ΤΙΣ ΤΡΑΝΕΣ ΤΣ’ ΑΠΟΚΡΙΕΣ… ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

 Την Τρανή, μπρε, μπρε, μπρε, την Tρανή την Aπουκριά / την Tρανή την Aπουκριά π’ απουκρεύουν τα φαϊά

Στη Λάρισα δεν έχουμε Καρνάβαλο και παρέλαση με άρματα, αλλά έχουμε θιάσους μεταμφιεσμένων, τα περίφημα μπουλούκια, που τα συνοδεύουν μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά και ξεσηκώνουν την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σκορπώντας κέφι και χαρά!

Με μπουλούκια θα γιορταστούν και οι φετινές Αποκριές στην πόλη της Λάρισας.

Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (25 Φεβρουαρίου) θα αναβιώσουν τα «μπουλούκια» καρναβαλιστών, εκδήλωση που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Το δρώμενο διοργανώνουν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων. Συμμετέχουν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος, η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, o Μ.Ε.Σ. Αβέρωφ «ο Θετταλός», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή», ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας και ο Σύλλογος Αργιθεατών Ν. Λάρισας «Ο Άγιος Νικόλαος».

Τα μπουλούκια θα πορευτούν στο κέντρο της πόλης συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα στα πρότυπα παλιότερων λαϊκών εθίμων.

Ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία – γειτονιές, τραγουδώντας και χορεύοντας, θα κάνουν μια εικοσάλεπτη στάση στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία όπου θα στηθεί μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.

Τα μπουλούκια, μέχρι να φτάσουν στην Κεντρική πλατεία στη 1:30 το μεσημέρι, όπου θα ενωθούν με τον κόσμο και θα στηθεί μεγάλο γλέντι, στις στάσεις που θα κάνουν σε πεζόδρομους και πλατείες, θα παρουσιάσουν χορούς και αναπαραστατικά έθιμα (η απαγωγή της νύφης, γαϊτανάκι, καμήλα κλπ).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Μικρασιάτες και Βούναινα στις 11:30 π.μ. από την οδό Πανός, στις 12 μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη 1:30 στην Κεντρική πλατεία.

Φιλιππούπολη και Αβέρωφ στις 11:30 π.μ. από το Αρχαίο Θέατρο, στις 12:20 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη 1:30 στην Κεντρική πλατεία.

Πόντιοι –Αργιθεάτες στις 11:30 π.μ. από το Μπεζεστένι, στις 12:40 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη 1:30 στην Κεντρική πλατεία.

Χορίαμβος στις 11:30 π.μ. από την οδό Γαληνού, στη 1 στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη 1:30 στην Κεντρική πλατεία.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ