ΟΙ «ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ» ΤΟΥ 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ

Την 21η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα εορτασμού κατά του ρατσισμού,δυο από τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας, ο Γιαννακός Παναγιώτης του Κωνσταντίνου (Γ1) και η Ταμβάκη Θεοδώρα (Γ6) ανέλαβαν να μιλήσουν στους συμμαθητές τους κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής.

Τα δυο παιδιά εκπροσώπησαν το σχολείο στην 1η μαθητική προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη στις 16-18 Δεκεμβρίου 2016 ως Διπλωμάτες σε Επιτροπές για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, όπου και επιμορφώθηκαν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξοικειώθηκαν σε θέματα εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων.

Εξήγησαν σε όλους τους μαθητές του σχολείουτους όρους «Φυλετική Διάκριση»,  «Φυλετική προπαγάνδα» και «Ρητορική του μίσους», τους πληροφόρησαν πως η μέρα αυτή καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ με αφορμή ενός τραγικού συμβάντος κατά το έτος 1966 – όταν μαύροι φοιτητές στην πόλη Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής διαδήλωναν κατά του Απαρχάιντ (δολοφονήθηκαν 69) – με ταυτόχρονη υιοθέτηση της Διακήρυξης για την εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων.

Επεσήμαναν πως η μέρα αυτή είναι μια ευκαιρία να στείλουν όλοι οι μαθητές ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια σε ρατσιστικές πρακτικές  και τόνισαν ότι είναι χρέος όλων των παιδιών – αυριανών πολιτών – να ενημερώνονται και να αγωνίζονται με τον δικό τους τρόπο μέσα από τις μαθητικές τους κοινότητες για την αποδοχή του διαφορετικού και την αποτροπή κάθε μορφής βίας.

Αν μάθουν να σέβονται από τα μαθητικά τους χρόνια το διαφορετικό συνάνθρωπο συμμαθητή τους, είναι σίγουρο ότι θα νοιαστούν στο μέλλον τον διαφορετικό συμπολίτη τους, είναι βέβαιο ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα του άλλου συνανθρώπου τους, εχέγγυο για μια δημοκρατική, ειρηνική και δίκαιη κοινωνία. Τέλος τόνισαν πως όλοι έχουμε δικαίωμα να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας: «Σχολείο και Δημοκρατία: Ενημερώνομαι – ευαισθητοποιούμαι- ενεργώ» .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ