Ο EDWARD BROWN ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ (1669)

Edward Brown ,Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία

ΓΡΑΦΕΙ Η Κωνσταντινιά Πατσή*

Ο Άγγλος γιατρός Edward Brown[1] το καλοκαίρι του 1669 επισκέφτηκε τον Τύρναβο, για τον οποίο γράφει τα εξής:«Είναι μία θεσσαλική πόλη πολύ μεγάλη και πολύ ευχάριστη . .. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοί­κων είναι Χριστιανοί. Υπάρχου ν 3 τεμένη και 18 εκκλησίες για  τους Έλληνες, από τις οποίες οι κυριότερες είναι:

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Ιωάννου, ο ναός του Αγίου Δημητρίου, ο ναός των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, ο της γεννήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Ηλία, πολύ κοντά στον οποίο υπάρ­χει ένα μοναστήρι, ο ναός του Αγίου Αναστασίου, των Δώδεκα Αποστόλων, του Αγίου Νικολάου (με ένα ακόμη μοναστήρι) και ο  ναός του Αγίου Αντωνίου του Ερημίτου.

Στις σημειώσεις του  διαβάζουμε και μια σύντομη μνεία στον Δημήτριο, Έλληνα έμπορο  από τον Τύρναβο, στο πρόσωπο του οποίου νόμισε ότι διέκρινε  το εύθυμο πνεύμα και τον χαρακτήρα των αρχαίων Ελλήνων. Αναφέρει ότι τους φίλεψε πολλές φορές στο σπίτι του με μεγάλη γενναιοδωρία και πολλά δείγματα φιλίας, παροτρύνοντας τους να του φέρονται με οικειότητα και να διασκεδάσουν σαν να βρίσκονταν στην πατρίδα τους. Τους  έφερε, ως ένδειξη πολύ μεγάλης εύνοιας, τις δύο θυγα­τέρες του, για να τους ευχηθούν «καλημέρα» και πήραν το θάρρος να τις χαιρετίσουν, όπως κάνουν στη Γαλλία, την Ολλανδία και την ’Αγγλία. Ήταν πλουσιότατα ντυμένες με τις τοπικές ενδυμασίες τους. Είχαν μαλλιά σγουρά, που τα άφηναν να κρέμονται πίσω από την πλάτη τους. Τα παπούτσια και τα πασούμια τους  ήταν ζωγραφισμένα και είχαν βάψει τα νύχια των κόκ­κινα με κινά »

Πηγές

[1] BROWN, Edward. A brief account of some travels in Hungaria, Servia, Bulgaria, Macedonia, Thessaly, Austria, Styria, Carinthia, Carniola, and Friuli. As also some observations on the gold, silver, copper, quick-silver mines, baths, and mineral waters in those parts, with the figures of some habits and remarkable places, by Edward Brown M. D., of the Collage of London, Fellow of the R. Society, and Physician in Ordinary to His Majesty, London, T. R. for Benj. Tooke, 1673.

Γεωργίου Παυλίδη, Εντυπώσεις παλαιών περιηγητών από την Θεσσαλίας.

* Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι Διευθύντρια του ΓΕ.Λ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ