ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 στην Λάρισα, η επιμορφωτική ημερίδα, που διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής κ. Λαπούσης Γεώργιος, με θέμα: «Η Πετοσφαίριση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – Σύγχρονος τρόπος διδασκαλίας της βασικής τεχνικής και τακτικής του αθλήματος»

Το πρακτικό μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε από τον κ. Φίνο Σπυρίδωνα, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, επί 15ετια διδάξαντα στο ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, προπονητή πετοσφαίρισης, επιμορφωτή σε σεμινάρια πετοσφαίρισης για προπονητές και για μαθητές στο Κλειστό Γυμναστήριο του 1ου Λυκείου Λάρισας.  Με την συμμετοχή των καθηγητών Φυσικής Αγωγής και με έμφαση στην βιωματική μάθηση, η οποία σε συνδυασμό με την εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας, αναλύθηκαν στην πράξη τρόποι διδασκαλίας που αφορούσαν το διδασκόμενο μάθημα της πετοσφαίρισης στο σχολείο.

Ο κ. Φίνος Σπυρίδωνας τόνισε με έμφαση ότι τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματική διδασκαλία αφορούν κυρίως σε δεξιότητες τις οποίες μπορεί να μάθει ένας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται ως δείγμα ικανότητας αλλά ως δυνατότητα προσωπικής βελτίωσης, ενώ τελικά η επαγγελματική ανάπτυξη έρχεται με τα χρόνια και με την πείρα που αποκομίζει ο εκπαιδευτικός. Επίσης τόνισε ότι οι ΚΦΑ θα πρέπει να θεωρούν πρωταρχικό σημείο ικανοποίησης από την δουλεία τους, τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών τους, ενώ τέλος η ευχαρίστηση που πηγάζει από την επίτευξη τους είναι η πιο σημαντική ανταμοιβή για την δουλεία τους.

Κατόπιν με την συμμετοχή των καθηγητών στον χώρο του γηπέδου και με βιωματικό – πρακτικό τρόπο παρουσιάστηκαν τα επιμέρους στοιχεία του περιεχομένου της πετοσφαίρισης, τα οποία ήταν η βασική στάση (ετοιμότητας), οι μετακινήσεις (μπρος, πίσω, πλάγια), οι πάσες (πάσα με δάχτυλα, πάσα με πήχεις, μανσέτα), το σερβίς (σερβίς από κάτω, ή από πάνω τύπου τένις), το επιθετικό χτύπημα (φορά, πάτημα, άλμα, κτύπημα, προσγείωση), το μπλοκ (μπλοκ, μετακίνηση για μπλοκ), συνδυασμούς των παραπάνω δεξιοτήτων, και παιγνίδια σε μικρά γήπεδα με τροποποιημένους κανόνες

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ