ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ  ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Ανακοίνωση του Τμήματος Μικρομεσαίων της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ 

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε το εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ της Γερμανίας για το έτος 2016, το οποίο ανήλθε στα 259,2 δις ευρώ. Αντιλαμβάνεται ο καθένας μας γιατί τη Γερμανία τη βολεύει η πολιτική που ασκεί.

Θέλει την Ευρώπη των δυο ταχυτήτων ,υψηλούς μισθούς στο βορρά, «κινεζοποιηση» μισθών στο νότο .Η Γερμανική οικονομία απορροφά τα διεθνή κεφάλαια στερώντας τα από τις άλλες χώρες, ενώ με τις επενδύσεις της κυριεύει τα φιλέτα των αδύναμων χώρων. Οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημιούργησαν ένα τραπεζικό σύστημα διαπλοκής για να δίνουν δάνεια (χωρίς εξασφαλίσεις) στους ημέτερους και στα πολιτικά κόμματα και όχι στην πραγματική οικονομία που ήταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Έκαναν ένα φορολογικό σύστημα που έσπρωχνε την μικρομεσαία επιχείρηση στη φοροδιαφυγή. Ίσχυε, το «κλέψε το κράτος  γιατί θα έρθει το κράτος να σε κλέψει».

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα δίνουν ένα άνισο αγώνα επιβίωσης. Εάν σήμερα η Κυβέρνηση μείωνε τους συντελεστές φορολογίας και το ΦΠΑ, περισσότερο από το νούμερο που διαλαλεί η ΝΔ, θα ανέκαμπταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Όχι Θα εξασφάλιζαν κάποια επιπλέον χρήματα, αλλά δεν θα λυνόταν το πρόβλημα της βιωσιμότητας τους εφόσον δραστηριοποιούνται σε περιβάλλον με χαμηλούς μισθούς και ανεργία ενώ στις μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις το κέρδος θα ήταν μεγάλο.

Τα μνημόνια επέβαλαν μηχανισμούς απορύθμισης της παραγωγικής βάσης και της αγοράς. Εφόσον η πλειοψηφία των Ελλήνων λέει ναι στην Ευρώπη και το ευρώ, είναι μονόδρομος να παλέψουμε σε αυτό το περιβάλλον. Σήμερα η ΜμΕ πρέπει να δρομολογήσει τη συνέργεια, την εξωστρέφεια, την παραγωγή προϊόντων, και να αξιοποιήσει τα εργαλεία της Κυβέρνησης .

Το ΕΣΠΑ που μέχρι το 2020 (μαζί με το αγροτικό) ανέρχεται στα 35 δις ευρώ. Δεν είναι μόνο η απορρόφηση 100% των πόρων όταν ο μέσος όρος  της ΕΕ είναι 95%, αλλά η παρούσα Κυβέρνηση ενεργοποιεί τους πόρους του ΕΣΠΑ με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε ευρώ συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης να κινητοποιεί ιδιωτικούς πόρους και πόρους τραπεζικού συστήματος με στόχευση την αγρο-διατροφή, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία τροφίμων και άλλων κλαδών που η χώρα μας παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης .

Για δεκαετίες οι πολύτιμοι πόροι των ευρωπαϊκών ταμείων εξυπηρέτησαν λίγους ισχυρούς παράγοντες πελατειακών σχέσεων χωρίς διαφάνεια. Σήμερα κάθε πρόταση αξιολογείται από δυο αξιολογητές που δεν ανήκουν στην περιφέρεια των επενδυτών και χωρίς να γνωρίζουν τα στοιχεία τους, με αποτέλεσμα το διαφανή τρόπο αξιολόγησης .

Ακόμη, δημιουργήθηκε και ο ανοιχτός καταπιστευματικός λογαριασμός (Escrow Account) ένας μηχανισμός που εξασφαλίζει πόρους σε όσους έχουν εγκριθεί από προγράμματα ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να υποβάλουν εγγυητική επιστολή, εξοφλώντας έτσι απευθείας τα τιμολόγια δαπανών στους προμηθευτές τους.

Εμείς ως μέλη του Τμήματος Μικρομεσαίων του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας υποβάλαμε ήδη υπόμνημα στην Κυβέρνηση για να ισχύσει κάτι ανάλογο και στο «Εξοικονομώ», ώστε να ωφεληθούν χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν ρευστότητα υλοποίησης των προγραμμάτων.

Αξίζει δε να αναφέρουμε και μερικά ακόμη ορόσημα της αναπτυξιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως: ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4399/16, η εκτέλεση του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων με σταδιακή αύξηση του εθνικού σκέλους στα 750 εκ. ευρώ, η αύξηση της χρηματοδότησης των περιφερειών και το ότι εκκαθαρίστηκαν οφειλές και εκκρεμότητες παλιών νόμων που αφορούν 6.300 επενδυτικά σχέδια με οφειλές περίπου 6,5 δις ευρώ,  διασφαλίζοντας για πρώτη φορά την πληρωμή  τους και  επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο θετικά τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ΜμΕ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων και είναι  έτοιμη η προκήρυξη για την δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων-/ΚΟΙΝΣΕΠ .Για πρώτη φορά, επίσης, προσαρμόστηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών σύμφωνα με το εισόδημα τους. Το 86% των ασφαλισμένων –σύμφωνα με την ΕΣΕΕ– θα πληρώσει λιγότερα χρήματα και μόνο το 14% θα πληρώσει παραπάνω εισφορές.

Να μην ξεχνάμε, τέλος, ότι με την ποινικοποίηση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, το 60% των ασφαλισμένων θα οδηγούνταν με χειροπέδες στα δικαστήρια. Σήμερα, όμως, όλοι οι Έλληνες και οι ανασφάλιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας με αξιοπρέπεια και μόνο με το ΑΜΚΑ τους

Φυσικά, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Εμείς, ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και του Τμήματος Μικρομεσαίων, διεκδικούμε το αφορολόγητο όριο να ισχύσει για τους μικρομεσαίους, χωρίς να εγκαταλείπουμε τον αγώνα για τον ακατάσχετο λογαριασμό αλλά και τη χαμηλότερη φορολογία.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ