ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Αυστηρές ποινές θα επιβάλλονται στη Γερμανία για αναρτήσεις στο διαδίκτυο με ρατσιστικό και ρητορική μίσους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο που προβλέπει επιβολή προστίμων μέχρι  50(!) εκατ. ευρώ στα social media που δεν κατεβάζουν αμέσως τέτοιες αναρτήσεις. Πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ προβλέπεται και για εργαζόμενους σε εταιρείες social media, οι οποίοι είχαν αρμοδιότητα να κατεβάσουν/διαγράψουν αυτά τα κείμενα, αλλά δεν το έπραξαν.

Ο σοσιαλδημιοκράτης Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Heiko Maas ετοίμασε άρον-άρον το νομοσχέδιο, αφού έχασε την υπομονή του με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας: Τους ζητούσε επί μήνες να κατεβάζουν αμέσως τις αναρτήσεις με ρατσιστικό περιεχόμενο και κηρύγματα μίσους. Ομως η ανταπόκριση ήταν περιορισμένη.

Χθες παρουσίασε το σχέδιο νόμου που επιβάλει στις κοινωνικές πλατφόρμες να αφαιρούν την «προφανή» παράνομη ρητορική μίσους μέσα σε 24 ώρες και την «λιγότερο προφανή» εντός επτά ημερών. Το σχέδιο νόμου πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και να ψηφισθεί εν συνεχεία από την ομοσπονδιακή Βουλή. Ο Maas δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να ψηφισθεί και να ισχύσει πριν από τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.

Οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με βίαια σχόλια όπως «Βάλτε τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης» θα είναι ένα σαφές παράδειγμα της ρητορικής μίσους που οι εταιρείες πρέπει να αφαιρούν μέσα σε 24 ώρες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης,

Η Γερμανία έχει πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει κανόνες σε επίπεδο ΕΕ οι οποίοι θα απαιτούν από τις εταιρείες των social media να αφαιρούν τυχόν δημοσιεύσεις κάτω από συγκεκριμένους όρους, εφόσον περιέχουν ρητορική μίσους.

Πάντως ορισμένες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν ήδη κινηθεί αποτελεσματικά για να περιορίσουν την έκταση του φαινομένου.

Το Facebook προσέλαβε επιπλέον προσωπικό στη Γερμανία τον περασμένο χρόνο, μόνο και μόνο για να ασχολείται με τα παράπονα των χρηστών του και να αφαιρεί γρήγορα επίμαχες αναρτήσεις.

Την καλύτερη επίδοση είχε το Youtube, το οποίο έχει αφαιρέσει το 90% των αναρτήσεων με ρητορική μίσους που επισημάνθηκαν από τους χρήστες

Το θέμα συζητείται και σε επίπεδο ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ομως η Κομισιόν παραμένει δύσπιστη όσον αφορά τη σκοπιμ΄΄οτητα θέσπισης νόμων για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους. Αντ ‘αυτού, η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Vera Jourova προκρίνει μια πιο ήπια προσέγγιση. Τον περασμένο Μάιο υπέγραψε μια εθελοντική συμφωνία με την Google, το YouTube, το Facebook, το Twitter και τη Microsoft, ζητώντας από τις εταιρείες να αφαιρούν τις αναρτήσεις μέσα σε 24 ώρες. Τον Μάιο η Επιτροπή θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη λήψη προσθετων μέτρων και στη θέσπιση κανονισμών.

sofokleousin.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ