ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλελέρ και η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα «Ανάρτηση δασικών χαρτών, προβλήματα και λύσεις».

Στην εναρκτήρια εισήγησή του ο Αχιλλέας Βαρδακούλης, πρόεδρος του  ΔΣ Δήμου Κιλελέρ ανέφερε τα εξής:

«Ο Δήμος Κιλελέρ, ο μεγαλύτερος αγροτικός Δήμος της Ελλάδος, και η αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης αφουγκραζόμενοι την έκδηλη ανησυχία και αγωνία των δημοτών – αγροτών διοργάνωσε τη σημερινή εκδήλωση με θέμα «Ανάρτηση δασικών χαρτών, προβλήματα και λύσεις» για την πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους.

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι στην εποχή της πληροφόρησης η σωστή ενημέρωση  αποτελεί κινητήρια δύναμη. Υπ’ αυτό το πρίσμα έγινε η επιλογή των ομιλητών οι οποίοι ως εκπρόσωποι των άμεσα εμπλεκόμενων  κλάδων με την επιστημονική τους γνώση και κατάρτιση θα αναλύσουν ενδελεχώς τα όρια του ανακύψαντος ζητήματος του Νόμου 4389/2016 αναφορικά με τη θεώρηση και κύρωση των δασικών χαρτών.

Η θεωρία αναφέρει ότι η κατανόηση οποιουδήποτε προβλήματος αποτελεί το πρώτο βήμα και πολλές φορές το πιο σημαντικό και ουσιώδες για την επίλυση του. Με γνώμονα αυτήν την παραδοχή ευελπιστούμε ότι η σημερινή εκδήλωση θα θέσει τα ακριβή πλαίσια του «προβλήματος», θα αναδείξει δηλαδή τις όποιες παθογένειες και λάθη του νομοθετήματος, έτσι ώστε να εξαχθούν γόνιμοι προβληματισμοί και ασφαλή συμπεράσματα τα οποία θα διαβιβαστούν στους συναρμόδιους φορείς, στην κεντρική εξουσία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Κινήσεις που θα έχουν ως  στόχο την απαλοιφή αστοχιών του Νόμου και την αποκατάσταση των υφιστάμενων προβλημάτων και αδικιών σε βάρος μεγάλης μερίδας του κοινωνικού συνόλου».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εισηγήθηκαν οι:

Νικόλαος Καρδούλας – τοπογράφος μηχανικός , τέως στέλεχος της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού

Φίλιππος Ωραιόπουλος – δασολόγος εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, Διεύθυνση Δασών

Χρήστος Κουτάκος – χωροτάκτης μηχανικός, εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θεσσαλίας

Ρήγας Γιοβανόπουλος – εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ

Γιώργος Νούτσιας – δικηγόρος, εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου

Αντιγόνη Σδούγκα – προϊσταμένη του κτηματολογικού γραφείου – υποθηκοφυλακείου Λάρισας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος. Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με το κοινό της εκδήλωσης.

Ο Χρ.Κέλλας

«Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούμενης γης και βοσκοτόπια, χαρακτηρίζονται δασικές, με αποτέλεσμα αγρότες και κτηνοτρόφοι να κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά και να επιστρέψουν ποσά που έλαβαν στο παρελθόν».

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα, στην ημερίδα για τους δασικούς χάρτες που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλελέρ.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την βαθιά θλίψη του, για τον ξαφνικό χαμό του συναδέλφου βουλευτή Ν. Βοιωτίας, Βαγγέλη Μπασιάκου, εξάροντας το σημαντικό έργο, το ήθος και την προσφορά του στον τόπο.

Στη συνέχεια, αναφορικά με το θέμα της ημερίδας, τόνισε πως “η κατάρτιση των δασικών χαρτών αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό έργο και συγχρόνως απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο στην υπηρεσία του κρατικού μηχανισμού”.

«H προχειρότητα όμως, η έλλειψη σχεδιασμού και η ανικανότητα της σημερινής Κυβέρνησης, προκαλεί αναστάτωση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, που βλέπουν τις περιουσίες τους να τίθενται εν αμφιβόλλω, οδηγούνται  σε απίστευτη ταλαιπωρία και αναγκάζονται για μια ακόμη φορά να βάλουν ξανά, βαθιά το χέρι στην τσέπη», επεσήμανε ο Λαρισαίος βουλευτής.

Ο κ. Κέλλας, αναφερόμενος στις αλυσιδωτές συνέπειες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δήλωσε:

«Πέρα από τους κινδύνους για τις κοινοτικές επιδοτήσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους που προανέφερα, υπάρχει κίνδυνος για επικοιστικές   αλλά και λοιπές εκτάσεις, κληροτεμάχια που δόθηκαν από το ελληνικό κράτος για αστικές ανάγκες, εκτάσεις αναδασμών, βιομηχανίες και επενδύσεις που έγιναν μέσω και του αναπτυξιακού νόμου και τώρα χαρακτηρίζονται  δασικές.

Ακόμη η οικονομική δραστηριότητα στις επίδικες περιοχές έχει παγώσει. Οικοδομικές άδειες, συμβόλαια αγοραπωλησίας, αλλά και Δημόσια Έργα, σταμάτησαν, ζημιώνοντας πρωτίστως το ίδιο το Δημόσιο».

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, μέσα από την τοποθέτησή του, τόνισε ότι το αρμόδιο Υπουργείο είναι αναγκαίο να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

 

Να αποσύρει τους δασικούς χάρτες και να υπάρξει διαβούλευση με φορείς και πολίτες, ώστε να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις.

Να διενεργηθούν αυτοψίες σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και με τμήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που διαθέτει το χαρτογραφικό σύστημα, ώστε να μην κινδυνεύσει ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων.

Μέχρι το τέλος του έτους 2019 για το οποίο υπάρχει η υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών να ανασταλεί η επιβολή και είσπραξη προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Επιστροφή του παραβόλου σε όλες τις υποθέσεις που θα δικαιωθούν από τις αρμόδιες              επιτροπές.

Παράταση στις προθεσμίες, ώστε και οι αρμόδιες Υπηρεσίες να “ανασάνουν”.

 

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ο Λαρισαίος πολιτικός, σε διάστημα λίγων ημερών, υπέγραψε δεύτερη σχετική με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ερώτηση, με την οποία βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητούν ενημέρωση αναφορικά με τον σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, καθώς και την πρόθεσή του, να υιοθετήσει τεκμηριωμένες προτάσεις για τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος.

Πιο συγκεκριμένα, προσθήκες στο άρθρο 15 του 3889/2010 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με το άρθρο 153 του Ν4389/2016, που θα προβλέπουν:

α. Για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως άλλης μορφής στον παλαιότερο χρόνο αεροφωτογράφησης και άλλης μορφής σήμερα και βρίσκονται εντός του περιγράμματος ευρύτερης έκτασης, που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα με αντίστοιχη πράξη της διοίκησης, επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ατελώς, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον για τις εκτάσεις αυτές. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται από τις Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων του άρθρου 18 του παρόντος, ώστε να τροποποιηθούν ή να ανακληθούν οι πράξεις αυτές κατά το μέρος που συμπεριέλαβαν τις εκτάσεις αυτές.

β. Για τις εκτάσεις της παρ. 5 του άρθρου 47α, καθώς και για τις εκτάσεις της παρ.1 του άρθρου 47β του Ν998/1979, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ατελώς. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται από τις Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων του άρθρου 18 του παρόντος προκειμένου να αποδοθεί η νόμιμη αλλαγή χρήσης και η μη υπαγωγή των εκτάσεων αυτών στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ