«Ο ΔΡΑΚΟΣ»,  «Η ΦΟΝΙΣΣΑ», «ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», ΣΤΟ «3ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»

Με την προσθήκη στο κανονικό πρόγραμμα της ταινίας «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, που «έφυγε» πρόσφατα, συνεχίζεται την Τετάρτη 8 Μαρτίου από τις 6:30 μ,μ, στο Χατζηγιάννειο, το «3ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου Θ. Αγγελόπουλος» που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας.

Βασισμένη σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, γυρίστηκε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Όταν προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες το 1956 αντιμετώπισε εμπορική αποτυχία αλλά και επιθετικότητα μεγάλης μερίδας του τύπου.

Ο Δράκος αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις πιο σημαντικές ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου που συνδυάζει στοιχεία από τον ιταλικό νεορεαλισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό αλλά και το φιλμ νουάρ. Ανάμεσα στα προτερήματα της ταινίας, η μουσική επένδυση του Μάνου Χατζιδάκι. Πρωταγωνιστούν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος.

Υπόθεση: Ένας ασήμαντος τραπεζικός υπάλληλος ετοιμάζεται να περάσει μόνος τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς όταν τρομοκρατημένος συνειδητοποιεί ότι μοιάζει μ’ έναν κακοποιό που οι εφημερίδες αποκαλούν «Ο Δράκος». Λόγω της παρεξήγησης, η αστυνομία τον καταδιώκει και αυτός βρίσκει καταφύγιο σ’ ένα καμπαρέ.

Μες στη διφορούμενη γοητεία της νύχτας, μία συμμορία του υποκόσμου τον αντιμετωπίζει ως τον γνήσιο Δράκο και μία χορεύτρια του καμπαρέ τον συμπαθεί. Σταδιακά ταυτίζεται με τον καινούργιο του ρόλο, και η επιθυμία του να δραπετεύσει απ’ την γκρίζα του ζωή και να γίνει «κάποιος» τον ωθεί στο να ηγηθεί μιας ληστείας αρχαιοτήτων. Όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια, ο Δράκος βρίσκει τραγικό τέλος.

Ακολουθεί η προβολή της ταινίας «Η φόνισσα» του Κώστα Φέρρη, βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τη Μαρία Αλκαίου στο ρόλο της Φραγκογιαννούς

Μουσική σύνθεση: Σταύρος Λογαρίδης Σκηνικά: Τάσος Ζωγράφος

Πλοκή: Η Φραγκογιαννού ,μια ταλαιπωρημένη γυναίκα εξαιτίας μιας δύσκολης ζωής, αναθυμάται το παρελθόν της, δίπλα στην κούνια της νεογέννητης εγγονής της. Το μυαλό της θολώνει και σκοτώνει τα δύο εγγόνια της, θεωρώντας ότι θα τα λυτρώσει από τα βάσανα της ζωής. Οι αρχές την καταδιώκουν κι εκείνη καταλήγει στη θάλασσα όπου θα βρει και το θάνατο.

Στις 9 μ.μ. Μουσικό αφιέρωμα στον κινηματογράφο από τη Χορωδία της Λέσχης Φιλομούσων Λάρισας.

Στις 9.30 μ.μ. Βράβευση της ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) για τα 40 χρόνια παρουσίας της. Ομιλία του Προέδρου της ΠΕΚΚ Ανδρέα Τύρου με θέμα «Από το χθες στο σήμερα του Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου».

Η τρίτη ημέρα του Πανοράματος, θα κλείσει με την προβολή της ταινίας «Στο σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα.

Η ταινία προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2014, στο τμήμα Φόρουμ αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές καθώς και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής και έκτοτε συνεχίζει μια εντυπωσιακή πορεία στα διεθνή Φεστιβάλ με σταθμούς μεταξύ άλλων στο Κάρλοβι Βάρι αλλά και στο New Horizons στην Πολωνία.

Πλοκή: Πρόκειται για την ιστορία της Νάντιας, μιας γυναίκας από τη Γεωργία που εργάζεται ως οικιακή βοηθός εδώ και 12 χρόνια σε ένα πλούσιο σπίτι, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη και την αγάπη των μελών της οικογένειας. Όταν όμως η υγεία της κλονίζεται από μια σπάνια ασθένεια, η μέχρι τότε «οικογένειά» της, που αντιμετωπίζει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, θα αποκόψει κάθε δεσμό μαζί της, εγκαταλείποντάς την κυριολεκτικά αβοήθητη.

Μια ταινία άκρως επίκαιρη επάνω στην έλλειψη ανθρωπιάς που παρατηρείται όλο και πιο συχνά στην εποχή μας.

Παίζουν: Μαρία Καλλιμάνη, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Αλέξανδρος Λογοθέτης,Γιάννη Τορτέκη

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ