ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΑΝ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΣΗΡΑΓΓΩΝ;

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα εγκαίνια των σηράγγων από τον πρωθυπουργό, σε μια γιορτή του κεφαλαίου και των μεγαλοεργολάβων, σε βάρος του λαού που πλήρωσε και θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά το έργο μέσα από τα δυσβάσταχτα για τη σημερινή οικονομική συγκυρία, διόδια,

αφού το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα θα κοστίζει 60 περίπου ευρώ, όταν το μέσο ημερομίσθιο κυμαίνεται στα 15 – 20 ευρώ.

Φυσικά από αυτή τη γιορτή του κεφαλαίου και των μεγαλοεργολάβων θα απουσιάζουν όλοι αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσαν αυτό το έργο, καταβάλλοντας πανάκριβα διόδια σε δρόμους καρμανιόλα, μέσα από μία φονική διαδρομή, αλλά και από δρόμους με πολλές παγίδες.

Καμαρώνουν σήμερα οι εργολάβοι γιατί παραδίδουν ένα έργο μετά από πολλές καθυστερήσεις και αφού εισέπραξαν χρήματα από τα διόδια για μια δεκαετία περίπου, και αφού είδαν να δίνονται χρήματα από το ΕΣΠΑ. Φυσικά για να μη μείνουν παραπονεμένοι, θα έχουν και τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν για άλλα 30 χρόνια το δρόμο και βάζοντας στην τσέπη τους αμύθητα ποσά.

Παράλληλα πανηγυρίζει για την ολοκλήρωση του έργου και το ελληνικό κράτος αντί να ντρέπεται για αυτό το μνημείο ανικανότητας, αφού τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ευζωνοι χρειάστηκε να περάσουν 45 ολόκληρα χρόνια, και να δαπανηθούν χρήματα από 3 κοινοτικά πλαίσια, τα χρήματα του φορολογούμενου λαού, και τα χρήματα από τα διόδια για να ολοκληρωθούν..

Δυστυχώς σε μία χώρα που το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου είναι πάνω από το κοινό συμφέρον, αμφισβητείται και αυτό ακόμη το δικαίωμα των φορολογούμενων στις ασφαλείς μετακινήσεις, σε μία ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, ενώ σαν να μην έφτανε αυτό δίνεται το δικαίωμα στους μεγαλοεργολάβους να συνεχίζουν να εισπράττουν διόδια και από όσους χρησιμοποιούν τον παλιό δρόμο – καρμανιόλα, ή θέλουν να θαυμάσουν το φυσικό κάλλος της κοιλάδας των Τεμπών.

Πάντως με δεδομένο ότι το όλο θέμα της κατασκευής του έργου αφορά όλους μας, περιμένουμε τουλάχιστον να υπάρχει ευθιξία από την πλευρά της εταιρίας, που έχει υποχρέωση να δώσει στοιχεία για το πόσα χρήματα εισέπραξε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα διόδια, από το ΕΣΠΑ και από το κράτος.

Και πρώτος από όλους θα πρέπει να το απαιτήσει αυτό ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές του κόμματός του που πριν το 2015 πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις υπέρ της κατάργησης των διοδίων και της υπερεκμετάλλευσης του λαού από τους μεγαλοεργολάβους (παραχωρησιούχους).

Επειδή όμως οι ορέξεις του κεφαλαίου και των εργολάβων δεν θα σταματήσουν εδώ και επειδή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το που θα φτάσουν τα διόδια μέσα στα επόμενα 30 χρόνια που θα έχει στην κατοχή της το δρόμο η “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου”, ας ενώσουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που απαιτούν να καταργηθούν τα διόδια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ