ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

 

Με συμμετοχή μικρών και μεγάλων, σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης Ζωγραφικής-Κεραμικής των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του Ελευθέρου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα για τα 30 χρόνια λειτουργίας του,

την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μία έκθεση που παρουσιάζει τη δημιουργική συγκομιδή τριάντα χρόνων του Εργαστηρίου, με αντιπροσωπευτικά έργα παιδιών που πέρασαν από αυτό από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Τη βραδιά των εγκαινίων άνοιξε η κ. Μαρίνα Παπουτσή, υπάλληλος του Ελευθέρου Εργαστηρίου, παρουσιάζοντας τη διαδρομή του Εργαστηρίου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Η ιδιαίτερη αναφορά στο πλήθος των αναρίθμητων παιδιών που μαθήτευσαν, σε όλους τους δασκάλους που, από το 1986 μέχρι σήμερα δίδαξαν στο Εργαστήριο, και στο γεγονός ότι παλιοί μαθητές ακόμη έγιναν αργότερα δάσκαλοι σε αυτό, καταδεικνύει ότι στο Ελεύθερο Εργαστήριο γίνεται μια δουλειά που διαρκεί, ανθίζει και εξελίσσεται.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου, Αντιπρόεδρος της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ., η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης αυτής. «Είναι μια σημαντική μέρα, διότι μέσα από αυτή την αναδρομική έκθεση παρουσιάζεται διαχρονικά το έργο που παράγεται στα Εργαστήρια», σημείωσε. Ακόμη, μίλησε για τους μαθητές, τους πιο σημαντικούς «πρωταγωνιστές» του Εργαστηρίου, οι οποίοι δίνουν σε αυτό νόημα και ζωή, αλλά και για τους καθηγητές, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στη λειτουργία και ανάπτυξή του. Τελειώνοντας, ευχαρίστησε τους γονείς για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο Εργαστήρι της Πινακοθήκης σχετικά με την εικαστική εκπαίδευση και αισθητική καλλιέργεια των παιδιών τους.

Έπειτα, η κ. Ίρις Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης, παρουσίασε το σκεπτικό της αναδρομικής έκθεσης. «Μέσα από τα έργα παρουσιάζεται η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης και της εμπειρικής αφήγησης των παιδιών με όχημα την τέχνη», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μέσα από αυτά μπορούμε να γευτούμε τη διηνεκή περιπέτεια στην τέχνη, που προσφέρει το Ελεύθερο Εργαστήρι εδώ και τριάντα χρόνια, παρέχοντας πολυσχιδή εικαστική εκπαίδευση και εκφραστικές διεξόδους στα παιδιά της Λάρισας και της θεσσαλικής γης», συμπλήρωσε ακόμη. Τέλος, ανάφερε για την έκθεση: «Τα έργα παρουσιάζουν μια θαυμαστή εννοιολογική ωριμότητα και μια αξιοζήλευτη εικαστική αυτοτέλεια με σπάνια ποιότητα και ανεξάντλητες δυνατότητες θέασης και ερμηνείας».

Τέλος, η κ. Αναστασία Γιαλαμά, η παλιότερη δασκάλα του Εργαστηρίου, μίλησε για την εμπειρία της διδασκαλίας των καθηγητών στο Εργαστήρι, αναφερόμενη σε μια διαδρομή μέχρι σήμερα πλούσια, ανθεκτική και συγκινητική.

Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος κ. Ψάρρα έδωσε στη μαθήτρια του Ελευθέρου Εργαστηρίου Γεωργία-Αναστασία Δόλγυρα, μαθήτρια του 8ου Γυμνασίου, η οποία κέρδισε το 1ο βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό εκπροσωπώντας το σχολείο της, ως αναμνηστικό δώρο της επιτυχίας αυτής, τον κατάλογο της Συλλογής Κατσίγρα και μία αναπαραγωγή έργου της Συλλογής.

Ακολούθησε ξενάγηση στα έργα της έκθεσης από την επιμελήτρια κ. Ί. Κρητικού.

Τη βραδιά των εγκαινίων πλαισίωσαν οι λιλιπούτειοι μαθητές του μουσικού εργαστηρίου «Νότες με Χρώμα», αποδίδοντας τραγούδια με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Στα εγκαίνια, τέλος, πραγματοποιήθηκε συλλογή σχολικών ειδών για τα προσφυγόπουλα στο πλαίσιο του προγράμματος Αλληλεγγύης που υλοποιεί η Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Μαρτίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ