ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΩΝ ΚΟΛΙΓΩΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Με μία μαζική και γεμάτη αγωνιστική διάθεση συγκέντρωση στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, τιμήθηκε σήμερα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων η 107η επέτειος του Κιλελέρ.

Οι συγκεντρωμένοι αγρότες για μια ακόμη φορά εμπνευσμένοι από τη θυσία των κολίγων, εξέφρασαν την πρόθεση τους να συνεχίσουν μαζί με τους εργαζόμενους και τους άλλους συμμάχους τους να αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική, μέχρι να την ανατρέψουν.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν οι Κώστας Τζέλλας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και Γραμματέα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Λεωνίδας Στολτίδης, εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Βάιος Βισβίκης, αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ, η Κατερίνα Πάσχου εκ μέρους της ΟΓΕ, η Διαμαντούλα Κρητικού, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπή των Μπλόκων από το μπλόκο της Φλώρινας και ο Χρήστος Κάμτσης, μελος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων από το Μπλόκο της Πέλλας.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο Δημήτρης Μόσχος, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων από τη Δυτική Μακεδονία.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στον αγώνα στα μπλόκα που κράτησε 25 μερόνυχτα, ξεκαθάρισε ότι αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί με άλλες μορφές και ήδη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα διοργανώσει δεκαήμερο πανελλαδικής δράσης για το επόμενο διάστημα.

 

Στην ομιλία του ο κ. Μαρούδας μεταξύ άλλων τόνισε:

“Το Κιλελέρ για μας, δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει μουσειακή επέτειος, γιορτή, παρέλαση κουστουμαρισμένων υποτακτικών και υποστηρικτών των πολιτικών που μας ξεκληρίζουν.  Συμβολίζει το ανυπότακτο πνεύμα και αγώνα για το δίκιο του λαού μας μέρος του οποίου είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, εμπνέει τα νέα βλαστάρια της αγροτιάς, αποτελεί φάρο και οδηγό για τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες.

Το Κιλελέρ αποτελεί σημείο – σταθμό στο αγροτικό κίνημα που παραδειγματίζει στους αγώνες τού σήμερα γιατί:

— Οργανώθηκε από τους πρώτους “πεδινούς γεωργικούς συλλόγους” που συγκροτήθηκαν  σε πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας κυρίως από τον σπόρο που έριξε ο Αντύπας και μετέπειτα τον θάνατο του. Η εξέγερση των κολίγων δεν έγινε από την μια στιγμή στην άλλη ούτε έγινε μόνο κάτω από την πίεση και όξυνση των προβλημάτων, έγινε και ήταν επιτυχημένη γιατί οργανώθηκε από το κίνημα της εποχής. Προβάλλει την αναγκαιότητα για συσπείρωση σε δραστήριους, μαζικούς Αγροτικούς Συλλόγους που να λειτουργούν ουσιαστικά, να ενημερώνουν έγκαιρα τους αγρότες και κτηνοτρόφους, να τους κινητοποιούν για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων, παλεύουμε για  τη συγκρότηση πολύ περισσότερων. Σήμερα, μόνο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είναι ο σταθερός και συνεπής εκφραστής των συμφερόντων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Είναι ζωτικής σημασίας και μεγάλη επιτυχία των αγώνων μας ότι από πέρυσι τέτοιες ημέρες ως φέτος συγκροτήθηκαν πάνω από 40 ΑΣ σε όλη την χώρα σε επίπεδο χωριού ή ομάδας χωριών ή ακόμη και Δήμου και 3 Ομοσπονδίες και έχουμε σαν στόχο την συγκρότηση άλλων 5 Ομοσπονδιών σε επίπεδο Νομού ως τέλος του χρόνου.

— Η εξέγερση των κολίγων στηρίχθηκε στη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων της εποχής τις μέρες του ξεσηκωμού. Από τα πρώτα βήματα του το οργανωμένο αγροτικό κίνημα συναντήθηκε με το εργατικό σε μια φωνή και μια γροθιά Σήμερα, ενισχύεται η κοινή δράση, η συμμαχία με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους ενάντια στον κοινό αντίπαλο και μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας για αξιοποίηση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού μας.

— Απέδειξε ότι κανένας αγώνας και καμία θυσία δεν πάνε χαμένα. Ο,τι κερδίσαμε είναι αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων μας, τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Το Κιλελέρ ήταν αρχή της  νίκης και των αιτημάτων που ικανοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν μετά από πολλά χρόνια αγώνων. Καλούμε όλους τους αγρότες να σκεφτούν βαθύτερα τι σημαίνει αγώνας, ποια είναι τα στοιχεία που καθορίζουν αν ένας αγώνας είναι κερδισμένος. Οι αγώνες δεν μετριούνται μόνο με το τι παίρνεις στο χέρι κάθε φορά. Μετριούνται και με την επίθεση που σταματάς ή ανακόπτεις, από τα μέτρα που έχει έτοιμα η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά δεν τα παίρνει κάτω από την πίεση των αγώνων. Μετριέται από τα βήματα στην ενότητα που κάνεις στο κίνημα, ενότητα που δεν στηρίζεται μόνο στο κοινό πρόβλημα αλλά στην συμφωνία και με το πλαίσιο αιτημάτων. Μετριέται με την συγκρότηση και λειτουργία οργανωμένου αγροτικού κινήματος και πόσο δυναμώνει. Με το γεγονός ότι κερδίζεις χρόνο ώστε να προετοιμάσεις τον επόμενο αγώνα, κινητοποίηση, μπλόκο να είναι πιο δυνατό άρα και πιο αποτελεσματική η πάλη”.

Σε άλλο σημείο τόνισε:

“Δεν υποστέλλουμε την σημαία του αγώνα! Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα όξυνση των προβλημάτων και μόνο εμείς, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους μπορούμε να οργανώσουμε την αντίσταση σε νέα και παλιά μέτρα. Μπροστά μας έχουμε πέρα από τα οξυμμένα προβλήματα που αντιπαλέψαμε στα μπλόκα νέα ζητήματα όπως τους δασικούς χάρτες, την λειψή δακοκτονία με ευθύνη του κράτους και των περιφερειών που έχουν την ευθύνη να την πραγματοποιήσουν, την συμφωνία για την Φέτα και την νέα μείωση στην τιμή του γάλατος αλλά και του κρέατος οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες κτηνοτρόφους. Προβλήματα με τον ΕΛΓΑ με ζημιές που δεν αποζημιώνονται είτε στην παραγωγή είτε στο κεφάλαιο και είναι επιτακτική η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους και την παραγωγή και το κεφάλαιο.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες και οι ΑΣ που συσπειρώνονται με το πλαίσιο της ήδη αποφάσισαν 10ημέρο πανελλαδικής αγροτικής δράσης το επόμενο διάστημα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο δικός μας αγώνας δεν αρχίζει και σταματάει μόνο την περίοδο των μπλόκων αλλά συνεχίζεται με πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις όλο τον χρόνο. Δεν είμαστε κομήτες που εμφανιζόμαστε περιστασιακά στην περίοδο των μπλόκων στήνοντας μπλόκα που είτε εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, είτε άλλα κομματικά συμφέροντα με ελεγχόμενο πλαίσιο δράσης και αγώνα”.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ. Επίσης παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, οι βουλευτές του Κόμματος στη Θεσσαλία Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου, καθώς και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων.

φωτο: 902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ