ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον απολογισμό του περιφερειάρχη

Προσκληθήκαμε στην  «ειδική» συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τον Απολογισμό Δράσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επιλέξαμε να μην πάρουμε μέρος αφού εκτιμούμε πως η συνεδρίαση  αυτή εντάσσεται στη μόνιμη προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να υποστηρίξει  προπαγανδιστικά την πολιτική που εφαρμόζει όλο αυτό το διάστημα.

Πολιτική που αποτελεί απαρέγκλιτη εξειδίκευση των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Προφανώς οι ενστάσεις μας  δεν έχουν να κάνουν με τις εισηγήσεις των διευθύνσεων  που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά στην παντελή απουσία των κυβερνητικών ευθυνών για όσα υφίστανται οι εργατικές λαϊκές οικογένειες από τις πολιτικές υπεράσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Επί του απολογισμού θέλουμε να σημειώσουμε πως τα έργα που έγιναν και οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν ήταν πολύ μακριά και πίσω από τις ανάγκες του λαού. Όσα έγιναν, έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν. Ενώ μερικά από αυτά, όπως διαφημιστικές καμπάνιες, ορισμένες μελέτες για έργα βιτρίνας και κινήσεις εντυπωσιασμού, έγιναν μόνο για λόγους προβολής

Η χρηματοδότηση, όπως προκύπτει από το απολογιστικό κείμενο, ήταν μικρή και ανεπαρκής, παρουσιάζοντας σαφώς πτωτική τάση, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και σε συνθήκες αυξημένων αναγκών των Θεσσαλών. Βεβαίως  οφείλεται  στην περιοριστική πολιτική που ασκούσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των δανειστών. Δεν στηρίχθηκαν στις ιεραρχημένες λαϊκές ανάγκες. πχ δεν είδαμε να χρηματοδοτούνται έργα αντισεισμικής θωράκισης λες και δεν έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα στη Θεσσαλία Αλλά είναι γνωστό πως οι κατευθύνσεις της ΕΕ δεν θεωρούν επιλέξιμα τέτοιου είδους έργα.

Το γεγονός ότι δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για την νέα ΚΑΠ 2014-2020, τους περιορισμούς στην παραγωγή από την ΕΕ και τα άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα,   δείχνει πως η πολιτική που ακολουθείται από την περιφερειακή αρχή παρά τις κατά καιρούς έκφραση συμπαράστασης στην αγωνιζόμενη αγροτιά, είναι η  ίδια πολιτική του ξεκληρίσματος των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Είναι προφανές πως σαν Λαϊκή Συσπείρωση δεν έχουμε ούτε το ίδιο όραμα ούτε ακολουθούμε την ίδια πολιτική με τη διοίκηση της Περιφέρειας. Εξάλλου με τις παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, διεκδικήσαμε να σταματήσει η εφαρμογή πολιτικών που έχουν δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλίας όπως η απουσία  αγροτικών υποδομών, η συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, οι ελλείψεις στην υγεία και την πρόνοια, στην εκπαίδευση κλπ. Με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που διαθέτουμε κάνουμε ότι μπορούμε για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση και να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα ανατρέψουν την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας την οποία υποστηρίζει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στη βάση αυτής της αντίληψης προβάλλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο άμεσων στόχων    πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντούν στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να διεκδικήσουν:

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της περιφέρειας και των δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, κατάργησή του στα είδη πρώτης ανάγκης.

Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης-μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι).

Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών και αθλητικών αναγκών.

 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

Μπούτας Βαγγέλης

Χαλάτσης Αστέρης

Λούμας Γιώργος

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ