθυνση ολοκληρωμένου δικτύου παροχής φ. α., τη στιγμή μάλιστα που το δίκτυο της Λάρισας είναι αρκετά κοντά και θα μπορούσε να επεκταθεί επί ομαλού εδάφους, και αρκέστηκε στη λογική των δεξαμενών και της μιας γραμμής φ. α.; Επίσης, αναμένουμε απάντηση.

Εν κατακλείδι, η «Δράση Πολιτών» δηλώνει ότι δεν θα ανεχτεί παιχνίδια κερδοσκοπίας στην πλάτη των Τυρναβιτών. Στο δικό μας προεκλογικό πρόγραμμα είχαμε προτείνει μια εντελώς διαφορετική οπτική των πραγμάτων: εμείς σχεδιάζαμε την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου δικτύου φ. α., που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ένα ελάχιστο κόστος σύνδεσης κάθε ενδιαφερόμενο νοικοκυριό και κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση. Δεν σχεδιάζαμε δεξαμενές, μια γραμμή και προεπιλεγμένα σημεία παροχής φ. α. Εμείς θέλαμε να γίνει το φ. α. κτήμα της καθημερινότητας όλων των δημοτών.

Τώρα, όμως, που τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν το λάθος δρόμο, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε πως οι επιλογές της σημερινής δημοτικής αρχής δεν θα υποθηκεύσουν το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας και θα αγωνισθούμε για να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτή είναι η φιλοδοξία της σημερινής μας δημόσιας παρέμβασης, ευχόμενοι να πυροδοτηθούν γόνιμοι προβληματισμοί και συζητήσεις στην τοπική κοινωνία για το θέμα του φυσικού αερίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ