ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Υλοποιείται ο στόχος που είχε θέσει η διοίκηση για την σταδιακή μετατροπή, εντός του 2017, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας ως το πρώτο φιλικό νοσοκομείο για τους περιπατητικούς ασθενείς στη χώρα. Την Δευτέρα 27/3/2017 ξεκινά την πιλοτική λειτουργία το Εστιατόριο για τους Περιπατητικούς Ασθενείς,

το οποίο θα δώσει την δυνατότητα αντί να τρώνε στο κρεβάτι, οι ασθενείς να έχουν την δυνατότητα να σερβιριστούν φαγητό της επιλογής τους, εφόσον ο ιατρός έχει δώσει ελεύθερο γεύμα ή δείπνο στο εστιατόριο του Νοσοκομείου. Στόχος είναι ο ασθενής να αλλάξει παραστάσεις,  να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται ο χρόνος του και να τονωθεί η ψυχολογία του, στοιχείο που συνεισφέρει αποδεδειγμένα στην ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας.

Για την βελτίωση των συνθηκών παραμονής και νοσηλείας των περιπατητικών ασθενών, την ίδια μέρα θα αρχίσει την λειτουργία της η «Εστία Πολιτισμού», η οποία φιλοξενείται στον 3ο όροφο πτέρυγα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Πρόκειται για έναν μεγάλο χώρο με καταπληκτική θέα στους γειτονικούς λόφους του Μεζούρλου όπου έχουν αναπτυχθεί Γενική Βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο,  internet room με ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, εκθεσιακός χώρος, κλπ. Ο μεγάλος διάδρομος ουσιαστικά λειτουργεί ως εσωτερικό αίθριο, το οποίο φιλοξενεί από χρόνια μόνιμη έκθεση με έργα του Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα.

Εκτός από την γενική βιβλιοθήκη, την Δευτέρα (27/3) τίθεται σε λειτουργία η Βιβλιοθήκη της Παιδιατρικής κλινικής, δωρεά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νίκαιας και εθελοντών οι οποίοι συνέλεξαν περίπου 300 βιβλία σε συνεργασία  με την Α/θμια και Β/θμια Σχολική Επιτροπή και την Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας. Επίσης στην Ψυχιατρική κλινική δημιουργήθηκε ανάλογη μικρή βιβλιοθήκη, με βιβλία που δώρισε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, παράρτημα της Λάρισας, το οποίο με εθελοντές λειτουργεί κάθε βδομάδα δανειστική βιβλιοθήκη για τους ασθενείς.

Η πρωτοτυπία της Εστίας Πολιτισμού είναι ότι θα λειτουργεί ελεύθερα, χωρίς χρονικούς ή άλλους περιορισμούς για ασθενείς, συνοδούς ή επισκέπτες που θα ήθελαν να αλλάξουν εικόνες, αξιοποιώντας το χρόνο αναμονής περισσότερο ευχάριστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω υπηρεσίες δεν βάρυναν τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αλλά είναι καρπός συνεργασίας της διοίκησης με εθελοντές πολίτες και φορείς, καθώς και με τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης και στηρίζουν με ευγενικές χορηγίες τις πρωτοβουλίες για την αλλαγή του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Ο εκθεσιακός χώρος της Εστίας Πολιτισμού» ξεκινά την λειτουργία του με έκθεση φωτογραφίας που οργανώνει η νεοσύστατη φωτογραφική ομάδα “Φωτόνιο” για την Δεύτερα 27 Μαρτίου 2017 και ώρα 19.00. Είναι η πρώτη της ομαδική έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο “Μικρές Στιγμές”.  Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Εστίας Πολιτισμού που θα αρχίσει να λειτουργεί την ίδια μέρα στον 3ο όροφο του Κτιρίου Α του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας και θα διαρκέσει από την Δευτέρα 27 Μαρτίου,  έως και την Κυριακή 30 Απριλίου 2017. Στην έκθεση συμμετέχουν ερασιτέχνες φωτογράφοι που εργάζονται στα Νοσοκομεία της Λάρισας, ως εξής: Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου, Γρηγόρης Βαγενάς, Ανδρέας Κατσάκος, Χρυσούλα Μπάκαβου, Παναγιώτης Νάνος και Μαρία Ξανθοπούλου. Επιμέλεια έκθεσης: Ανδρέας Κατσάκος.

Η Φωτογραφική Ομάδα «φωτόνιο» δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 με πρωτοβουλία διοίκησης και εργαζόμενων στα Νοσοκομεία ΕΣΥ της Λάρισας και είναι ανοιχτή σε όποιον αγαπά την φωτογραφία και θέλει να ενταχθεί. Η ομάδα από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας της διοργάνωσε την πρώτη της φωτογραφική έκθεση, ενώ σύντομα πρόκειται να ανακοινώσει την διοργάνωση δωρεάν φωτογραφικού σεμιναρίου για τους εργαζόμενους των δύο Νοσοκομείων με εισηγητή τον Ανδρέα Κατσάκο. Για περισσότερες πληροφορίες https://www.facebook.com/fotonio.gr/ [3]

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ