ΑΙΣΧΟΣ: ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΩΝ SMARTPHONES ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 7ΧΡΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΣΚΛΑΒΟΙ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Για να έχουν οι κάτοικοι των αναπτυγμένων χωρών τα αγαπημένα τους smartphones παιδάκια επτά ετών στην υποβαθμισμένη Αφρική “δουλεύουν” ως σκλάβοι σε ορυχεία. Είναι εργάτες υπό καθεστώς εργασιακής βίας στην εξόρυξη κοβαλτίου, ενός απαραίτητου υλικού για την παραγωγή των κινητών τηλεφώνων. 

Χάρη στον δημοσιογράφο του Sky News ήρθαν στο φως εικόνες που η πλούσια Δύση αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου προσποιούνται πως δεν υπάρχουν ή πως τις αγνοούν.

Ένα παιδάκι κουβαλάει στο κεφάλι του βάρος όσο και το σώμα του. Ο πόνος δεν έχει σημασία διότι εάν δεν κάνει την “εργασία του”, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Η Apple, μετά τις αποκαλύψεις του Sky News για τις συνθήκες στα ορυχεία κοβαλτίου στο Κονγκό και την εξόρυξη του με τα χέρια ακόμη και από παιδιά, ανακοίνωσε ότι σταματά να προμηθεύεται κοβάλτιο από τη χώρα αυτή.

Τι είναι το κοβάλτιο

Το υλικό κοβάλτιο για το οποίο τόσο αίμα χύνεται και ιδρώτας είναι ένα απαραίτητο υλικό για την κατασκευή των iPhone αλλά και iPad της Apple. Στον αμερικανικό κολοσσό το προμηθεύει η κινέζικη εταιρία Huayou από το Κονγκό της Αφρικής. Η χώρα αυτή έχει σχεδόν 80 εκατ. κατοίκους και έχει γνωρίσει εμφυλίους αλλά και πολύχρονη εκμετάλλευση. Αποικία του Βελγίου αφαιμάχθηκε για την παραγωγή λάστιχου, ενώ χρηματοδότησε τη βασιλική οικογένεια και τις ανάγκες της χώρας κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, θεωρείται ο μεγαλύτερος προμηθευτής του κοβάλτιου με ποσοστό που ξεπερνά το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Το κοβάλτιο είναι άκρως απαραίτητο για τη λειτουργία των μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται στα κινητά αλλά και στους υπολογιστές.

Η οικονομία του Κονγκό βασίζεται στις εξορύξεις. Τα αποθέματα ορυκτών της εκτιμώνται στα περίπου 25 εκατ. δολάρια. Εκτός από το κοβάλτιο γίνεται εξόρυξη διαμαντιών αλλά και το ένα δέκατο του παγκόσμιου χαλκού. Κι όμως, παρά τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της, η οικονομία του Κονγκό έχει μειωθεί σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του 1980.


Η ανακοίνωση της Apple

Στην ανακοίνωση δηλώνεται ότι η νέα πολιτική που εφαρμόζει θα ισχύσει μέχρι η αλυσίδα προμηθευτών του κοβαλτίου, η κινεζική εταιρεία δηλαδή, παρουσιάσει τους απαραίτητους κανόνες προστασίας για τους εργάτες και αποδείξει πως δεν χρησιμοποιούνται παιδιά στις εξορύξεις.

Ωστόσο, αν και το βίντεο είναι πρόσφατο, εδώ και χρόνια υπάρχουν καταγγελίες από παγκόσμιους οργανισμούς και ΜΚΟΟι καταγγελίες αφορούν στη χρησιμοποίηση κοβαλτίου που προέρχονται από τα ορυχεία του Κονγκό όπου τηρούνται μόνο στοιχειώδεις ή και καθόλου κανονισμοί εργασίας.

Η εξόρυξη του μετάλλου γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με το χέρι, ενώ οι εργάτες υποφέρουν από κακουχίες και κακομεταχείριση, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ βρίσκονται μέσα σε τούνελ τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση, μόνο και μόνο για τη μείωση του κόστους εξόρυξης.

Ήταν μόλις το 2016 όταν η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε έκθεση στην οποία γινόταν ορατή η τακτική των τεχνολογικών κολοσσών να μην προβαίνουν καν στους βασικούς ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι δεν χρησιμοποιούνται παιδιά στην εξαγωγή του κοβαλτίου. Παραπάνω, η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι καμία χώρα δεν απαιτεί από τις εν λόγω εταιρείες να ελέγχουν ή να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με το πώς προμηθεύονται το κοβάλτιο.

Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις, την ίδια χρονιά, της Washington Post και μετά τις αποκαλύψεις του Sky News.

Έτσι λειτουργεί η αλυσίδα εφοδιασμού του κοβαλτίου

Η αλυσίδα εφοδιασμού του κοβαλτίου είναι περίπου η ίδια που επικρατεί και σε άλλες αντίστοιχες, με τη διαφορά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τηρούνται τα στοιχειώδη. Δηλαδή:

Υπάρχουν έμποροι μεταλλευμάτων οι οποίοι αγοράζουν το προϊόν από τις περιοχές όπου γίνεται η εξόρυξη και εργάζονται για 12 ώρες παιδιά ακόμη και 4 ετών. Όσο για την αμοιβή, αυτή είναι 10 λεπτά του ευρώ. Στη συνέχεια το κοβάλτιο πωλείται στην Congo Dongfang Mining, θυγατρική του κινεζικού γίγαντα Huayou. Ο κινεζικός γίγαντας το επεξεργάζεται και το πουλά σε κατασκευαστές μπαταριών.

thetoc.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ