ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΔΗΜΙΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΚΛ με αφορμή την επίσκεψη Κατρούγκαλου στη Λάρισα

Ο δήμιος της Κοινωνικής Ασφάλισης, πρώην υπουργός Εργασίας και νυν υφυπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Γ. Κατρούγκαλος, προσκαλεσμένος να μιλήσει σε εκδήλωση του τοπικού ΣΕΒ, ποιος άλλος θα τον καλούσε, έχει το θράσος και να προκαλεί, δηλώνοντας στη συνάντηση με την Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο νόμος-λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση, είναι δίκαιος!

Γιατί ωμή πρόκληση είναι απέναντι στους συνταξιούχους και εργαζόμενους, να μιλά για δικαιοσύνη, ο δήμιος της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ίδια ώρα που ζούνε στο πετσί τους, τις πρώτες βαριές συνέπειες του νόμου λαιμητόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Δικαιοσύνη λοιπόν κατά τον Γ. Κατρούγκαλο και την κυβέρνηση, είναι:

-Η νομιμοποίηση των τεράστιων απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι από τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, τους οποίους εφαρμόζει μια χαρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

-Οι μεγάλες περικοπές σε επικουρικές και κύριες συντάξεις που πιάνουν σταδιακά όλους τους συνταξιούχους, σημερινούς και μελλοντικούς, η μείωση των μερισμάτων σε 257.000 δημόσιους υπαλλήλους κατά 40%, το πετσόκομμα εκ νέου των δεκάδων χιλιάδων εφάπαξ που είναι υπό έκδοση κατά 20%, η αύξηση της εισφοράς για τις επικουρικές, με το νόμο Κατρούγκαλου, που σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος για το διάστημα 2016-2019 θα ξεπεράσουν τα 8 δις. Οι συνταξιούχοι που έκαναν αίτηση μετά τις 13/5/2016, έχουν μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις έως 35% ενώ το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2017 θα έχει τελειώσει ο επανυπολογισμός που αφορά και τους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και όσους έχουν καλύτερες συντάξεις δηλαδή θα υπάρξει νέα μεγάλη σφαγή για όλους.

-Η κατάργηση του ΕΚΑΣ σε 176.000 συνταξιούχους και η οριστική κατάργησή του σε άλλους 370.000 μέχρι το τέλος του 2019

-Ο οριστικός ενταφιασμός της 13ης και 14ης σύνταξης, αφού ο νόμος Κατρούγκαλου αναφέρει καθαρά πως οι συντάξεις θα δίνονται 12 φορές το χρόνο που σημαίνει πως το παραμύθι της 13ης σύνταξης απευθύνεται σε μικρά παιδιά.

-Η κατάργηση της κατώτερης σύνταξης των 486 ευρώ και η αντικατάστασή της με συντάξεις των 270 και 300 ευρώ. Πριν τον νόμο Κατρούγκαλου ένας εργαζόμενος με 4.500 ένσημα και με συντάξιμο μισθό 600 ευρώ, έπαιρνε σύνταξη 619 ευρώ, τώρα παίρνει 455 ευρώ κύρια και επικουρική μαζί. Αυτό σημαίνει -2.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή -3 συντάξεις.

-Η δραστική μείωση των δαπανών για την Κοινωνική Ασφάλιση.

-Οι μεγάλες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες.

-Η δημιουργία του ΕΦΚΑ με τον εξαρχής ελλειμματικό προυπολγισμό, που δεν ήρθε για να λύσει τεχνικά ζητήματα, αλλά για να ανατρέψει παραπέρα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Με το νόμο-λαιμητόμο μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή όλες οι διατάξεις και οι ρυθμίσεις που πετσοκόβουν τις συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας, εκμηδενίζουν το ΕΚΑΣ, διαλύουν κοινωνικές παροχές.

Αυτά λοιπόν τα βάρβαρα αντιασφαλιστικά μέτρα διαφημίζει προκλητικά και ανερυθρίαστα ο δήμιος της Κοινωνικής Ασφάλισης, έχοντας στο πλευρό του, να καμαρώνουν στις φωτογραφίες τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε κάθε σωματείο, τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, να απορρίψουμε την κοροϊδία, να δυναμώσουμε την κοινή αγωνιστική δράση για να εμποδίσουμε τις νέες επώδυνες ανατροπές, να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Διεκδικούμε:

  • Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

 

  • Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως αναπηρίας, χηρείας.
  • Κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης της κατώτερης σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  • Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, και των απωλειών από το κούρεμα (PSI), με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο Υγείας.
  • Άμεση απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής “τζόγο”. Κατάργηση κάθε διάταξης για μεταφορά ή τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
  • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μη ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ