ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ CETA ΕΕ-ΚΑΝΑΔΑ

Ανακοίνωση της οργάνωσης Λάρισας της Λαϊκής Ενότητας

Στη βόρεια είσοδο της Λάρισας το κουφάρι του εργοστασίου της άλλοτε κραταιάς ΕΒΖ στέκει ως μνημείο προς τους  νεώτερους  και τους διερχόμενους υπενθυμίζοντας τους την ζημιά που έκανε η ΕΕ στην αγροτική παράγωγη της χώρας μας επί των ημερών Καραμανλή του νεώτερου και διαχρονικά.

Τώρα το νέο χτύπημα των ευρωπαϊστών είναι στην Κτηνοτροφία

Η ζωική παραγωγή στην ΠΕ Λάρισας σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του 2011 από το ΤΕΙ Λάρισας συμμετέχει κατά 30% στο παραγόμενο προϊόν.

Υπολογίζονται ότι στην αιγοπροβατοτροφία δραστηριοποιούνται πάνω από 4.300 εκμεταλλεύσεις που εκτρέφουν γύρω στις 820.000 αιγοπρόβατα.

Η Π.Ε. Λάρισας είναι η πρώτη σε παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, πρώτη στην παράγωγη του παραδοσιακού τυριού Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης «ΦΕΤΑ ΠΟΠ», καθώς το 17-20% του τυριού «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» που παράγεται σε επίπεδο χώρας παράγεται σε 40 περίπου τυροκομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η πιο σημαντική κτηνοτροφική περιοχή της Π.Ε. Λάρισας είναι η περιοχή του Δήμου Ελασσόνας, στην οποία εκτρέφονται περί τις 370.000 αιγοπρόβατα σε 2170 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.  Η Φέτα ΠΟΠ και συνολικά η κτηνοτροφία εντάχτηκαν στο «Επιχειρησιακό Σχέδιο Καλάθι Θεσσαλικών Προϊόντων από το 2011».

Θα περίμενε κάνεις μια κάποια αυξημένη ευαισθησία ιδιαιτέρα από την ίδια την περιφέρεια όταν οι ευρωπαίοι ψηφίζουν την συμφωνία CETA που βλάπτει την κτηνοτροφία και την παράγωγη φέτας, δίνοντας σε καναδούς επιχειρηματίες -αρχικά- το δικαίωμα να παράγουν φέτα και να την διακινούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όμως δεν είδαμε κάποια αντίδραση!

Άλαλος στα κέντρα αποφάσεων ο «δικός μας» Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης για μια συμφωνία που θα δημιουργήσει νέα οικονομικά κουφάρια, χαμένες θέσεις εργασίας, φτώχεια και εγκατάλειψη στην θεσσαλική ύπαιθρο. Αναλώνεται σε ανακοινώσεις μόνο στον τοπικό τύπο ενώ το υπουργείο του και η κυβέρνηση του μπορεί να εισηγηθεί αρνητικά και να μπλοκάρει την συμφωνία στη βουλή.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ στηρίζουν με την ψήφο τους την συμφωνία υπερασπιζόμενοι την ιδεολογία τους που λειτουργεί παραδοσιακά μονότονα υπέρ των συμφερόντων των ξένων χωρών και των πολυεθνικών. Θέση που όπως και στο παρελθόν (περίπτωση ΕΒΖ) βλάπτει την εθνική οικονομία και οδηγεί σε  παραγωγική ερήμωση και χρεοκοπίες.

Η υιοθέτηση της Εμπορικής Συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Καναδά, προστατεύει τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών παραγωγής του Καναδά και αφαιρει την δυνατότητα της ελληνικής πλευράς να προσφύγει νομικά εναντίον τους, όταν παράγουν και εμπορεύονται παγκοσμίως ένα προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Με την Συμφωνία οι ελληνικές μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής είναι υποχρεωμένες να ανταγωνιστούν της πολυεθνικές. Τα αποτέλεσμα προβλέπονται δυσοίωνα για τον κλάδο, την τοπική οικονομία τους χιλιάδες κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, καταψήφισε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA μεταξύ ΕΕ και Καναδά, κόντρα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που πλήττουν εκατομμύρια πολιτών, εργαζομένων και αγροτών σε Ευρώπη και Καναδά.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κάνει το καθήκον της, έστω και την ύστατη στιγμή, να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Κάνει έκκληση στους Λαρισαίους βουλευτές να καταψηφίσουν την καταστροφική συμφωνία διεθνούς εμπορίου και να αντιδράσουν προς την  ΕΕ, υπερασπιζόμενοι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ειδικότερα την Φέτας ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό λευκού τυριού.

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ